Læsetid: 6 min.

Freverts frie fald

Dansk Folkeparti har fundet sin nye syndebuk. Kan det være mere komisk, hvis det da ikke var dansk politisk virkelighed år 2005!
26. november 2005

Louise Frevert blev forleden frataget sit uddannelsesordførerskab for Dansk Folkepartis. Det sker som straf for hendes opsætsighed over for ledelsen, hvis ufravigelige krav om kæft trit og retning, uanset at alle partier kender til partidisciplin, må rubriceres som enestående. Og udansk for nu at sige det sådan. Jernhånden fik Louise Frevert at føle, da partiledelsen ymtede disse planer om at begrænse hendes virkefelt. Så blev hun tosset og beskyldte sin Pia Kjærsgaard for topstyring og mangel på debatkultur.

Sagen var jo den i sin ildehørte nøddeskal, at Frevert som overborgmesterkandidat i København tabte valget med et brag ved at gøre sig umulig; også fordi hendes besynderlige dobbeltmandat faldt mange københavnere med oprindelig sympati for Dansk Folkeparti for brystet. At en hel del mener, at Freverts - og hvad værre er for Pia Kjærsgaard - partiets fremmedforagt og lede tale over for muslimerne efterhånden er for meget, tæller dertil tungt.

Direkte racistiske udfald på hjemmesiden, ord og vendinger som vakte harme i kredse, som Dansk Folkeparti normalt har kunnet regne for deres, mente Frevert ganske vist at kunne klare ved at skyde skylden på en anden. Skønt hun adspurgt stod inde for uhumskhederne (muslimer som kræftknuder, husk lige den). Hun havde jo ikke selv forfattet hjemmesidens tekster, men var bekendt med indholdet, som ikke var hendes egne meninger, selv om hun altså mente det samme, hvad hun ikke gjorde, og formuleringerne i øvrigt er på linje med Krarups, Camres, Kjærsgaards, Espersens og Dansk Folkepartis velkendte fordomme og usmageligheder.

Som bekendt var hjemmesiden ifølge Frevert forfattet af en amatørkrigsskibsmodelbygger. Som tak for tjenesteydelserne fik Frevert kulturminister Brian Mikkelsen til at yde hobbykælderen statsstøtte. Legetøjskibene, modelbyggeren efter Dansk Folkepartis trosbekendelse fremstillede, var fra Den Kolde Krig, en periode Mikkelsen og Folkepartiets Dannebrogs-farvede ungersvende har fået på hjernen.

Nu er Frevert som anført blevet et ordførerskab fattigere. Et vink med en klyverbom om, at hun fremover skal holde sin kaje, med "hvad der ikke rager andre", som Kristian Thulesen Dahl musikalsk ytrede om disse for vælgerne ikke helt uvedkommende uoverensstemmelser i den demokratiske proces.

Louise Frevert på sin side mener, at det er medierne, der har skylden, fordi de har sigtet på Louise Frevert. "...jeg synes der har været alt for megen fokusering på min person," sagde Louise Frevert til Politiken. Og Thulesen Dahl, den magtfulde kælderkølige formand for folketingsgruppen, supplerede - eller Louise Frevert supplerede Thulesen Dahl: Det var Freverts skyld, når Dansk Folkeparti fik en på gummen i hovedstaden, fordi det meste af spidskandidatens valgkamp "er kommet til at handle om hendes person og ikke om Dansk Folkepartis politik". Bortset fra at analysen ikke just ophøjer Thulesen Dahl til dansk politiks Niels Bohr, bør man vel tage ham på ordet. Fremtiden åbner herefter for en hel ny politisk debat i Danmark med morgengry og høj himmel over de folkevalgte i det danske land, hvor man i presse og på tinge fremover vil tale politik frem for personer. Sådan skal det være, står det til Dansk Folkeparti: Mindre fokusering på det friske pust: Thulesen Dahl, Peter Skaarup og Pia Kjærsgaard og Louise Frevert ud i kulden. Man skal sikkert ikke lægge for meget i, at den hidtil så mediebevidste (man kunne her vælge et grimmere ord - se nedenfor ved (*) som afskedssalut i Politiken i forbindelse med at hun jo fortsat er kulturordfører (for dansk kultur, som hun fremhæver), udtaler som en trøst til intervieweren: "Så jeg er helt sikker på , at I kommer til at høre meget mere til mig i fremtiden, end I måske tidligere har gjort". Det bliver for nu at klippe det ud i julepynt tænderhakkende spændende at overvære, hvorledes Louise Frevert vil bære sig ad med at være mindre fokuseret, når alle skal til at høre mere til hende. Partiledelsen gør nok klogt i at sætte kulturordføreren på observationslisten. De må hellere stå parat med rygstikkerkniven, inden Freverts selvbevidsthed, som en lommepsykolog kunne forveksle med storhedsvanvid, eventuelt stives af ved et kulturministerstøttet amatørmodelbyggeri af Skamlingsbanken, og hun herefter lader sit oprør mod det topstyrede debatdræbende dødbideri i partiledelsen rase ud.

Den næste der står med store problemer i folketingsgruppen, Dansk Folkepartis svar på den øverste sovjet, må i øvrigt, og hvis blot den mindste rimelighed har ben at gå på i det udanske parti, blive dettes tidligere propagandachef, MF'er Søren Espersen. Denne lidet oprørske ånd, der loyalt siger, hvad der forventes, skrev chokerende - og ligeledes i Politiken: "Politik har altid været personfikseret, og således skal det være - for politik er personer". Espersen tilføjer, at han vil vide alt om personerne i politik, og mere om personerne end om deres politik: om de banker deres børn eller sparker deres hund, om de er til hash eller øl, om de er gentlemen eller mandschauvinister. Det er hele mennesker, Espersen interesserer sig for - ikke politikere. Med andre ord: Louise Frevert tilbage på scenen med fuld skrue på fokus og kulørte lygter i hoved og røv. Bid spids på den, Thulesen Dahl!

Espersen gav ganske vist udtryk for disse og lignende dybsindigheder fire dage før afretningen af Louise Frevert. Og ganske vist sagde den nu forhenværende uddannelsesordfører givetvis i overensstemmelse med partiets historiesyn: "Hvem kan bruge fortiden til noget som helst? Det tror jeg, at jeg er en af dem, der virkelig kan sige med store bogstaver. Det er nutiden og fremtiden, der tæller. Og det gør den så også for Dansk Folkeparti. Og lad os så for pokker komme videre".

Var der ikke noget med Dansk Folkepartis værdigrundlag og kristendommens ankomst og Danmark i 1.000 år?

Tilbage står, hvorledes man skal karakterisere en politiker som Louise Frevert. Hvad er hun? Er hun: a) modig; b) befriende; c) original; d) selvmodsigende; e) løgnagtig; f) halvdum; f) en magt- og medieliderlig kujon (*), når det kom til stykket, og Pia Kjærsgaards håndlangere viste hende instrumenterne for at redde skind og indkomst straks afsvor alle stejle standpunkter, således som hun også tog afstand fra udsagnene på hjemmesiden og den bog, hun heller ikke har skrevet. Det ikke ønskede kan overstreges.

Nu er det jo sådan med en person som Louise Frevert og lidt ligesom med de politikertyper, der for at klare sig må ty til kreativ bogføring: Er de værd at beskæftige sig med. Er livet langt nok! Louise Frevert er imidlertid andet og mere end 179. del af folkestyret i landet. Hun er regeringsgrundlag, og som sagt er de hjemmesideudsagn, som partiets ledere nu delvist har taget afstand fra, stort set det samme som fremtrædende folkepartister selv ustandseligt har sagt og skrevet. Det er sikkert rigtigt, når en næsegrus beundrer af Pia Kjærsgaard forleden i en avisleder i B.T. hævdede, at hun og ledelsen for tiden ihærdigt arbejder på en normalisering af partiet. Man kan tilføje: for at kunne syne mere stuerent og komme med i en regering i stedet for de konservative. Freverts udskejelser kan næppe i den forbindelse være velkomne.De minder folk om partiets bund usympatiske idégrundlag, som stadig flere danskere tager afstand fra, nu da næsten al indvandring er standset, og skældsordene kun rammer folk der har været her i årevis, og som mange efterhånden kender. Ingen kan jo for alvor fæstne lidt til Krarups aggressive vås om disse vore muslimske medborgere, der ligesom de fleste folkekirkekristne ikke er religiøse, så det gør noget. Der skal med andre ord ikke rippes op i alt det, de har himlet op om i årevis, som oprindeligt gav pote, men som nu ganske stille er ved at blive en belastning. Og så kommer denne nærsynede, og som en af folkepartisterne også bebrejdede hende: halvgamle pornoprinsesse og laver rav i den.

Partiet har fundet sin indre syndebuk. Kan det være mere komisk, hvis det ikke var så sørgeligt, at det er dansk politisk virkelighed år 2005!

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu