Læsetid: 3 min.

Fransk med og uden

Hans Boll Johansens bog gelejder os gennem fransk kultur set med danske briller
7. juni 2007

Hvor mange husker mon, hvor gloriøst et fag fransk var for ikke så mange år siden, spørger Hans Boll Johansen, doktor og docent ved Romansk Institut på Københavns Universitet, nu pensioneret og lystskrivende forfatter af bøger om bl.a. Celine og om madkultur i nord og syd, for altid specialist i Stendhal og romantikken og til stadighed langt inde i afdækningen af det kulturelle mysterium, der hedder fransk identitet.

Spørgsmålet stiller han i en ny, stærkt læseværdig og munter bog om frankofiliens metamorfoser, De danske og de franske. Det er gået dramatisk tilbage med den overdådige interesse, som faget nød godt af på bekostning af tysk efter Anden Verdenskrig, med bølger af eksistentialisme, absurd teater, film, romankunst, gastronomi, rejseoplevelser. Det var simpelthen det største fag i gymnasiet, selv om ikke alle elskede at få det ud af halsen, men det gjaldt engang især om at kunne læse det. Et tilløbsstykke var det på universiteterne, indtil tilvalgsideen blev indført i 1988, og senere gymnasiereformen nærmest tog livet af andre sprogfag end netop engelsk.

Bølger

Historisk set er der tale om en større bølgegang i den almindelige holdning til fransk kultur og sprog med toner lånt ikke blot af himlens farveskær, men af hele palettens kulører af had og kærlighed. Boll Johansens personlige, erfaringsrige bog om fænomenet tager systematisk frankofiliens og frankofobiens lyster og fordomme op til betragtning, også de asymmetriske fransk-danske relationer, eftersom gallerne jo ikke er nær så optaget af os som vi af dem - arrogante og selvoptagne som de er, fastslår vi jo hurtigt.

Politisk er de franske frihedens musketerer med den store revolution i 1789 som kendetegnet og 1968-revolten som stadig erindret begivenhed. Forfatteren var som dansk lektor øjenvidne til en sen udløber af studenterprotester i Nancy flere år senere og giver en drilagtig sammenligning til bedste med vores tilsvarende besættelse af Københavns Universitet, hvor man nøjedes med at drikke rektors sherry og ryge hans cigarer. Men ellers har fransk ry for beskyttelse af tradition og klassicisme. Modstillingen af Voltaires fornuft og Rousseaus følelsesdyrkelse giver lange perspektiver og sideblik, udmøntet i gode anekdoter, erindringer og analyser, også i form af uddannelsespolitik i faget, i det lange løb med en forskydning fra filologi til kulturstudier.

Typer

De, der på godt og ondt dyrker det franske, klassificeres elegant og underholdende i typerne flanøren, levemanden, femme fatalen, skønånden, æstetikeren med masser af gode eksempler. Vi kommer rundt om Sophus Claussen - og hans modsætning Johannes V. Jensen, der ikke døjede det franske. Men de gamle hører med, Holberg, P.A. Heiberg. Malthe Bruun, Georg Brandes, der kunne gøre sig gældende i salonkulturen, og frem til Thorkild Hansen og Henrik Stangerup. Kaj Munk desuden i et pudsigt lystent glimt.

Også moden og malerkunsten får sin gode bekomst, alt det talent og geni, der er investeret til danskernes benovelse, skepsis, afsky og begejstring gennem tiderne, snobberiet og den modvillige hengivelse. Vi udfordres af det franske, sensualiteten, nydelsen ved at være til og være fransk, livslysten og stilen, intellektualiteten, der strutter i sprog og tanke.

Bogen har sin aktualitet bl.a. ved tanken om og synet af et muligt stilskifte i fransk politik, markeret ved præsidentvalget. Er det en afsked med den bonapartistiske holdning, som præsident efter præsident har promeneret og promoveret? Det har vi sikkert alle en parat dansk mening om, som i alt andet vedrørende fransk.

Boll Johansen har afprøvet sin i et langt samliv, som han præciserer i et afsluttende selvbiografisk kapitel, der udgår fra barndommens sønderjyske udkigspost. Han ved noget om grænser, som han har haft den godhed at videregive med dette con amore-arbejde.

*

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu