Læsetid: 3 min.

Fuldt autoriseret

30. juni 1998

DAGBLADET Politiken fortalte i weekenden historien om en 10 personers somalisk "fup-delegation", der i august 1997 fik de for somaliere ellers uopnåelige visa til Danmark - angiveligt for at mødes med Udlændingestyrelsen og Dansk Flygtningehjælp - og derefter forsvandt "sporløst ud i København gader". Reelt kom de 10 somaliere ikke for at holde møder, men for at komme ind i Vesteuropa og blive der.
Historien er interessant. Ikke så meget, fordi "disse illegale indvandrere skal findes og udvises", eller fordi "det er vigtigt, at denne alvorlige form for kriminalitet ikke gøres moralsk acceptabel", som Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard frådede i en pressemeddelelse søndag.
Det kan diskuteres, om omgåelse af Danmarks restriktive udlændingelov og smålige visumpraksis i sig selv er en "alvorlig form for kriminalitet". Under alle omstændigheder er nogle medlemmer af den somaliske "delegation" siden rejst videre til Norge, hvor de har søgt asyl. Så spørgsmålet er, hvor stort et problem netop disse somaliere udgør for Kjærsgaard og hendes vælgere. Og trods alt har de færreste af de mere end 10.000 somaliere, der de seneste år har fået opholdstilladelse i Danmark, sneget sig ind som falske delegationer. Meget kan man mene om Udlændingestyrelsens rafinesse og analytiske evner, men hvis 10.000 somaliere søgte at snige sig ind forklædt som en eller flere højtstående delegationer, ville det trods alt vække mistanke.
Det egentlige problem er, at styrelsen er parat til at indgå i forhandlinger og aftaler med hvem som helst, hvis blot der er en chance for, at det kan medføre, at der kommer færre somaliske asylansøgere til Danmark, eller at det bliver muligt af hjemsende nogle afviste asylansøgere eller nogle flygtninge.
Omdrejningspunktet i historien om den somaliske fup-delegation hedder Abdirashid Hussein Mohamed. Han er somalier bosat i Danmark og har været Udlændingestyrelsens kontaktperson i en række sager om etablering af aftaler om tilbagesendelse af afviste asylansøgere til forskellige dele af Somalia. Ved den somaliske "delegations" besøg i København i sensommeren 1997 var han guide og en slags ordfører.

DET LAND, hvortil Udlændingestyrelsen har udsendt flest af de fact finding-missioner, der skal undersøge forholdene i asylansøgeres oprindelseslande, er Somalia. De publicerede rapporter fra disse embedsmandsrejser er interessant læsning:
nI en rapport fra en mission i april-maj 1996 er som bilag aftrykt et brev underskrevet af en Dahir M. Jibreel, der kalder sig "sekretær i SSDF's generalsekretariat". SSDF er Somali Salvation Democratic Front - en af de utallige stridende grupper i det kaotiske og krigshærgede Somalia. Skrivelsen har intet brevhoved, men et trekantet SSDF-stempel med en fin ørn i midten. Brevet er sendt til styrelsen fra et firma, der kalder sig Global Trading Inc., og som efter områdenummeret at dømme har adresse i Virginia, USA. I brevet anbefales Mr. Abdirashid Hussein som en, der vil ledsage repræsentanter for de danske myndigheder på rejser i Somalia.
*I den følgende fact finding-rapport fra en rejse i november 1996 er trykt et brev på SSDF's brevpapir underskrevet af Mr. Abdirashid Hussein Mohamed, SSDF Representative in EUROPE med postboksadresse i Djibouti. Abdirashid Hussein Mohamed fortæller i brevet, at Abdirashid Hussein Mohamed er fully authorized to deal any matter concerning the Repatriation program of deportees from Europe to the North-Eastern Somalia.
*Også i februar-marts 1997 havde Udlændingestyrelsen en fact finding-delegation i Somalia. Som bilag i rapporten er optrykt et brev på Somalia Patriotic Movements brevpapir. Et af tre afsendernavne er "GEN. Mohammed Said Hirsi (Morgen)", der er den angivelige krigsforbryder, som Udlændingestyrelsen i 1997 ønskede at udstede dansk visum til, fordi man håbede, at en kontakt til ham kunne fremme tilbagesendelsen af somaliere fra Danmark til Somalia. I brevet udpeges Mr. Abdirashid Mohammed our representative in Europe som fully authorized - denne gang ikke af SSDF, men af en anden gruppering, SPM.

DET FAKTUM at Udlændingestyrelsen har lagt stor vægt på den multi-autoriserede og multi-repræsentative Abdirashid Hussein Mohamed, fremgår ikke blot af det afslørende bilagsmateriale, som Udlændingestyrelsen dumt nok har mangfoldiggjort og udsendt til pressen og andre interesserede, men også af Politikens artikler i weekenden. Man må spørge, om ikke alle de rapporter, som styrelsen har lavet fra Somalia, er bedst anbragt i en makulator, når styrelsens indsigt i somaliske forhold er så begrænset.
Den köpenickiade, som Abdirashid Hussein Mohamed - med ringe talent og stor succes - har opført med Udlændingestyrelsens chefer som bukkende værter, kunne rejse spørgsmålet, om de forhandlingspartnere, som danske embedsmænd har indgået tilbagesendelsesaftaler med i Nordøst- og Nordvestsomalia, er lige så fuldt autoriserede som Abdirashid Hussein Mohamed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her