Læsetid: 2 min.

Fru Direktøren og alle bøgerne

Er det muligt at påvirke bogkøberne til at købe andet end bestsellerne? Ja, i høj grad, siger boghandler Marianne Withen på Frederiksberg. Det gælder blot om at smitte med begejstring
22. december 2005

Marianne Withen kørte i mange år landet tyndt som bog-agent for forlag som Munksgaard, Samleren, Rhodos og Forum. Hun anbefalede deres bøger til detailhandelen.

Men i 1993 sagde hun stop og åbnede sin egen boghandel på Godthåbsvej på Frederiksberg, som på kort tid udviklede sig til en boghandel med en ganske særlig atmosfære, hvor bøger, ikke kontorartikler og deslige, er i centrum - og hun rykkede til en adresse længere oppe på samme vej.

Marianne Withen bliver kaldt for Fru Direktøren, og selv kalder hun sine medarbejdere, typisk unge kvinder, for 'ungerne,' hvilket kunne pege i retning af halvfamiliære forhold. P.t. arbejder syv mennesker i forretningen, som hun betegner som "en lille lokal boghandel." (Men Frederiksberg er kendt som en kulturinteresseret bydel. red.)

- Har I mærket et mersalg her op til jul i år?

"Det har vi faktisk ikke, hvilket nok hænger sammen med, at vi i fjor havde en bragende fremgang. Det er nærmest status quo, men de sidste dag før jul plejer folk at vælte ind."

Tilråb fra baglokalet

- Hvad sælger I mest af lige nu?

"Hanne-Vibeke Holst," lyder det lakoniske svar fra Marianne Withen, der tilføjer: "Hun bor her i området - og var inde at signere et par bøger i går- altså bare mens hun handlede. Vi har også solgt mange af Hans Mortensens De fantastiske fire."

- Altså mest bestsellerne?

"Nej, der er vi nok lidt særprægede. I stedet for Dan Brown sælger vi f.eks. hyppigt Raymond Khourys Tempelridderne. Irene Nemirovskis roman Storm i juni har vi solgt en masse af."

- Hvorfor lige den?

"Fordi vi selv er begejstrede for den."

De andre i butikken og baglokalet kommer Marianne Withen til undsætning med tilråb om titler på noget af det, der sælges mest netop nu:

- Elizabeth Kostovas roman Historikeren

- Selma Lagerlöfs Niels Holgersen vidunderlige rejse gennem Sverige i Anne Marie Bjergs uforkortede nyoversættelse.

- Edith Södergrans digte.

- Martin Krasniks De retfærdige.

- Khaled Hosseinis Drageløberen.

Alt sammen nævnt i flæng helt uden statistik.

Mad og guder

"Simremad," siger Marianne Withen også (og man hører jubel fra baglokalet) som eksempel på en virkelig god kogebog fra People's Press.

- Hvorfor lige netop den kogebog?

"Fordi vi har smagt maden inde hos People's Press, som har udgivet den, og vi har selv stået i vore køkkener og lavet den."

- Hvordan med børne- og ungdomsbøger?

"Dem vælter vi også ud. Lige pludselig er der stor interesse og flere bøger om guderne i Valhal, godt på hjulpet på vej af tv's julekalender. Hidtil har der jo stort set ellers kun været Villy Sørensens Ragnarok. Vi sælger også mange klassikere af forfattere som Astrid Lindgren og Carol Lewis, og til småbørn Oles nye autobil med indlagte føle- og røreting som fjer f.eks."

- Kan boghandlere påvirke kunderne til at købe noget bestemt og hvordan?

"Ja, i høj grad, hvis vi alle her har kastet os over en bog og er blevet begejstrede, så smitter det. Det skal være skægt for både ungerne og kunderne at komme her, for først da er det rigtig godt."

Blandt de bedste oplevelser Marianne Withen har haft som boghandler, nævner hun just det, at hun har fået lov at udlære nogle gode unge til fremtidens boghandeler. Se mere på www.boghandleren.net

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her