Læsetid: 3 min.

Fred være med Grosbøll, næppe med folkekirken

Thorkild Grosbøll er tilbage på prædikestolen. Rigtig afgørelse, ulykkelig sag, siger tidligere præsterektor
21. maj 2005

Efter alt at dømme kan menigheden i Taarbæk om godt en uge igen høre Thorkild Grosbøll prædike. Efter at have været under skærpet bispeopsyn i snart to år og helt fritaget for tjeneste i næsten ét fik Grosbøll i går Roskilde-biskop Jan Lindhardts velsignelse til at vende tilbage.

Det skete, efter at Thorkild Grosbøll på et 12 minutter langt møde med biskoppen havde bekræftet sit præsteløfte og sin tro på gud. Og det skete på det vilkår, at Grosbøll ikke træder ved siden af i den kommende tid.

"Nu sker der det, at vi skal have en samtale i næste uge. Han er ikke helt klar over, hvor hans grænser går," sagde Jan Lindhardt efter det korte møde.

Biskoppen understregede, at han vil holde nøje øje med såvel Taarbæk-præstens præstegerning som hans udtalelser til offentligheden. Dem var der umiddelbart ingen af fra Grosbøll efter mødet i Roskilde. Provst Grete Bøje, Kgs. Lyngby provsti, oplyser til Ritzau, at Thorkild Grosbøll formentlig kan stå på prædikestolen igen den 29. maj.

Tidligere rektor for præstehøjskolen i Løgumkloster Niels Thomsen karakteriserer beslutningen som rigtig og selve sagen som ulykkelig.

"Biskop Lindhardt har konfirmeret Bertel Haarders beslutning, og det finder jeg rigtigt," siger Niels Thomsen med henvisning til, at man nu følger paragraffen om, at menigheden selv tager ansvaret for sin præst, men gør det ved at overlade tilsynet til f.eks. en biskop.

Mellem to stole

Alternativet kunne have været en læresag, der i gejstligt regi tog stilling til, om Grosbøll udbredte vranglære og derfor enten måtte gå eller lade sig underkaste 'læretugt', dvs. føje sig. For Niels Thomsen er det ulykkelige i sagen, at den først involverede biskop, Lise-Lotte Rebel fra Helsingør, reelt anbragte sig og sagen mellem to stole.

"Rebel kunne have forlangt en læresag, og hvis hun havde gjort det, ville den være kørt igennem og Grosbøll formentlig faldet. Det Grosbøll har sagt, ligger jo klart uden for, hvad man kan kalde den danske folkekirkes læregrundlag, hvis man vil betragte den som en bekendelseskirke. Men Lise-Lotte Rebel valgte ikke at bede om læresagen."

Det ser Niels Thomsen som en reel indrømmelse af, at man i en folkekirke som den danske ikke kan have læretugt.

"Det giver ikke mening at føre læresag i en folkekirke af denne art, hvor vi har så mange meninger og så mange præster, der hver for sig meddeler, hvad de ikke tror på, og hvor mange har en lære, der afviger kraftigt. Det har i 100 år fungeret ganske storartet med, at vi har vore bekendelser som kendemærker og vartegn og så den disciplin, at menigheden og andre præster holder præsten ansvarlig ved - i frihed - at spørge til, hvordan hans budskaber harmonerer med de salmer og bønner og tekster, han bruger."

"Det ubehagelige i afgørelsen om Grosbøll er imidlertid, at biskopper og ministerium stadigvæk opfører sig, som om man opretholder en læretugt. Lindhardts ord om at ville holde nøje øje og skærpet opsyn med Grosbøll bliver jo kun en gentagelse af, hvad Rebel har sagt. Det giver ikke mening," mener Niels Thomsen.

- Det lyder ikke på dig som om der bliver fred i folkekirken.

"Der har aldrig været fred i folkekirken, og det bliver der heller ikke her. Men frem for en tvangsfred, hvor man skulle agere, som om man havde en fælles lære, så er ufred at foretrække. Ellers kunne man jo hævde, at præsterne siger, hvad de siger, for ikke at miste levebrødet."

Niels Thomsen mener, at sagen også er blevet så mudret og ulykkelig, fordi Grosbøll ikke selv har været klar og stået fast i sine udsagn.

"Det sunde er, at sagen fortæller os, at vi må tale klarere. Det er kommet bag på mig og andre, at dette har kunnet vække en sådan opstandelse. Præsterne har været på for stor afstand af folk til at forstå, hvordan man bliver hørt."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her