Læsetid: 3 min.

I frygtens vold

21. september 2001

»Der er ting i vores demokratiske, åbne verden, vi som mennesker ikke vil give køb på. Terroristerne har vundet, hvis vi i EU grundlæggende forandrer retsgrundlaget for vores demokrati.«
Justitsminister Frank Jensen (S), 20. sept. 2001

»Vi befinder os i en ny verden, hvor vi må finde en ny balance mellem frihed og sikkerhed. Vi kan ikke bevare al den åbenhed og frihed, vi har haft.«
Senator Richard A. Gephardt, demokratisk leder i USA’s senat, 19. sept. 2001

ALT MENS mindehøjtidelighederne for terror-ofrene i USA fortsætter, er amerikanerne ved at indstille sig på den ny verdensuorden. Frygten for ny terror har f.eks. fået salget af håndvåben, ammunition, mineralvand og konservesvarer til at stige stærkt. Og passagertallet på de nationale toglinjer og Greyhound-busruter er steget betydeligt, fordi folk ikke tør flyve. Som én konsekvens måtte United Airlines torsdag bebude afskedigelse af 20.000 overflødiggjorte medarbejdere, og i Europa varslede British Airways 7.000 fyringer. Parallelt fortsatte aktierne deres nedtur på børserne i den vestlige verden, præget af nervøsiteten for det drama, der nu formentlig forestår på den globale arena.

FRYGTEN ER blevet en ny del af hverdagen i den vestlige verden, en frygt der næres af skildringer af, hvordan terrorister næste gang vil kunne slå til med ondartede virus-orme i cyberspace, med biologiske våben, kemiske gifte eller sågar med nukleare våben, som terrorlederen Osama bin Laden hævdes også at have været på indkøb efter.
Torsdagen var i EU, USA og herhjemme præget af forcerede politiske tiltag, der skal tjene til at skabe en øget grad af sikkerhed mod ny terroraktioner. EU’s justitsministre inviterer til et intensiveret politi- og efterretningssamarbejde med USA samt et strafferetligt samarbejde, der kan omfatte en udleveringsaftale for terrormistænkte fra EU til USA – forudsat at USA undlader at henrette udleverede terrorister. Internt i EU skal bemandingen ved det europæiske politihovedkvarter Europol forstærkes, de nationale chefer for terrorbekæmpelse skal holde regelmæssige koordineringsmøder, bevogtningen af EU’s ydre grænser skal forstærkes, og adgangen til SIS, Schengen–samarbejdets elektroniske database over bl.a. terrormistænkte, skal udvides.
I konsekvens af EU-ministrenes aftale annoncerede justitsminister Frank Jensen allerede torsdag aften en antiterror-lovpakke, der skal øge politiets adgang til telefonaflytninger i sager om våbenlovsovertrædelser, udvide registreringen af internet-trafik af relevans for politiet og forstærke samarbejdet mellem udlændingemyndighederne og Politiets Efterretningstjeneste.
DET ER SVÆRT at have indvendinger mod ønsket om at beskytte de vestlige landes befolkninger mod grusomme tragedier som terroraktionerne i sidste uge. Der var da heller ikke torsdag mange kritiske bemærkninger fra Folketingets partier til EU- og regerings-udspillene – når undtages Dansk Folkeparti som ikke ønsker fælles EU-bekæmpelse af terror, men fortrækker at lukke de danske grænser for fremmede.
Alligevel er der grund til at advare mod forcerede initiativer, motiveret af politikeres behov for at demonstrere øjeblikkelig handlekraft. Med terrorismens globalisering må også terrorbekæmpelsen gøres global, men der er behov for grundigt at overveje balancen mellem ønsket om sikkerhed og ønsket om at bevare det åbne samfund. Frank Jensen formulerer det selv helt præcist, når han påpeger, at terroristerne jo har vundet, hvis det lykkes dem at skræmme demokratiske samfund til at indskrænke fundamentale demokratiske rettigheder. Det åbne samfund er i selve sin karakter sårbart over for totalitære, hensynsløse kræfter, og hverken lagre af håndvåben og konservesdåser, skærpet antiterror-lovgivning – eller for den sags skyld militære gengældelsesaktioner – kan garantere borgerne sikkerhed og tryghed.
Via en uhyggelig kynisk og mediebevidst iscenesættelse blev det vestlige menneske sidste tirsdag brutalt konfronteret med nogle afgrundsdybe og komplekse modsætninger i det moderne globaliserede samfund. Behovet for at skærme sig mod disse modsætninger er forståeligt. Men det får dem ikke til at gå væk.

jsn

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her