Læsetid: 2 min.

Det frie arabiske ord

Sagen drejer sig også om arabiske ledere, der har et problem med de religiøse strømninger i deres eget bagland. Det er eksempelvis en kendt sag, at Hosni Mubarak ser Det Muslimske Broderskab som en reel trussel mod sit styre. Ser man dommen mod bloggeren efter i sømmene, ser det da også ud til, at lovgivningen er så tilpas løs i fugerne, at den kan tages i brug for at statuere et eksempel og dermed dæmpe broderskabets langt farligere kritik af præsidenten. At sager som disse har taget et opsving i de seneste par år, forklarer mange med, at den klodsede amerikanske håndtering af Irak har vakt en stærk selvfølelse i den arabiske verden. Denne slår i mange tilfælde ud i religiøs fundamentalisme, hvorved de forskellige regimer er kommet under øget belejring - fra Vesten lyder kravene om øget demokrati, og fra den hjemlige opposition om større respekt for de religiøse værdier.
26. februar 2007

Det populære marokkanske ugemagasin Nichane kommer i løbet af foråret på gaden igen efter at have været lukket siden december. Årsagen til, at myndighederne forbød bladet, som henvender sig til unge, vestligt orienterede læsere, var en artikel om, hvordan tidens marokkanske vittigheder tager hånd om islam, sex og politik.

Selvom Marokko med stolthed fremhæver sin egen åbenhed og pluralisme, der regionalt set er ganske rummelig, kom det ikke som nogen overraskelse, at artiklen fik landets islamister på barrikaderne. Og selv om regeringen i Rabat formentlig havde foretrukket at lade sagen passere, følte den sig åbenbart presset til at skride ind over for bladet, og de berørte journalister fik at vide, at de risikerede tre års fængsel.

Sagens juridiske indhold er en paragraf, ifølge hvilken bladet skal have rettet angreb mod "religiøse værdier". Kritikere og menneskerettighedsgrupper anser dette for så tilpas løst formuleret, at lovgivningen reelt sætter styret i stand til at handle ud fra overordnede politiske interesser. Dette er således i ligeså høj grad tilfældet med en ung egyptisk blogger, som i sidste uge blev idømt fire års fængsel for at have lagt kritiske omtaler af islam og præsident Hosni Mubarak på nettet. Han overtrådte også en linje, som det er vanskeligt at læse ud af lovens ord, og det samme er tilfældet med en blogger i Bahrain. I Yemen fængsles journalister på et tilsyneladende ligeså løst grundlag, og de syriske myndigheders forhold til ytringsfriheden virker ligeså åbent for fortolkning.

Interessant er det derfor, at stort set alle sager har en eller anden islamisk vinkel, og hermed tegner flere iagttagere et helt andet billede vilkårene for det frie arabiske ord. Det viser et billede af sekulære regimer, der med løst formulerede lovparagraffer knægter ytringsfriheden for at imødekomme islamiske oppositionsgrupper.

Dermed drejer sagen sig også om arabiske ledere, der har et problem med de religiøse strømninger i deres eget bagland. Det er eksempelvis en kendt sag, at Hosni Mubarak ser Det Muslimske Broderskab som en reel trussel mod sit styre. Ser man dommen mod bloggeren efter i sømmene, ser det da også ud til, at lovgivningen er så tilpas løs i fugerne, at den kan tages i brug for at statuere et eksempel og dermed dæmpe broderskabets langt farligere kritik af præsidenten.

At sager som disse har taget et opsving i de seneste par år, forklarer mange med, at den klodsede amerikanske håndtering af Irak har vakt en stærk selvfølelse i den arabiske verden. Denne slår i mange tilfælde ud i religiøs fundamentalisme, hvorved de forskellige regimer er kommet under øget belejring - fra Vesten lyder kravene om øget demokrati, og fra den hjemlige opposition om større respekt for de religiøse værdier.

Nichane-sagen er indtil videre endt med, at en domstol i Casablanca har givet grønt lys for at genstarte bladet, men dette er en undtagelse. I de fleste tilfælde reagerer de arabiske ledere ved at holde igen på demokrati og reformer, og blandt de første ofre er ytringsfriheden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her