Læsetid: 3 min.

Frihed igen

24. august 2006

Hvis man tør tro, hvad man hører, vil en ny slags frihed snart ramme landet: Salmonellafriheden. Familie- og forbrugerminister Lars Barfoed har netop lanceret en smuk plan, som skal forbyde salmonella i de fjerkræ, de æg og det kød som importeres fra udlandet til Danmark.

Et fantastisk skudsikkert og uimodståeligt initiativ, som hele Christiansborg har modtaget med umiddelbar begejstring - muligvis bort set fra SF's fødevareordfører, hvis lille pip om, at dette ikke var nogen garanti, lige akkurat fik lov at komme med i TV 2 Nyhedernes indslag om sagen.

Forbrugerministerens forslag støtter sig på undersøgelser fra Fødevarestyrelsen vedrørende forebyggelse af salmonella og inkluderer, så vidt man kan forstå, stikprøvekontrol af og mulighed for tilbagesendelse af importeret kød i stor stil - der er kort sagt tale om "et skridt i den rigtige retning", som Socialdemokraternes fødevareordfører udtrykte det til Tv-Avisen. Danske forbrugere skal nu endelig have kontrol og garantier.

Ærligt talt: Garanti, min røv. Kunne vi ikke ligeså godt med det samme indføre steriliseret astronautmad i pilleform i vores store køkken-alrum, så vi slap for al den dårligdom én gang for alle. Så ville vi også være fri for at tænke så meget over de få helt simple grundregler for køkkenadfærd, som skal til for at undgå salmonella-forgiftninger. Det er velkendt, at vi protestantiske danskere generelt bruger en væsentligt mindre del af vores indkomst og vores tid på det, vi putter i munden, end for eksempel vores sydlandske EU-fæller - derfor holder vi meget af markedet, som sikrer os en masse billigt kød, for eksempel vandskadede omend måske nok rimeligt salmonellafrie kyllinger, hvis ringe kvalitet vi åbenbart er ligeglade med - en tendens der ikke modsvares af, men snarere direkte har affødt, den blomstrende, men udpræget statusbetonede interesse for delikatesser hos visse dele af befolkningen, som vist også er kendt under betegnelsen caffé latte-folket.

Når jeg hidser mig op nu, er det ford,i man godt kunne mistænke dette 'Danmark med særstatus i EU'-forslag for at være rundet af en lignende prestigetænkning. Mens alle andre kontrolmæssige forsømmelser er blevet slået hen, mens et nyligt lovforslag stort set vil umuliggøre mindre landmænds muligheder for at opdrætte (ikke-vandskadede) frilandsgrise, så er kontrol i netop denne forbindelse åbenbart af en så stor pr-mæssig slagkraft, at forbrugerministeren pludseligt gerne griber til pengepungen. Ifølge devisen "Danmark? Næsten Sverige!" må vi have samme særstilling som vore salmonellafrie brødre-

Nu er det jo sådan, at salmonella findes overalt i verden, også i den danske natur og i for eksempel dansk produceret svinekød. Og som Barfoed selv var så omsorgsfuld at gøre opmærksom på, kan man jo ikke "forbyde" en bakterie sådan fra den ene dag til den anden. Men det skal altså ikke desto mindre være danskernes ret fremover kun at få mavepine af dansk undfangede og opdragede salmonella-bakterier.

Denne plan er et led i et forebyggende arbejde, som skal gøre Danmark helt salmonellafrit, og det er glimrende. Men efter hvad jeg har forstået på tidligere meldinger fra Barfoeds ministerium, så er dette et arbejde, som bør gøres, og som rent faktisk bliver gjort i EU, hvis mål det er, at alt fjerkræ og alle æg i Unionen skal være salmonellafrie i 2010. Og på den måde ligner dette forslag mest af alt et snedigt stunt forklædt som en forestående redning af nationen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu