Læsetid: 2 min.

Det frie ord under øget pres

Omkring halvdelen af verdens lande har ikke en fri presse, og pressefriheden har fået værre kår i en række samfund, der ellers viste tegn på forbedring, viser den seneste årsrapport fra Freedom House. Blandt de lande er Rusland
29. april 2006

Det så mange steder ud til at gå i den rigtige retning, men 2005 viste sig at være et trist år for det frie ord i en lang række lande i Asien, Latinamerika, Afrika og i Rusland. Ifølge den anerkendt amerikanske pressefrihedsovervåger, Freedom House, er demokratisk valgte regeringer nemlig ingen garanti for en fri presse:

"Resultaterne er en kilde til alvorlig bekymring," siger leder af Freedom House, Jennifer Windsor. Hun finder det særlig bekymrende, at undersøgelsen viser en tilbagegang for pressefriheden i lande, der ellers har haft en generelt positiv demokratisk udvikling .

"Vi må fortsat være opmærksomme også på skred i pressens frihedsgrad i lande med demokratisk valgte regeringer," konkluderer Windsor i en pressemeddelelse.

Det fri ord i tal

Freedom House har siden 1980 årligt taget temperaturen på den globale pressefrihed. Ud af de 194 lande, som undersøgelsen har kigget i kortene, defineres 38 procent frie, 28 procent som "delvist frie", mens 34 procent fik stemplet "ikke frie". Ser man det i forhold til befolkningstal, kan kun 17 procent af verdens borgere nyde total pressefrihed, mens hele 43 procent må leve i regimer helt uden en fri presse.

De fem lande, der scorer værst karakterer i 2005-undersøgelsen er Burma, Cuba, Libyen, Nordkorea og Turkmenistan. Situationen kun er en anelse bedre i lande som Hviderusland, Eritrea, Zimbabwe og Nepal, hvor regimerne bruger chikane og politisk pres til at undertrykke medierne. På positivsiden er to afrikanske lande, Kenya og Mauretanien, der er rykket op selskabet af lande med fri presse.

Russisk mundkurv

Putin's Rusland er et af de lande, der ifølge rapporten har set de største tilbageslag i pressens frihedsgrader. Ud af de 194 undersøgte lande kommer Rusland ind på en lidet flatterende plads nr. 158. Rapporten konkluderer, at de uafhængige medier i landet fik arbejdsvilkårene yderligere forværret i 2005: "Det er ironisk og trist, at rapporten offentliggøres samtidig med 20-året for Tjernobyl-katastrofen. Det var jo en begivenhed, der bidrog betydeligt til udviklingen af pressefrihed i det tidligere Sovjetunionen," siger Jennifer Wilson. Hun opfordrer USA og de andre lande i G-8 til at drøfte sagen med Rusland under det planlagte topmøde i St. Petersborg i juli.

Märtha-Lisa Magnusson, lektor ved Institut for Statskundskab, har fulgt udviklingen i Rusland i en årrække og hun er ikke overrasket over resultaterne.

"Undertrykkelsen af pressen har være en vigtig brik af Putins bestræbelser på at befæste sin magt," siger Magnusson, der dog ikke har stor tiltro til at det bliver et punkt på G-8 mødet.

"Når gas, olie og økonomisk samarbejde er på dagsordnen taber civilsamfundet," konkluderer hun.

Det eneste vesteuropæiske land, som Freedom House har en finger at sætte på, er Italien under den nu faldne premierminister, mediemogulen, Silvio Berlusconi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her