Læsetid: 2 min.

Fredsfolk i Irak indhentet af volden

I tre år har fredsaktivister fra gruppen Christian Peacemaker Teams arbejdet ubeskyttet blandt irakerne. I lørdags blev fire af dem kidnappet
1. december 2005

"Det er blevet så svært at bevæge sig rundt og at gøre en forskel," sagde Maxine Nash fra fredsorganisationen Christian Peacemaker Teams (CPT) i Bagdad, da Information talte i telefon med hende i august.

"Netop nu er vi ved at genoverveje, om vores ophold i Irak stadig er meningsfuldt," oplyste Nash.

I fredags talte Information påny med den 42-årige aktivist fra Iowa, USA. Maxine Nash opholdt sig fortsat i CPT's kombinerede kontor og lejlighed i Iraks hovedstad, og der blev ikke talt om at rejse hjem. CPT-folkene havde tværtimod travlt med at indsamle vidnesbyrd fra irakiske torturfanger, formidle information om tilstanden i Falluja m.m. En fortsættelse af det arbejde, CPT på frivillig basis har udført i Irak siden oktober 2002, dvs. fra før den amerikanske invasion.

Lørdag aften, dagen efter telefonsamtalen, blev fire af Maxine Nashs kolleger kidnappet på åben gade i det vestlige Bagdad. Bare hundrede meter fra den moské, hvor de skulle mødes med repræsentanter for Sammenslutningen af Muslimske Retslærde, blev Norman Kember, Tom Fox, James Loney og Harmet Singh Sooden fra CPT bortført.

I tirsdags blev de fire vist frem på en video, indleveret til tv-stationen al-Jazeera, af en hidtil ukendt gruppe, der kalder sig Brigaden Retfærdighedens Sværd, og som tager ansvar for bortførelsen og kalder de fire CPT-folk for "spioner for besættelsesstyrkerne". Det var ikke i går kendt, hvilke krav gruppen måtte have stillet for at løslade de fire fredsaktivister.

"Vi er vrede, fordi det, der er overgået vore kolleger, er resultatet af den amerikanske og britiske regerings handlinger i form af det illegale angreb på Irak og den fortsatte besættelse og undertrykkelse af dets folk," udtalte CPT tirsdag fra sit hovedkontor i Chicago, USA.

Norman Kember - med sine 74 år den ældste af de fire kidnappede - er pensioneret britisk professor i medicin og kom til Bagdad for bare to uger siden for at omsætte sit fredspolitiske engagement i praktisk gerning sammen med CPT-folkene.

Tom Fox, 54-årig amerikansk ungdomscenterlærer og musiker, har til gengæld arbejdet for CPT i Bagdad i to år. For et par uger siden var det lige ved for Fox og et par af hans kolleger, da en mortergranat ramte ejendommen, hvor CPT holder til.

James Loney, 41-årig socialarbejder, og Hameet Singh Sooden, 32-årig elektroingeniør, er begge canadiere.

Som CPT-aktivisterne i Bagdad har gjort i nu tre år, færdedes de fire uden beskyttelse. CPT's kontor er placeret i et boligkvarter blandt almindelige irakere, uden for den intenst bevogtede Grønne Zone hvor langt de fleste vesterlændinge og regeringsansatte opholder sig det meste af tiden. CPT har troet på værdien af at arbejde diskret og opnå sikkerhed ved at knytte tillidsforhold til irakerne - en filosofi, der fungerede indtil i lørdags.

Kidnapningen af de fire fulgte bortførelsen i fredags af den tyske, arabisktalenede arkæolog Susanne Osthoff og hendes chauffør. En video afleveret til den tyske tv-station ARD's kontor i Bagdad viste Osthoff og chaufføren siddende med bind for øjnene foran tre bevæbnede, hætteklædte mænd. Kidnapperne truer med at dræbe Susanne Osthoff, hvis ikke Tyskland stopper ethvert samarbejde med Iraks USA-støttede regering.

I det seneste halvandet år er omkring 200 vesterlændinge blevet bortført i Irak.

Læs kommentar fra Christian Peacemaker Teams på side 22

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her