Læsetid: 4 min.

Fri øl til alle

Birthe Skands var engang udviklingschef i Carlsberg. I dag har hun sit eget mikrobryggeri og har bragt Superflex' Free beer i handlen. Information spurgte hende hvordan hun endte i et samarbejde med en kunstnergruppe om en open source-øl - og hvordan det er som brygger at dele opskriften med alle konkurrenterne
14. juni 2006

Skands Bryggeri er ellers ikke en af de virksomheder, der blev til for at opnå verdensdominans eller for at trænge ind på det asiatiske ølmarked. Skands er et såkaldt mikrobryggeri. Og alligevel har Birthe Skands pludseligt fået et globalt brand på hylderne mellem de mindre kendte Humlefryd og New Stout.

Skands er nemlig begyndt at brygge kunstnergruppen Superflexs Free beer - og ideen om en open source øl har foranlediget lange tv-indslag på CNN med besøg til København og livlige diskussioner på BBC Radio. Free Beer-konceptet har kort sagt nået verden rundt - selv om man indtil videre kun kan købe øllen hos købmand Ole Foldberg på Frederiksberg Allé og hos Superflex på Blågårdsgade i København. Øllen i version 3.0 blev introduceret lørdag samtidig med, at Creative Commons blev introduceret i Danmark.

Opskriften kan enhver bruge - den er frigivet under den mest liberale Creative Commons-licens. Man kan gøre med opskriften hvad man vil - så længe man krediterer Superflex og deler sine modifikationer på samme vis. Konceptet er velkendt på internettet som et fleksibelt alternativ til ophavsretten - men i den fysiske verden er open source og Creative Commons en fremmed fisk.

For Superflex er det ikke nyt at producere drikkevarer - forgængeren til Free Beer hed Vores Øl og blev til sammen med studerende fra it-universitetet. Superflex har også lavet læskedrikken Guarana Power.

Farvel til Carlsberg

Men for Birthe Skands er det nyt - det er ikke normalt for en brygger at dele opskriften med hvem som helst - ikke mindst konkurrenterne. Information spurgte den tidligere brygmester og udviklingschef for Carlsberg, hvorfor hun forlod Carlsberg og hvordan hun endte i favnen på en kunstnergruppe fra Nørrebro:

"Min tid på Carlsberg sluttede med det 20. århundrede - efter 18 år. Jeg og Carlsberg var ikke helt enige om, hvor Carlsberg skulle hen rent ølmæssigt. Da jeg var udviklingschef var der ikke noget sjovt ved at brygge øl, der ikke skulle på markedet. Jeg mente at markedet havde brug for fornyelse, og det tror jeg også, de er ved at indse nu."

- Hvilken form for fornyelse?

"Nye smagsvarianter, nye smagsoplevelser. Hvis du ser på hvor mange nye, små bryggerier, der er kommet, så passer det jeg sagde helt tilbage i 1998. Der er bare gået lidt tid. Men det der adskiller os fra de andre - og det er også derfor vi leger med Superflex - det er det her med kærligheden til at lave øl. "

"Nu har vi prøvet Guaranà. Hvis ikke Bjørnstjerne (fra Superflex, red.) var kommet, så havde vi jo aldrig drømt om at bruge det. Om det er os, der kommer med ideerne, eller om omverdenen kommer og spørger, om vi vil lege - jamen vi vil gerne lege, og det er også derfor, vi ikke skal være større."

Ånden i Free Beer

- Superflex fortæller, at du ret hurtigt forstod den ånd, Free Beer bygger på.

"Jamen jeg synes, det er helt kanon. Det er jo ikke kærligheden til øllet, men til det at have noget fælles. Men i bund og grund er det det samme."

- Men hvad nu hvis der kommer et stort kommercielt bryggeri og begynder at lave Free Beer?

"Det gør ikke spor. De kan ikke lave den samme øl. Det kan blive tæt på - de får jo opskriften og det hele. Men der er jo nuancer. Og så vil de jo fortolke den."

- Så vil fortolkningerne også være interessante for dig?

"Ja! Tim fra Apollo (der bryggede Free Beer ver. 2.0, red.) ringede og sagde, at vi skulle tage vores Free Beer med ind til dem, og så ville han brygge en ny, der skal serveres i august. Så vi små bryggerier kan godt arbejde sammen. Men helt basalt synes jeg det er et frækt projekt: Normalt kan du som tekniker vandre ud og ind på alle bryggerier. Jeg er jo vokset op på et stort bryggeri, og har været på alle de store i Skandinavien. Så længe du ikke spørger om opskriften! Du må godt spørge om malten. Har jeg har problemer med noget, kan jeg ringe til vennerne inde på Carlsberg. Hvis de mangler noget Kieselgur, så ringer de herud. Det med at hjælpe, det er helt normalt. Men at dele recepten - det er grænseoverskridende."

- Det gør det vel også nemmere at lave et projekt som Free Beer, når I ikke er større end I er?

"Ja, det er klart. Problemet med at være stor var, at vi skulle sørge for at flaskerne tordnede derudad, fordi vi havde investeret så mange penge. Så kunne vi ikke tillade os at lade en tank stå, som den nu har gjort herude i fem uger, og vente på at vi får etiketterne. Det er dejligt. Men selvfølgelig er det også udfordrende at prøve at lave noget øl som er helt, helt, anderledes."

- Hvordan vil du selv beskrive Free Beer?

"Det er en traditionel, overgæret øl, hvor vi har tilstræbt en meget høj drinkability. Altså, drinkability forstået som lysten til at drikke endnu en flaske. De meget kraftige øl fra Belgien drikker du jo bare en enkelt af for at nyde. Den her er tænkt, som en der kan drikkes mere af - så den er også tørstslukkende. Og så har vi så gerne ville give den en smuk farve, så øllen fremstod i flot mahogni."

Læs mere om Free beer på www.free-beer.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her