Læsetid: 1 min.

Frygten for Wiens belejring

Østrigs ubehag ved Tyrkiet har dybe historiske rødder
4. oktober 2005

LUXEMBOURG - I de fleste unionslande er opinionen delt om, hvorvidt Tyrkiet bør lades ind i EU eller ej. Mindre debat er der i Østrig, hvor historien sikrer, at dette spørgsmål rører ved nogle af nationens ømmeste nerver.

I 1683 blev en osmannisk hær besejret foran Wiens porte i et nederlag, der markerede det sidste tyrkiske forsøg på at indtage byen. Hele vejen rundt om den østrigske hovedstad findes mindesmærker for dette slag, og så stærkt har begivenheden præget det nationale sindelag, at flere af landets aviser har betegnet Ankaras aktuelle anmodning om EU-medlemskab som "en ny belejring af Wien".

For at komplicere billedet yderligere, er Østrig en stærk støtte af det nærliggende (og kristne) Kroatiens EU-kandidatur. Optagelsesforhandlingerne for dette land blev imidlertid suspenderet efter en strid om Zagrebs samarbejdsvilje i forhold til at pågribe den kroatiske form0dede krigsforbryder, eksgeneral Ante Gotovina.

Østrigerne føler, at det vil være urimeligt at begynde optagelsesforhandlinger med Tyrkiet, hvis Kroatien samtidig skal holdes tilbage. Wiens kritikere afholder sig ikke fra skumle antydninger om, at Østrigs egen fortid gør det mindre ivrigt end andre nationer for at straffe krigsforbrydere. Uanset hvad motivet er, har Østrigs udtalte modvilje imod Tyrkiet øget den østrigske kansler, Wolfgang Schlüssels popularitet.

Også andre steder i Europa har historiens ekko spillet en rolle i debatten. Frankrig, der er hjemsted for Europas største armenske befolkning, har ofte oplevet anstrengte relationer til Tyrkiet. I 2001 anerkendte det franske parlament officielt, at massedrabene på op til 1,5 mio. armenere i det tyrkiske Osmannerrige var et folkemord - et skridt, der fremkaldte raseri i Ankara. Ironisk nok forsøgte Ankaras traditionelle 'arvefjende', Grækenland, ikke at blokere optagelsesforhandlingerne ud fra det ræsonnement, at et Tyrkiet inden for EU vil blive et mere moderne, moderat og lettere politisk påvirkeligt land.

© The Independent og Information

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu