Læsetid: 4 min.

'Er det frigørende at slave for skatteministeren?

En magtfuld velfærds-koalition er sammen med kvindefrigørelsen en bombe under velstanden, erklærer samfunds-kritikeren David Gress i sin nye bog om velstandens kilder
12. marts 2007

Det går godt i Danmark. I hvert fald, hvis man spørger økonomerne. Men velstand og årsagerne til den er ikke blot af finansiel karakter - det handler i høj grad om moral og normer, påpeger histori-ker og samfundskritiker Davis Gress i sin nye bog 'Velstandens kilder'. I anledningen af CEPOS' årsdag i dag udgiver han en opsang til sine liberale trosfæller, som ofte kun har fokus på finanser. "Jeg vil gerne inddrage de kulturelle aspekter, institutionelle normer og værdier som baggrund for årsagen til vækst. Det er for fattigt, når nogle liberale alene fokuserer på pengene." Med afsæt i et idehistorisk perspektiv udpeger David Gress en række uheldige tendenser i udviklingen af det danske velfærdssamfund, hvor 60 procent lever af den offentlige sektor enten som ansatte eller på overførselsindkomst. Den velfærdskoalition gør det politiske manøvrerum vanskeligt i forhold til at begrænse den sektor, som er vokset stødt gennem de seneste 70 år, påpeger David Gress, som i samme åndedrag efterlyser langsigtede politiske visioner fra en regering, der kalder sig borgerlig. "Men ved hvert valg har politikerne givet befolkningen lidt mere og lidt flere tilskud, som gør folk afhængige af det offentlige, fordi skatten er så høj. Den spiral har en begrænset tidshorisont," siger han med henvisning til Velfærdskommissionens beregninger, der viser, at danskeren i gennemsnit koster det offentlige 800.000 over et livsforløb. "Der er brug for at vende skuden, som mange troede ville ske med Anders Fogh og Thor Pedersen. Det har de skuffende nok ikke gjort," siger Gress og klandrer de fleste danske politikere for at være styret af opportunisme og konsensus frem for overbevisning.

Hvor er visionerne?

"Jeg hører ikke nogen politiker tale om visioner for samfundet på sigt. Og det er et problem, for det er risikabelt at tro, at tingene vil ligne sig selv om 30 år," siger han og peger på, at skattetrykket er fordoblet i løbet af de sidste 40 år, hvor der er kommer dobbelt så mange offentlige ansatte, mens antallet af uarbejdsdygtige er mangedoblet. En del af den voksende offentlige sektor er begrundet med politiske tiltag, som blandt andet en massiv administrativ byrde, der nødvendiggør antallet af jurister og advokater.
"Ting, der eksisterer på grund af et bestemt politisk behov, opsluger energi og den arbejdskraft, som vi i stigende grad mangler," påpeger Gress, før han tager fat på en del af baggrunden for den samfundsmæssige underskudsforretning - nemlig kvindefrigørelsen. Han langer hårdt ud efter det lyserøde skær, hvori kvindefrigørelsen typisk er fremstillet. "Var det i virkeligheden kvindernes eget ønske at komme ud og slide for ikke ret mange penge?" spørger han og peger på, at mange kvinder i dag er ansat i omsorgssektoren, hvor de varetager opgaver, som tidligere lå i familien. "Man har vænnet folk af med tanken om et familiært projekt, hvor man støtter hinanden i et langsigtet projekt med børn,"siger han og imødekommer selv det oplagte spørgsmål: "Nej, jeg vil ikke sende kvinderne tilbage til kødgryderne. Den debat er latterlig, folk må gøre, hvad de har lyst til, men man har ikke for alvor spurgt kvinderne, om de virkelig synes, det er lykken at have et lønnet arbejde og stå nøgen over for skatteministeren. Hvad frigørende er der ved det?" Når Gress ikke taler for at lade mændene går hjemme og tage vare om familien skyldes det en konservativ overbevisning om, at mænd er skaffedyr. "De hverken føder eller ammer, og de lønforskelle, man ser på arbejdsmarkedet skyldes simpelthen, at mænd arbejder hårdere og søger de prestigefyldte job. Du kan lave alle de regler, du vil, men kulturen er udtryk for kønsforskelle, som ligger dybere end nogen lov."

Familien er ligegyldig

Ifølge Gress er det udmærket, at kvinderne har fået mulighed for både at stemme og arbejde uden for hjemmet. Men samtidig har den liberale holdning sat både familien og normerne under pres. "I Danmark er det åbenlyst ikke længere umoralsk at få børn uden for ægteskab. Familiebåndet bliver gjort perifert, og jagten på lykke tager over. Der er sket er markant normskred," siger han og efterlyser, at man tilgodeser småbørnsfamilierne med et ordentligt tilskud i 100.000 kroners klassen, frem for at lade dem løbe efter tilskud af enhver slags. Desuden klandrer han bortskaffelsen af sambeskatningen, der efter hans vurdering har gjort det mindre økonomisk attraktivt at være gift. "Højtuddannede kvinder i USA er næsten altid gift. Det kan nemlig betale sig. Her kan du være gift med det offentlige i stedet for med en mand," siger han, der selv er en del af de bare seks procent af børn fra 50'erne, der blev født uden for ægteskab. "I dag er det langt over halvdelen af de førstefødte der fødes, uden at forældrene har papir på hinanden. De kan være gode forældre, men vi ved ikke, hvad det gør ved børnene." Mens David Gress med sin bog overordnet efterlyser en langsigtet strategi for udviklingen og begrænsningen af den offentlige sektor, så medgiver han, at især de sidste kapitler af bogen har elementer af en moralsk opsang. "Der er noget, der hedder god samfundsmoral, som er nødvendig for at opretholde velfærdssamfundet. Men mange fundamentale elementer er ved at smuldre, og det udgør en trussel. Velstandsskabelse handler om at tænke langt, og betingelserne bliver sværere, når folk lever for dagen og vejen." Slutteligt efterlyser han igen en mindre statslig regulering, der vil give incitament til at iværksætte og udvikle. "Velstanden er i fare når det kommer til at virke formålsløst at gøre en indsats. Samfundet bliver fattigere - mere gråt og kedeligt."

mek@information

Bogen 'Velstandens Kilder' udkommer i dag på Borgens forlag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu