Læsetid: 3 min.

Frit valg gælder ikke gode skoler

Skoler med højt karaktergennemsnit melder om alt udsolgt. Kommunerne har fyldt klasserne af sparehensyn, og skoleledere advarer nu mod at bruge karakterlisten som guide til det frie skolevalg
16. august 2005

Der er ikke plads. Den besked vil mange forældre få, hvis de vil benytte det frie valg til at sætte deres barn i en skole med et højt karaktergennemsnit. En rundringning til de folkeskoler, der karaktermæssigt placerer sig i top, viser, at klasserne stort set er fyldt op med skoledistriktets egne børn.

"Det frie skolevalg eksisterer kun, hvis der er plads. Hos os er der kun ganske få pladser, og kun på 1. og 2. klassetrin. Vi står ikke i kø for at få flere elever," siger skoleleder på Virum Skole, Torben Steen Nielsen.

Samme melding kommer fra Maglegårdsskolen i Hellerup. Skoleleder Torben Frese mener, at det frie valg er en god idé, som ikke harmonerer med virkeligheden.

"Vi har måtte afvise 25 procent til børnehaveklassen, og det er forældre fra lokalområdet. Så forældre udefra kommer bagest i en ret lang kø," siger han.

Nummer et blandt de københavnske kommuneskoler er Øster Farimagsgade Skole. Her har skoleleder, Axel Bech, i årevis måttet afvise forældre til børn uden for distriktet, og han frygter, at det frie skolevalg vil forværre situationen.

"Jeg har ingen pladser. Vi har landets højeste klassekvotient med over 27 elever i gennemsnit, og det er meget frustrerende at måtte afvise et par hundrede forældre i løbet af et enkelt år," siger han.

Ingen plads til tosprogede

Axel Bech peger på, at det frie skolevalg er i direkte modstrid med ønsket om at sprede tosprogede elever, som man gerne ville have flere af på Øster Farimagsgade Skole.

"Skolerne kommer nu til at sidde med deres egne problemer, fordi det frie skolevalg er i direkte modstrid med forskellige populære politiske løsninger. Vi ville gerne optage flere elever, ikke mindst flere tosprogede, men vi har altså ikke plads," siger Axel Bech.

Formand for KL's Børne og Kulturudvalg, Bjørn Dahl (V) medgiver, at det frie valg er begrænset.

"Jeg forstår da godt, hvis nogle forældre bliver skuffede over ikke at kunne få plads på deres ønskeskole, men langt de fleste forældre vælger altså fortsat diskriktsskolen," siger Bjørn Dahl.

Det frie valg på tværs af kommunegrænserne trådte i kraft i august i år og har derfor ikke for alvor slået igennem endnu. Bjørn Dahl erkender, at det frie valg kan skabe problemer i forhold til ønsket om at sprede tosprogede elever.

"Det kan så i særlige tilfælde føre til, at skolerne kan oprette ekstra klasser. Men det skal ske frivilligt og koster skatteyderne dyrt, hvilket ikke harmonerer med skattestoppet, så der kan da være problemer i den forbindelse," siger han.

På Ny Holte Skole må leder, Merete Skov, også tænde for den røde lampe - der er ingen plads i klasserne. Men som de andre skoleledere advarer Merete Skov mod at skele for meget til karakterlisten.

"Man skal besøge skolen og vurdere kulturen og skolelederen, som skal være en god samarbejdspartner. Når vi ligger godt, skal man også huske at tage børnenes baggrund og forældrenes ambitionsniveau i betragtning," siger hun.

Hurtigt udsolgt

På Blovstrød Skole mener viceinspektør, Eivind Kirchheiner, at den rangliste over skolernes karaktergennemsnit, som tænketanken CEPOS netop har offentliggjort, er populistisk og ugunstig for både børn og forældre.

"Nogle mennesker vil tage listen for pålydende, men som professionel i branchen ved man, at den derfor må tages med forbehold. Min grundlæggende holdning er, at sammenligninger i vores branche er en meget svær størrelse, for der er andre vigtige parametre end karaktererne i bedømmelsen af en god skole," siger han.

Både Blovstrød Skole og Skovlyskolen melder om få ledige pladser.

"Der vil i hvert fald hurtigt blive udsolgt," siger leder på Skovlyskolen, Ole Stavngaard.

Øverst på topscorerlisten ligger Anholt Skole, hvorfra fem elever tog afgangsprøve i 2004. Skolen kommer dog med sin placering på en ø uden broforbindelse til fastlandet næppe til at mærke meget til det frie skolevalg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her