Læsetid: 4 min.

Frøken Lysthus lægger det hele frem

En af Danmarks bedste sangerinder udgiver stor boks med stort set alle sine indspilninger. Det er en milepæl i dansk popmusik
26. juli 2006

Dansktoppigen Birgit Lystager var ikke helt ligesom de andre. Hun skilte sig ud fra f.eks. Birthe Kjær, Dorte Kollo og Ulla Pia ved at have større - eller i hvert fald andre - ambitioner end "blot" at være på Dansktoppen.

Hun var startet meget ung som sangerinde i 1962 sammen med Jazzminerne, et veletableret orkester, der turnerede landet rundt og spillede i alle de velfungerende jazzklubber. I bandet var bl.a. trommeslageren Finn Slumstrup, som vi i dag kender som manden bag DR-s bedste udsendelsesrække "Radioklassikeren".

Karrieren som jazzsangerinde gik godt, da hun i midten af 60'erne fik mulighed for at indspille en popplade. Hun tog chancen, og efter en lidt famlende start fik hun også styr på denne del af karriere, og hun var fra slutningen af 60'erne og frem til midten af 70'erne en af landets mest populære sangerinder som fast inventar på Jørn Hjortings "Dansktoppen" med sine ligefremme popsingler.

Første gang samlet

Siden Birgit Lystager stoppede som optrædende sangerinde i midten af 80-erne, har man kunne købe diverse ikke særligt fyldestgørende opsamlingsplader primært med disse singler, men nu er hele hendes imponerende værk udkommet på en vanvittig prisbillig boks med hele syv cd-er.

Med et par enkelte undtagelser er det alt, hun indspillede fra 1966 til 1983. Og som bonus får man en håndfuld sjældenheder samt en hel cd med den afspændingsmusik, som hun har arbejdet med de senere år sammen med sin mand, guitaristen Poul Freiber.

'Mine sange' hedder boksen, og det er lige præcis hvad, det er. En boks fuld af overraskende og skøn musik. Birgit Lystager viser med denne fantastiske samling både glade og vemodige sange, hvor stor en sangerinde hun er.

Bacharach-fascination

Noget af det, der gjorde forskellen i forhold til de andre sangerinder var Birgit Lystagers helt imponerende kontrol over sin stemme. Hendes fraseringer og fornemmelse for både tekst og melodi er sjælden i Danmark, og hun er sammen med Grethe Ingmann efter min mening den største danske popsanger overhovedet.

Allerede i 1967 kan man høre, hvad der var i vente. Singlen 'Alle har glemt', som - undskyld - alle i dag har glemt men som har en flot melodi af svenskeren Peter Himmelstrand og en lidt ligegyldig tekst af Volmer Sørensen, er den første i rækken af Burt Bacharach-inspirerede sange. Også bagsiden "En ny sang" med anderledes inspirerede ord af den danske popteksts mester Thøger Olesen har potentiale.

Fascinationen af Burt Bacharach og hans faste tekstskriver Hal David kulminerede med to engelsksprogede lp'er fra henholdsvis 1971 og 1972 med melodier og arrangementer af Tom Prehn og tekster af den senere så berømte romanforfatter Svend Åge Madsen. 'Ready to meet you' og 'Love's Labyrint'" er ganske enkelt to af de bedste danske popplader nogensinde, og det er godt at de nu endelig fås på cd, om end sangene lidt ærgerligt er spredt ud over flere af boksens cd'er og ikke kommer i deres oprindelige flow.

Men pyt, for disse to album viser en sangerinde med internationalt format. Som en Dionne Warwick eller Karen Carpenter kan Birgit Lystager den sjældne kunst at synge en popsang uden hverken at jazze eller soule den for meget op.

Det er de færreste sangerinder, der tør lade pop være pop, og derfor går det som regel galt, men Lystager smyger sin smukke stemme rundt om Prehn og Madsens sjældent flotte sange. Titelnummeret på 'Ready to meet you' er en fem minutters popsuite, der er Bacharach eller Jimmy Webb værdig.

Parallelt med disse plader optrådte Birgit Lystager ikke bare på musikscener og blokvogne i hele Danmark. Hun spillede også teater og revy, bl.a. Cirkusrevyen i 1971, og senere Molborevyen, hvor hun selvironisk kaldte sig Frøken Lysthus. Og så indspillede hun som sagt sine singler til Dansktop-markedet.

Det første store hit kom allerede i 1968, 'Lone i lårkort'. Igen en svensk sang, denne gang med en helt fantastisk mundret tekst af Susanne Palsbo, om Dragør-pigen, der skaber sensation ved at klippe sin folkedragt lårkort. Lystagers fantastiske evne til præcise og overraskende fraseringer gør dette nummer til en af Dansktoppens bedste overhovedet. Den lille pause - kommaet - mellem 'se' og 'at' i linjen 'Før så det ud som pigerne trillede af sted, nu kan man se, at de danser' er så mesterlig, at man må høre sangen igen og igen.

Der var flere hits som 'Løb Samson løb', 'Christina' og 'Vi har langt igen - venner'. Alle sammen danske versioner af udenlandske hits. Det gælder også hendes største single-succes, 'Smilende Susie' fra 1970, som vel er den sang alle kender med Birgit Lystager. Den er også god, men det er trods alt godt, at man med denne boks får hele Birgit Lystagers talent foldet ud.

Fortjent succes

Birgit Lystager stoppede med at indspille plader i 1975, og der skulle gå 8 år inden albummet "Øjeblikke" pludselig dukkede op. Det var blevet til i tæt samarbejde med Poul Freiber, og albummets første sang, 'Hvor går livet hen?' var samtidig parrets bidrag til Dansk Melodi Grand Prix i 1983. Sangen fik en sidsteplads. Det er faktisk et hædersmærke i sig selv, og albummet var et smukt farvel til en glorværdig pladekarriere. Mere stille i sit udtryk end de tidligere indspilninger, og båret af Freibers flotte guitarer og Lystagers smukke vokaler.

'Mine sange' er mere end blot en reminder om Birgit Lystagers store talent. Det er en milepæl i dansk popmusik. Hun har fortjent både ære og kommerciel succes.

Birgit Lystager: Mine Sange. Boks med 7 cd'er, Salut Entertainment. 199 kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her