Læsetid: 2 min.

Fut i humørbussen

Jakob Martin Strid rammer poesiens balstyrige hjerte med en rent syngende uppercut i sin nye rimsamling
4. januar 2007

De fleste kender nok Strid fra hans satiriske tegneseriestribe af samme navn, som i en anarkistisk, provokerende og nogle gange lidt for selvfed gangart levede sit eget uforudsigelige liv i dagbladet Politiken 2000-2003 med skævvinklede samtidskommentarer om stort og småt.

Men parallelt hermed har Strid også opbygget et mindre forfatterskab for børn og deres voksne med en række tegneserier og billedbøger. Det store gennembrud kom med rim- og remsesamlingen Mustafas kiosk (1999), som med sine nu syv oplag nærmest har fået en slags kult-/klassikerstatus.

Hvad kan han så, ham Strid? Jo, når han er bedst, svejser han nonsens-rim og runde letløbende myldretegninger sammen i et udtryksfuldt hele, hvor poesi, galskab og humor pludselig danser synkront og i et rent hug skaber en særlig fortætning. Tekstmæssigt står Strid som så mange andre på ryggen af Halfdan Rasmussen, men han er skævere, mere subtilt barnlig og i tæt sansende omgangshøjde med den tid, han er placeret i.

Komplet kompot

Min mormors gebis er med sine 18 rim en herlig festbuket, hvor selvsamme mormors gummerøde gebis lever sit eget grinebidende liv på hovedparten af samlingens opslag.

Tempoet, der allerede anslås på bogens forside med den energistruttende tegning af en eksplosivt overfyldt HT-bus, er fræsende højt, men snublesikkert. Læseren føres rundt i et vildtvoksende univers af originaler, deriblandt: Medister-minister Fister (med samt nitten norske nudister), en fed faster fra Nørresundby, Åge Emanuel Ordklog, den skidende hanløve og hunløven Gitte, en mand i en pære samt en flok arabere, om hvem det - i en pragtfuld rimkadence - hedder; "Araberkomplot! Araberkomplot! De stjal min mors rabarberkompot/ Komplet kompot/ De åd det råt/ Det måtte de egentlig også godt".

At Strid også mestrer andet end det stramt kontrollerede amokløb ses i rimet om vestenvinden over Vesterbro, hvor en underfuld og surreel poesi strømmer ud af opslaget med efterårsblade, flyvefisk i vest og sko og en pink bh svævende over Vesterbros tage. Eller i det næstsidste opslag med en svævende bus, hvor Strid fanger en suggestiv natgrøn drømmestemning med sovende børn, vinkende isbjørne og et neonbelyst København set fra oven.

Kort sagt: Rim, rabarberkompot og rytmiske rotationer i en helt særlig, Strid strøm.

* Jakob Martin Strid (tekst og tegninger): Min mormors gebis. 39 s., kr. 199,95. Borgen. ISBN: 10: 87-21-02470-7

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her