Læsetid: 2 min.

De franske europamestre i fødselstal

Med kimen lagt i en højreorienteret feministisk politik fra 70'erne sætter franskmændene børn i verden som ingen andre i Europa. Hemmeligheden synes at være at holde kvinderne på arbejdsmarkedet
8. marts 2007

De er stolte af det franskmændene. På denne uges forside af nyhedsmagasinet Le Nouvel Observateur jubler de "længe leve babyerne". For i Frankrig får de børn, som det sjældent er set før og langt flere end i andre europæiske lande.

De tager det som tegn på optimisme. Stik mod alle andre indikationer, der i disse tider snarere varsler om fransk sortsyn.

De franske mænd og kvinder synes at have fundet trylleformularen, der får moderne kvinder til at få børn, og oven i købet flere af dem. I gennemsnit næsten to børn pr. kvinde, hvilket vil sige, at Frankrig som et af de eneste lande i Europa reproducerer sig selv.

I modsætning til mange andre europæiske lande, begyndte landet nemlig allerede i 70'erne en familiepolitik, der økonomisk belønner børnefamilier, uden at 'straffe' kvinderne med at blive hjemmegående. Baggrunden synes at være en universalistisk feminisme, der allerede gjorde sig gældende i de højreorienterede regeringer i 70'erne. Både kvinder og mænd formodes at arbejde.

Bonus for mange børn

Barselsorloven i Frankrig er forholdsvis kort, blot tre måneder. Det lettes af, at amning er langt mindre udbredt end i Danmark. For nylig kunne et dameblad stolt berette, at "hele 50 procent af kvinderne ammer deres børn", men kun i et par måneder.

Men muligheden for økonomisk at klare børnepasningen er også stærkt understøttet. Børnepengene stiger eksponentielt med antallet og af børn, det tredje barn giver virkelig bonus. Fra da af er man oven i købet "storfamilie", hvilket giver billigere transport og halv pris på biografbilletter. Men ikke mindst er husholdningens indkomstskat afhængig af antallet af børn. Indkomsten divideres med antallet af familiemedlemmer før skatten beregnes.

Også skolegangen spiller ind. I Frankrig starter 'skolen' allerede i tre-årsalderen, den er gratis, og varer stort set hele dagen.

Historikeren og demografen Emmanuel Todd peger på noget nær et fransk paradoks, hvad fødselstallet angår.

"Det er foreningen af liberal individualisme og en meget kraftig statsintervention, der på lang sigt har støttet frugtbarheden."

Franskmændene tager det i al fald som en selvfølge. De mener selv, at de bare har lyst til at få mange børn.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu