Læsetid: 2 min.

Fredelig demonstration for Ungdomshuset

Borgerrepræsentationen i København nedstemte i aftes en række løsningsforslag på konflikten om Ungdomshuset
15. december 2006

På Sankt Hans Torv stod der en lille håndfuld betjente på et hjørne og skuttede sig, og de omkring 1.000 mennesker på torvet havde også svært ved at holde varmen.

Anledningen til samlingen var demonstrationer for at 'Ungeren' - Ungdomshuset på Nørrebro i København - skulle forblive i unge menneskers besiddelse og ikke overgives til Faderhuset, der har købt det.

I går eftermiddag var der i alt tre demonstrationer med Rådhuspladsen som fælles mål, og den største af dem - den fra Sankt Hans Torv - forløb aldeles fredelig.

I aftes havde borgerrepræsentationen ungdomshuset på programmet, men løbet syntes kørt for de unge, idet frikirken Faderhuset har købt og betalt huset, og dermed har rettighed til det.

Da demonstrationen nåede Rådhuspladsen, nåede det samlede antal demonstranter op på omkring 1.500 mennesker, og en deling arbejdsløse politifolk stod foran indgangsdøren til Københavns Rådhus. Talerne opfordrede en efter en politikerne til at finde en politisk løsning på salget af huset, samtidig med at de bedyrede, at "Ungdomshuset aldrig overgiver sig".

Uro på Rådhuset

Senere i aftes, da Borgerrepræsentationen nedstemte en række løsningsforslag på konflikten om Ungdomshuset, lød der skingre råb og slagord fra en lille gruppe unge, som i frustration over politikernes afvisning af forslagene kastede med konfetti.

"Bevar Ungdomshuset," gjaldede det, inden de unge hurtigt blev ført ud af rådhusbetjente.

Morten Kabell, medlem af Borgerrepræsentationen for Enhedslisten, var skuffet over afstemningen.

"Det er uacceptabelt, at Borgerrepræsentationens flertal flygter fra deres ansvar. Socialdemokraterne og de borgerlige skabte det her problem, fordi de solgte huset i år 2000. Nu er situationen tilspidset, og derfor er det politikernes ansvar at undgå, det her ender helt galt," sagde han.

Enhedslisten havde foreslået, at kommunen skulle mægle mellem parterne og eventuelt i sidste ende tilbyde at købe huset tilbage.

" Det gjorde vi, fordi det er et politisk problem, og det derfor kræver en politisk løsning. Eftertiden må ikke sige om os, at vi lod nogle muligheder være uprøvet, siger Morten Kabell.

Enhedslisten på Christiansborg vil i dag stille forslag om et landsplandirektiv, der vil sikre Ungdomshuset på Jagtvej 69. Et forslag fra Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti gik på at få Borgerrepræsentationen til at vedtage en afstandserklæring til en enhver form for vold mod politiet i forbindelse med rydningen af huset. Oppositionen stemte imod.

Det tolker Konservative i en pressemeddelelse som et udtryk for, at venstrefløjen "ikke vil være med til at lægge pres på de unge brostenskastende anarkister" og i stedet pålægger Faderhuset al ansvar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her