Læsetid: 3 min.

Frustreret enegænger eller magtfuld stemme?

Jostein Gaarder mener, at Israel er historie. Meningerne om, hvilken betydning denne udmelding får, er delte - de adspurgte forfattere peger dog primært på det farlige i at være så markant i en så alvorlig situation
11. august 2006

Efter den populære forfatter Jostein Gaarder i den norske avis Aftenposten skrev kronikken 'Guds udvalgte folk' har flere end tusind læsere på avisens hjemmeside reageret med indlæg.

Gaarders provokerende og opsigtsvækkende tanker om Israels fortsatte eksistens har, om ikke andet, fået folk op af stolen. Men blandt de adspurgte danske forfattere er der delte meninger om den kontroversielle kronik.

Absurd udgangspunkt

Hvor nogen mener, at det kan sætte en sund og nødvendig debat i gang, mener andre, at det kan betyde, at klimaet og tonen i debatten kan blive forværret - og måske værst af alt skade mennesker, der i forvejen lider under den fortsatte konflikt.

Forfatter Henning Mortensen, der i mange år har studeret forholdene i Mellemøsten, og i perioder har levet forskellige steder i området, peger på det kæmpemæssige pres, der i mere end 60 år har ligget på befolkningerne i området - og kalder den israelske befolknings tilstand for en kollektiv neurose. Udgangspunktet for Gaarders kronik er i hans øjne helt absurd, og derfor kan han heller ikke tage det seriøst.

Dette synspunkt deles af flertallet af forfattere, Information har talt med.

Positiv effekt

Dog kan dette indspark i debatten om konflikten i Mellemøsten også få en positiv effekt. Gaarder har med sin kronik hældt benzin på bålet, og det kan der ifølge Janne Teller godt være brug for.

Problemet er, at bålet allerede blussede mere end hvad godt var, og den positive effekt vil afhænge af, hvordan den følgende debat nu vil udvikle sig, tilføjer hun.

Forfatter og redaktør af dansk-jødiske tidskrift 'Udsyn, Stig Dahlager, udtrykker sin dybe bekymring over den anti-semitiske holdning, der i følge undersøgelser breder sig i Europa.

På den måde vil Gaarders udspil få en dobbelteffekt, der på mange er ødelæggende for en saglig debat om og løsning af konflikten, mener han.

Kronikken blev trykt første gang den 5. august, og her lød startskuddet på 'en krig af meninger'.

Er Gaarder en frustreret enegænger eller en markant stemme, der vil blive hørt?

Information bringer her nogle bud.

Gaarder klovner rundt i det

Astrid Saalbach:

– Hvad er det her et udtryk for?

"Jeg mener, at det er et typisk eksempel på, at man ikke skal spørge forfattere om alting. Vi kommer tit til at udtale os fra et meget skævt synspunkt."

– Hvad kan det komme til at betyde?

"Det er fatalt, fordi det får ekstra vægt. Alle døre står åbne i forvejen, og nu går der sådan en stor skikkelse, som han er, igennem, og det er enormt farligt. Det er en frygtelig situation, og det er der ikke nogen, der skal klovne i."

– Er det ikke en nødvendig udmelding?

"Nogen gange kan det selvfølgelig være forfriskende, og nogle gange næsten morbidt morsomt. Stockhausens reaktion på 11. september er et eksempel herpå.
Men det her er en anden boldgade. Nogen gange kan vi forfattere godt miste virkelighedsfornemmelsen, og det virker som om, det er det, der er sket for Gaarder i denne her situation."

– Hvad mener du om at forfattere engagerer sig på den her måde?

"Vi skal være engagerede i livet og alt, hvad vi ser rundt om os. Jeg mener ikke, at vi skal sidde i vores elfenbenstårne eller være ligeglade. Men fordi nogen er gode til at skrive digte, er de tydeligvis ikke gode til at lave politiske analyser."

Han pisser territoriet af

Inge Eriksen:

– Hvad mener du om den udmelding Gaarder kommer med i sin kronik?

"Jeg tror bare, at de fleste gerne vil have, at det holder op. Nu havde de lige fået bygget Libanon op. Jeg var der lige efter borgerkrigen, og alt var smadret."
"Der er ingen nem løsning, ingen løsning overhovedet, før det palæstinensiske problem er løst."
"Det er så forkælet og gammeldags at blive ved med at være kolonialist på det lille stykke land."

– Er det nødvendigt, at forfattere skal skabe debat?

"Jeg kan ikke se, at vi har større forpligtigelse end andre, men man kan selvfølgelig sige, at vi jo behersker sproget, og det kan have en betydning."
Der er mange af disse unge løver, der vil pisse deres territorier af, og jeg vil da ikke blive overrasket, hvis vi om en måned ser en notits om, at hans nye roman er på gaden."

- Er der brug for en sådan debat i Danmark?

"Det ved jeg ikke. Men nordmændene er bedre til at debattere, end vi er. Han provokerer i et flot sprog, og det er de gode til i Norge. Der er en masse retorik og flothed i det.
Man kan frygte, at det herhjemme bare bliver til en skyttegravs-krig, og det er ubærligt."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her