Læsetid: 3 min.

Gå inden døre

1. maj 2002

SLUT, nu er det slut! siger de i kor. Og når koret indbefatter uangribelige øvrigheder som forsvarsminister Svend Aage Jensby, ministerbetjent Bendt Bendtsen og den elskelige Beredskabsstyrelse, er der noget om snakken: Så er det brandbrølemig slut – på forskellig vis.

SLUT er festen for forsvarschefen, det siger Jensby nemlig, og forsvarschef Hvidt smækker hælene sammen og mærker forhåbentlig lydighedens lystfølelse svulme i sin stolte brystkasse. Javel, nul optog og nul
opvisning i flyvefærdighed ved forsvarschefens førtidspensionering i juli.
Det er egentlig synd for Hvidt, der har stået så strunk ved højen mast i seks år og forsvaret Danmark, og som ifølge Forsvarskommandoens presseofficer Torben Schackinger er »den fornemste embedsmand i Danmark«. Tag den! Departementchefen i selveste Stats-
ministeriet kan godt stikke piben ind, ligesom den tilsvarende chef i Socialministeriet med de mange milliarder på budgettet bare har at fise hjem på fattiggården, når kong Hvidt hæver fanen. Nu bliver den bare ikke særlig høj, hævningen, sandsynligvis efter hemmeligt pres fra det hysterisk pacifistiske Radikale Venstre (bortset selvfølgelig fra modige MF Morten Helveg Petersen, den radikale stjernekrigsmand, der tænkes at ride forrest, når menneskejagten på Saddam Hussein galopperer af sted til næste år).
Synd for Hvidt, og synd er det da endnu mere for fædrelandets bekæmpelse af fjenden, at vore værn ikke får frie hænder. Afskedsceremonierne for Hvidt var jo ifølge Hvidt tænkt som almindelig krigstræning, og nu er det slut med den idé, landet stander i snarlig våde, og ved den sølle afskedsreception, som Hvidt er blevet spist af med, vil endog pindemadder blive forbudt, så de mange krigeriske gæster ikke skal indlede fægteøvelser og stikke sig selv eller hinanden med de spidse pindemadspinde. Der er dømt vandgrød og tam civilisme,
netop på et følsomt tidspunkt, hvor terroren står for døren.
Intet er dog så skidt, at det ikke er godt for noget. De 40 millioner kroner, som de danske skatteydere sparer på afskedsfesten, frigøres til andre forsvarsmæssige opgaver, hvilket erhvervsbetjent (K) Bendtsen har et vågent øje for.

SLUT er nemlig terrorismens dage, for nu vil Kendtsen sende skoleskibet Danmark til New York. Det udtrykkelige formål med denne i øvrigt selvindlysende plan er at manifestere »det internationale sammenhold mod terrorisme som følge af begivenhederne den 11. september 2001 og den efterfølgende internationale indsats«. Ja, når eleverne sætter sejlene, er det et klassisk og frygtindgydende skue, som nok skal få en og anden terrorist på bedre tanker. Det er mere end rigeligt de fem millioner kroner værd, som det ekstraordinære togt koster, og som geschæftighedsministeren netop har bedt Folketingets finansudvalg om.
Skoleskibet skal anløbe New York på den amerikanske nationaldag den 4. juli, og næste træk fra vor handlekraftige regerings side ventes at blive udnævnelsen af den 4. juli til ny dansk helligdag. Til gengæld skal 1. maj så afskaffes som mærkedag, og det har Beredskabsstyrelsen fået i opdrag at ordne.

SLUT er 1. majs røde terror, for i dag idømmer Beredskabsstyrelsen den samlede danske befolkning stuearrest. På slaget 12 lyder i alle byer med mere end et tusind indbyggere et infernalsk sirenehyl, som stiger og falder i hele 45 sekunder.
Er det nu tegn på, at russerne omsider kommer, eller at svenskerne har sluppet deres radioaktive skrotdynge i Barsebäck løs på Dannevang? Nej, det er en øvelse, og hyletonen betyder ifølge instrukserne i enhver velassorteret telefonbog, at man straks skal gå inden døre og tænde for Danmarks Radio (som om det ikke var straf nok at være truet af terror og katastrofe). Når popmusikken først brøler ud af højttalerne, hører de fleste ikke den efterfølgende sirenetone, som afblæser øvelsen og tillader befolkningen at forlade husene og bekæmpe kapitalen.
På den måde går 1. maj-demonstrationerne i dag i vasken, og skulle magthavernes første plan svigte, har Danmarks Meteorologiske Institut lovet at stå klar med et væmmeligt regnvejr, som nok skal gøre 1. maj fugtig på den ufede måde.
Regnen vil blandt andet dække Fælledparken i København med et tykt lag smat, der gør Roskildefestivalen brun af misundelse. Demonstranter, der har trodset luftalarm og vejrudsigt, vil blive mødt med altopslugende hængedynd, og mandefaldet vil svare til fordums slag på Fælleden. Sidste år blev 55 mennesker, der deltog i 1. maj-arrangementer i Fælledparken, behandlet for skader og skrammer, og den allestedsnærværende Beredskabsstyrelse har klogeligt i samarbejde med Hovedstadens Sygehusfællesskab, Københavns Brandvæsen og LO oprettet en midlertidig skadestue i parken.
Nej, klassekampen er sandelig ikke for tøsedrenge, og det samme kan siges om kampen mod terrorismen, hvad enten den tænkes ført pr. gallafest eller sejlskib.

lieb

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her