Læsetid: 3 min.

Den fynske vinkel

14. november 2000

GLÆDEN RAMTE i går Fyn, da det kom frem, at to stemmer fra det amerikanske præsidentvalg af endnu ukendte årsager var havnet hos en familie i Næsby ved Odense. Dermed blev Fyn trukket lige ind i midten af den turbulens, der hersker omkring den vedvarende optælling af stemmesedler i Florida, og enhver redaktørs drøm om en lokal vinkel kunne opfyldes.
Det blev ikke nævnt direkte, men tænk, hvis de to stemmesedler i sidste ende kunne komme til at afgøre, hvem der i de kommende år skal være verdens mægtigste mand? Det var som et eventyr, taget lige ud af ud af oldermandens avis.
Fyens Stiftstidende gjorde da også meget ud af denne for vor globus så vigtige sag med fotografier af den heldige familie. En store konvolut var kommet med posten med reklamemateriale fra et amerikansk sejlsportsfirma. Den skulle vise sig at indeholde to mindre kuverter med påskriften officiel ballot. Den ene var åbnet – og indeholdt en stemme på George W. Bush.
Den anden er endnu lukket. Familien fandt det ikke rigtigt at åbne den. Den ville kontakte den amerikanske ambassade. Endnu var der en tvivl, om det nu var ægte stemmesedler. Men tænk, hvis den fynske familie var uærlig og ikke brød sig om Bush – og så bare krøllede stemmesedlen sammen, og han så senere endte med at tabe med en enkelt stemme?
En fynsk familie har verdens skæbne i sin hule hånd ved et tilfælde! Perspektivet er svimlende.

SAMTIDIG kunne Fyens Stiftstidende berette, at der i dag vil være kampvalg til menighedsrådet i den lille by, Verninge, på Fyn. 1.230 sognebørn har mulighed for at sætte deres kryds i valglokalet på Verninge Kro. Det er klart, at der efter erfaringerne fra det amerikanske præsidentvalg vil være ekstra opmærksomhed omkring valget i Verninge. Og kan der være en forbindelse mellem de to begivenheder? En amerikansk-fynsk connection?
Kampvalget handler ifølge avisen om sognets gamle kirkegård. Må den lægges om og opdateres en smule? Og er det nødvendigt med en ny konfirmandstue, eller er det ren luksus?
En medarbejder fra Folkeregisteret vil påse, at optællingen af stemmer sker forskriftsmæssigt.

NATURLIGVIS er der en forbindelse – om ikke lige frem en ’connection’. Begge handlinger er demokratiets grundsten, og det store valg er i princippet vokset ud af det lille. Fra de små, overskuelige valg, som kendes fra Verninge og flækkerne i det vilde vesten, hvor man kunne kigge hinanden over skuldrene, mens stemmerne taltes op, har det moderne storsamfund overladt det til maskiner at tælle.
Hvad vi nu – hvis vi ikke vidste det i forvejen – har fået demonstreret med stor tydelighed, er, at maskinerne ikke er helt pålidelige. Man har været vant til at ignorere den optiske læsnings begrænsninger, hvis udsvingene til fordel for den ene part har været tilstrækkeligt store. Det er i dødløbssituationen, lærestykket indtræffer.

HVAD DET ender med, er interessant, som enhver uoverskuelig situation er. For hvis man kan finde amerikanske stemmesedler i et sejlsportsbrev i Odense, kan man ikke udelukke, at der pludselig bliver fundet en stemmeseddel som mellemlægspapir i en madpakke i Indianapolis. Eller at der på anden måde sejler fejlafleveringer rundt ude i rummet. Eller at andre staters maskiner skal have pudset brillerne. Glubende medie-interessant.
Men en krise for demokratiet i USA, som nogen vil gøre det til, er det ikke (endnu i al fald). Uanset at
team Bush og team Gore i disse dage sidder med opsmøgede ærmer og skrappe advokater til op over begge ører, og uanset hvor skumle motiver, de i øvrigt måtte have hver især til at ønske ’demokratiets regler opfyldt’. Og det har de ganske givet.

DET INTERESSANTE er, i hvilket omfang man vil kræve manuel optælling, og i hvilket omfang man vil acceptere fejlmarginer. En total fejlfri optælling vil man næppe nogensinde få, om man så bliver ved med at fintælle fra nu af og til næste valg om fire år.
Nogle afrikanske lande har meget friskt tilbudt at sende observatører, som så også kunne hjælpe amerikanerne med at få deres demokrati til at fungere. Men hvis der er et demokratisk problem, handler det mere om den lave stemmedeltagelse og om de ufattelige summer, der skal rejses, for at en person kan blive valgt som præsident – end om optællingsteknik. Her vil det fynske menighedsråd også kunne give sit besyv med.
Med alt dette svirrende i luften vil det ikke være nogen stor overraskelse, hvis George W. Bush ved valget i dag i Verninge bliver valgt ind i menighedsrådet. Det kan nok være, der så bliver behov for en maskinel finvask af stemmesedlerne. Konfirmandstuens fremtid står på spil.

Bjørk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu