Læsetid: 3 min.

Fusionsfølere i fagbevægelsens top

Formanden for fagforbundet FTF ønsker et meget tættere samarbejde med LO - og får opbakning fra LO-forbundet FOA, der gerne ser en fusion af de to store fagforbund. Medlemmerne er trætte af formynderi
6. oktober 2005

Fagbevægelsens store paraplyorganisationer skal danse kinddans og på længere sigt måske giftes. Målet er at styrke fagbevægelsen til gavn for medlemmerne, som hader formynderi.

Det mener formanden for Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd (FTF), Bente Sorgenfrey.

"Vi ønsker et tættere samarbejde med LO (Landsorganisationen i Danmark, red.), og når det først er kommet op at stå, så kan det jo være, at det ender med en fusion. Ingen ved, hvordan verden ser ud om fem til 10 år," siger Sorgenfrey.

Hun får opbakning fra formanden for det store LO-medlemsforbund Fag og Arbejde (FOA), Dennis Kristensen. Han ser gerne en fusion af LO og FTF, for "det vil der være meget musik i."

FTF indbød i maj både LO og Akademikernes Centralorganisation (AC) til et tættere samarbejde om at påvirke den politiske dagsorden. Det forhandler de tre hovedorganisationer nu om. Tidligere på ugen kom der dog dårlige vibrationer mellem LO og FTF. Sorgenfrey opsagde en aftale fra 1973 om borgfred mellem LO og FTF. Aftalen indebærer, at de to kæmper i et såkaldt borgfredsnævn afgør tvister om, hvor forbundsmedlemmer må organisere sig. Hvis der ikke er indgået en ny aftale om et halvt år, kan det føre til øget konkurrence blandt forbundene om medlemmernes gunst og direkte grænsekrige.

Formanden for LO, Hans Jensen, blev meget overrasket, da han pr. bud fik overrakt opsigelsen fra Sorgenfrey. Han håber, at der ikke er tale om en krigserklæring og siger:

"I LO ser vi gerne et tættere og tættere samarbejde med FTF, og vi er parate til at erstatte borgfredsaftalen med en ny samarbejds- og grænseaftale. Men jeg kan ikke forestille mig, at vi på den ene side skal samarbejde om politiske og faglige spørgsmål og på den anden side kæmpe om medlemmerne fra arbejdsplads til arbejdsplads. Der hopper kæden simpelthen af."

Sorgenfrey understreger, at "der slet ikke er tale om nogen krigserklæring. Vi skal bare have gjort vores samarbejde tidssvarende. I nogle tilfælde oplever medlemmerne borgfredsaftalen som meget formynderisk."

Medlemmer i klemme

En af dem, der har en strid om grænsedragning mellem fagforeninger inde på livet, er Bo Breinholt Jakobsen. Han er formand for personaleforeningen i Sygeforsikringen 'danmark'. Omkring 120 ansatte i sygeforsikringen ønsker ifølge Jakobsen at forlade Dansk Funktionærforbund (DFF) og i stedet gå over til Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening (DFL). Men DFF vil ikke opgive sin nuværende organisationsret.

"Jeg troede, at fagforeningskamp handlede om at kæmpe for medlemmerne og ikke om dem. Havde jeg vidst, at jeg skulle bruge så meget tid på at slås mod Dansk Funktionærforbund, var jeg aldrig blevet formand," siger Breinholt Jakobsen, der selv som ca. 60 andre har valgt at blæse på DF's eksklusivaftale med 'danmark' og har meldt sig ind i DFL. Striden mellem de to foreninger forplanter sig også længere op i fagbevægelsen. DFL er medlem af FTF, mens DFF er med LO. Formanden for DFL, Henrik Frimand-Meier, siger:

"LO burde have så meget respekt for medlemmerne, at når hovedparten af dem ønsker at gå fra en fagforening til en anden, så lader man dem gøre det. Medlemmerne oplever det som et formynderisk overgreb på deres grundlovssikrede ret til organisationsfrihed."

Professor og arbejdsmarkedsforsker Steen Scheuer fra Roskilde Universitetscenter siger, at "det er noget værre skidt for fagbevægelsen, når man bruger krudtet på at slås indbyrdes. Det er i alles interesse at samarbejde, og på længere sigt kan man da godt forestille sig en fusion mellem f.eks. LO og FTF."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her