Læsetid: 2 min.

Fransk vrede over engelsk net-projekt

Franskmændene, der i forvejen føler, at deres sprog er under pres, synes bestemt ikke om amerikanske Googles nyeste idé
7. maj 2005

Frankrig har udpeget en ny fjende i sin kamp for at beskytte Molières ædle sprog, det franske:

Søgemaskinen Google, som ifølge kritiske franske røster er et led i den engelsktalende verdens kulturimperialisme.

Det amerikanske selskabs nye idé om at skabe et digitalt bibliotek ved at scanne flere millioner fagbøger og lægge dem ud på internettet har udløst ny fransk bekymring over den amerikanske dominans i cyberspace.

Jean-Noel Jeanneney, der er chef for Det Franske Nationalbibliotek, Bibliothéque de France, opført under præsident Francois Mitterrand - som i øvrigt huser 13 millioner bøger - udgav i denne uge en bog, hvori han præsenterer en mareridtsagtig vision om en verden, hvor Google har kapret "alle tanker."

"Jeg tror, at dette kan føre til en ubalance, der primært begunstiger det anglosaksiske verdenssyn. Jeg mener, at det er en reel fare," sagde Jeanneney til nyhedsbureauet AP.

Fransk statsstøtte

Googles planer omfatter scanning af bøger fra bibliotekerne på fire engelsksprogede universiteter i verden: Oxford, Harvard, Stanford i Californien og University of Michigan. Desuden skal også bøger fra New York Public Library scannes og lægges ud på internettet.

Franskmændenes bekymring går først og fremmest på, at 'Google Print', som projektet hedder, vil opstille kilderne efter popularitet og dermed lade engelske tekster stå over tekster på andre sprog.

Emnet rammer et ømt punkt i Frankrig, hvor intellektuelle og politikere er foruroligede over det franske sprogs dalende indflydelse som verdenssprog.

Regeringen poster millioner af euro i støtte til franske film for at sikre sig, at de ikke bliver tromlet ned af strømmen fra Hollywood. Den har ligefrem sørget for at få tilføjet en særlig undtagelse i den nye EU-forfatning, så landet kan fortsætte støtten uden at komme i karambolage med konkurrenceloven.

Som et modtræk til Googles planer har Frankrig stillet sig i spidsen for en gruppe på seks europæiske lande, der opfodrer til, at der laves et "europæisk digitalt bibliotek."

Pierre Buhler, der er lektor ved Institut for Statsvidenskab i Paris, beskylder Jean-Noel Jeanneney for at have indledt den "første kulturkrig i cyberspace." Buhler skriver i et indlæg i New York Times, at under halvdelen af Harvards 15 millioner bøger er på engelsk, og at andre sprog også vil spille en rolle i Googles projekt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu