Læsetid: 3 min.

Fulla fortrænger Barbie

Men den muslimske verdens nye, højt elskede påklædningsdukke skal ikke regne med nogensinde at møde sin Ken
23. september 2005

Fra Beirut til Bahrain er billedet det samme: Barbie-dukkerne har fået konkurrence i Mellemøstens legetøjsbutikker. Fulla, en sortøjet dukke, som - ifølge hendes skaber - "legemliggør islams værdier", stjæler opmærksomheden.

Fulla har omtrent de samme dimensioner og figur som Barbie, men når hun fremdrages fra sin skinnende, lyserøde æske er hun iført tækkelig abaya-klædedragt med medfølgende slør.

Hun er opkaldt efter en jasminblomst, der vokser i Levanten, og skønt hun har en omfattende og overdådigt udstyrsstykke af en garderobe (der sælges som separat tilbehør, naturligvis), afbildes hun normalt i sin beskedne, tilhyllende 'udendørsdragt'.

Ærbær dukke

Fullas syriske producent, legetøjsfabrikant Fawaz Abidin, introducerede Fulla i 2003, og hun er nu den bedst sælgende dukke i den arabiske verden, og findes i et utal af varianter.

I dag er det stort set umuligt at passere gennem en indkøbsgade i Syrien, Egypten, Jordan eller Qatar uden at støde på Fulla-morgenmadsprodukter, Fulla-paraplyer, Fulla-armbåndsure eller Fulla-tyggegummi eller blive overhalet af småpiger på Fulla-cykler - alle i varemærkets karakteristiske farve: fulla-pink. Produktkataloget er på næsten 80 sider og omfatter ud over dukkeserien 150 forskellige slags merchandise fra kameraer til cd-afspillere, oppustelige stole og swimmingpools.

For Mellemøstens småpiger har Fulla med andre ord udviklet sig til tidens helt store dille, og regionens mange konservative forældre, som aldrig kunne drømme om at købe en Barbie-dukke til deres døtre, er tilsyneladende glade for at kunne forære dem en ærbar muslimsk påklædningsdukke, der i standardversionen også leveres med eget bedetæppe - i pink filt.

Til piger, der gerne vil klæde sig som deres idol, fås også bedetæpper og hovedtørklæder i stor størrelse - også i pink, naturligvis.

I mere liberale muslimske lande som Syrien kan man møde Fulla med hvidt tørklæde og pastelfarvet spadseredragt. Skuldre er dog altid tildækkede, det samme er benene helt ned til knæene.

"Hun er ikke bare smuk," siger Fawaz Abidin til New York Times' Syrien-korrespondent.

"Hun er også retskaffen og velopdragen. Hun ærer, elsker og respekterer sine forældre. Det er egenskaber, arabiske forældre sætter stor pris på hos deres børn."

Fulla er langt fra billig. Men skønt hun i Damaskus koster så meget som 825 syriske rand (ca. 100 kr.) - den syriske gennemsnitsindkomst er på ca. 800 kr. om måneden - bliver hun flået ned fra hylderne. Sayeedi, en legetøjshandler i Damaskus, siger, han har ondt af forældrene.

"Der kører Fulla-reklamer i tv hele tiden. Alle skolepiger skal nu have Fulla-rygsække. Mange fattige familier har ikke råd."

Lærer eller dokotor

I modsætning til vestlige Barbie, som i sin 46-år lange, omtumlede karriere har prøvet det meste - fra astronaut til præsident for De Forenede Stater - forbliver Fulla en traditionel arabisk kvinde, for hvem livets sande omdrejningspunkt altid vil være hjem og familie.

For at holde hende med selskab har Abidin fabrikeret to veninder, Yasmeen og Nada, og inden længe vil hun også få en lillebror og lillesøster at tage sig af. Til næste år vil han sågar introducere en Lærer Fulla og en Doktor Fulla, to karrierer, "som passer sig naturligt for piger, og som vi gerne vil opmuntre dem til at vælge."

Abidin afviser absolut, at Fulla nogensinde vil få modstykket til Barbies Ken: en drengekæreste. End ikke i Rusland, Korea og andre ikke-muslimske lande, hvor han planlægger at markedsføre påklædningsdukken, vil dette kunne ske. "Arabisk kultur forbyder drengekærester og pigekærester," siger Abidin. "Vi ønsker ikke at ødelægge det image, vi nu har skabt."

Så desværre Fulla - ingen Muhammed eller Ali til dig.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu