Læsetid: 3 min.

Frontalangreb mod skævt boligmarked

De tre spidskandidater til overborgmesterposten i København vil ændre hovedstadens boligmarked markant. Særlige lån skal skaffe boliger til lav- og mellemindkomstgrupper. Også Venstres Søren Pind er parat til at tvinge private bygherrer til at reservere nybyggeri til bestemte grupper
15. august 2005

Uanset hvem, der til november vinder kampen om at blive overborgmester i Københavns Kommune, står det københavnske boligmarked over for en omfattende ændring.

For både Ritt Bjerregaard (S), Klaus Bondam (R) og Søren Pind (V) står problemet med de stigende boligpriser, der holder stadig flere københavnere ude af boligmarkedet, i toppen på den politiske dagsorden, skriver Ugebrevet A4.

Alle tre er åbne over for fremover at tvinge private bygherrer til at reservere dele af nybyggeri til bestemte grupper. Mest opsigtsvækkende er det, at Venstres overborgmesterkandidat Søren Pind, nuværende bygge- og teknikborgmester, støtter ideen varmt. Søren Pind er ellers kendt som liberal:

Aspen-modellen

"Jeg ser ikke nogen problemer i at tvinge private bygherrer til at reservere dele af deres boliger til bestemte befolkningsgrupper. En del af den værdi, bygherrerne tager hjem, er jo samfundsskabt. Desuden må jeg se helt nøgternt på, hvad der er byens interesser," siger Søren Pind.

Inspireret af udlandet støtter han tanker om, at dele af det private nybyggeri i Københavns Kommune skal reserveres til hjemmehjælpere, sundhedsassistenter og andre grupper, der på grund af boligprisernes himmelflugt i hovedstadsområdet reelt står uden en chance for at få foden inden for på boligmarkedet.

Dermed kan kommunen i løbet af få år få vanskeligt ved at rekruttere disse grupper. Ideen om at tvinge private bygherrer til at reservere dele af deres projekter til andre befolkningsgrupper praktiseres allerede i store dele af USA. Skoleeksemplet er den lille nordamerikanske bjergby Aspen i staten Colorado, hvor op til 60 procent af alt privat byggeri reserveres til fuldtidsansatte i byen. Det betyder, at disse grupper kan købe boliger til under én million kroner, som ellers ville koste op til 25 millioner kroner, hvis de kunne sælges til de hovedrige amerikanere, der står i kø for at købe bolig i den eksklusive bjergby.

Også den socialdemokratiske spidskandidat til overborgmesterposten Ritt Bjerregaard er positivt indstillet over for de udenlandske erfaringer.

"Den model, der er benyttet i Aspen, kunne man med fordel have brugt på Langelinie og Islands Brygge, hvor der er bygget meget nyt i de senere år," siger Ritt Bjerregaard.

Hun tilføjer, at de udenlandske erfaringer allerede nu indgår i hendes forslag til en løsning på de københavnske boligproblemer.

Skeler også til London

Klaus Bondam, der er Det Radikale Venstres bud på en ny overborgmester, er også begejstret for Aspen-modellen. Han mener dog, at den skal kombineres med specielle lån med lav eller ingen rente til de faggrupper, der er mangel på i København.

En løsning, der blandt andet er blevet praktiseret i London, hvor skolelærere er blevet givet rentefrie lån på op til 185.000 kroner.

Selv om frontløberne til overborgmesterposten er enige om, at de udenlandske løsninger er gode bud på, hvordan man kan ændre boligmarkedet, er der ingen garantier for, at offentligt ansatte i fremtiden vil kunne nyde eftermiddagskaffen med udsigt over de københavnske bliktage.

Manglen på byggegrunde i København er udtalt, og derfor vil et indgreb over for private bygherrer ikke være en snuptagsløsning på hovedstadens boligproblemer. Samtlige overborgmesterkandidater arbejder derfor også med alternative løsninger.

Ritt Bjerregaard har blandt andet fremlagt et forslag, der skal skaffe 5.000 nye boliger til en månedlig husleje på 5.000 kroner.

For de tre overborgmesterkandidater står det klart, at udviklingen er ved at løbe løbsk.

"Vi har allerede i dag svært ved at tiltrække kvalitetsarbejdskraft. Jeg kan se en udvikling, hvor det bliver svært at fastholde niveauet i folkeskolen og på sygehusene, fordi mennesker med helt almindelige indkomster ikke kan bo i byen," siger Klaus Bondam.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her