Læsetid: 2 min.

Franske egobloggere

I millionvis har franskmændene kastet sig over blog-kulturen, her kan du nemlig uforstyrret snakke om sig selv
1. august 2006

Hvad er det franske ord for 'blog'?

Svaret er 'un blog', og franskmændene har entusiastisk kastet sig over fænomenet som ingen andre. Og franskmændene er endnu mere ivrige end selv amerikanerne, der dog ellers opfandt begrebet.

I følge en ny undersøgelse har hver 10. franske mand/kvinde, eller 6.000.000 mennesker, deres egen blog eller interaktive internetdagbog. De handler om deres personlige liv, tanker, bekymringer, kærlighed og had.

Tallet, der er baseret på uofficielle opgivelser fra franske internetbrugere, anses for at være lettere overdrevet. En mere konservativ vurdering, fra det respekterede mediebureau Mediametre anslår, at antallet af aktive franske bloggere er på 3.200.000 - stadig proportionelt langt foran USA og uden konkurrence det største antal i Europa. I England findes f.eks. omkring en million bloggere.

Hvorfor er franskmændene så vilde med at blogge? Sociologer og interneteksperter siger, at selve formen kunne være opfundet blot for franskmændenes skyld. En blog er en øjeblikkeligt offentliggjort dagbog; en avis, skrevet af én selv, og udelukkende helliget ens egne handlinge og tanker. En gave til en evigt påståelig og voldsomt individualistisk nation, hvis indbyggere pudsigt nok læser meget få aviser.

"Det er klart, at vi i Frankrig har meget store ego'er og elsker at snakke om os selv," siger Loic LeMeur, en af Frankrigs første bloggere, og nu Europa-direktør for websiden Six Apart.

"Hvis du ser på tyskere eller skandinaver - off line og på internettet - snakker de meget lidt om sig selv."

De unges medie

80 procent af de franske bloggere er 24 år eller yngre. Over 50 procent er kvinder - hvilket afspejler det faktum, at piger og unge kvinder er flittigere til at føre dagbog end drenge og mænd.

"De tilhører informationsgenerationen, de er vokset op med computeren," siger Pierre Bellanger, chef for Skyrock, en radiostation for de unge, der også står bag Frankrigs og Europas største blogside, Skyblog.

"Det er første gang en hel generation har været i stand til at snakke med sig selv - uden nogen har blandet sig." En af grundene til at fænomenet er så populært i Frankrig er, at enhver er sit eget politiske parti. Alle kandidaterne til næste års præsidentvalg, inklusive den socialistiske kandidat Segolene Royal, har fundet det nødvendigt at hoppe med på vognen. Blandt andre kendte bloggere i Frankrig er fodboldspilleren, Zinedine Zidane.

I udlandet er en af de mest populære franske blogs www.bonjour-america.com, søsat af Cyrille de Lasteyrie, i et forsøg på at forklare Frankrig for fremmede. Bloggen er også totalt optaget af Cyrilles helt, Clint Eastwood. Visse blogs bliver næsten ikke besøgt overhovedet. Én procent af de franske blogs står for 80 procent af alle besøgende. Men hvad betyder det, så længe man kan fejre sig selv i det uendelige?

© The Independent & Information

Oversat af Ebbe Rossander

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her