Læsetid: 3 min.

Gåder i København

Hans Schmidt Petersens indledningsvis lovende 'Den gode amerikaner' ender med at forvirre med sit gennemført uforståelige (krimi?-)plot
21. september 2006

Der er ingen, der har sagt, at det skal være let at læse en bog. Eller rettere: at forstå den. Men når ordet kriminalroman nævnes på bagsiden af en sådan - som tilfældet er med Hans Schmidt Petersens Den gode amerikaner - forventer man sig alligevel at blive taget ved hånden af forfatteren og på mere eller mindre opfindsom vis ført gennem et nogenlunde genkendeligt univers.

Det starter da også som forventet, ja faktisk over al forventning med at fortælleren på virtuos vis præsenterer os for et broget og troværdigt galleri af figurer, der alle har adresse lige omkring Radiohuset i København.

Blandt dem drankeren Sofus Larsen, der drikker fransk vin, fordi han ikke længere kan blive fuld af øl; Klara på 31, der drømmer om at få et barn, men ingen kæreste har, samt en tyrkisk kioskejer og en hjertensgod amerikansk indvandrer, der har en lædervarebutik og absolut ingen anelser om, hvad der venter ham af voldelige overraskelser.

Senere dukker der også en mystisk hund, en embedsmand og to unge mennesker fra en nyreligiøs sekt op; det samme gør Den Bulede, en ung fyr, der er blevet seksuelt mishandlet af sin ensomme mor som dreng og siden er bulet ud og nu sidder på et loft på Worsaaesvej og spekulerer over tilværelsen.

Inden vi møder dem, forsvinder en lille dreng fra Landbohøjskolens have, hvor han en aften leger med sin bror og sin ven. Det sker under sælsomme omstændigheder, der angiveligt har noget med førnævnte hund at gøre.

Indimellem blander fortælleren sig - som her, hvor han "sidder hver eneste dag og tænker i sprog. Helt sikkert behersker jeg ikke sproget, hverken det tyske eller det danske, så godt, som jeg ville ønske - men jeg prøver hele tiden at gøre mit bedste, at vride en bestemt rytme ud af de ordkæder, jeg taster ind i computeren, at skabe særegen skønhed."

Det er lykkedes til fulde. Dramaet afvikles i en smidig og lyrisk prosa, der tager højde for hvilke figurer, der er zoomet ind på, og da en pudsig politikommissær så oven i købet bliver sat på sagen om den forsvundne dreng, aner man konturerne til noget så sjældent som en virkelig god dansk kriminalroman.

Gennemført uforståelig

I stedet opløses krimikonventionerne fuldstændig, og alt bliver gradvist mere og mere gådefuldt og uigenkendeligt. Det er der i sig selv ingen skam i. Der findes som bekendt masser af fremragende romaner, der ikke kan kategoriseres som kriminalromaner; mange af disse udspiller sig såmænd også i et ikke-genkendeligt univers på grænsen mellem drøm og virkelighed.

Problemet er blot, at det er svært at se, hvad Hans Schmidt Petersen egentlig vil med Den gode amerikaner. Hvor vil forfatteren hen med en historie, der nærmer sig så vægtige temaer som bureaukrati, pædofili, nyreligiøse sekter, ensomhed og meget, meget mere - men aldrig for alvor kommer under huden på noget som helst, blandt andet fordi plottet forvirrer mere end det pirrer?

Efter endt læsning har denne læser intet svar, og jeg skal desuden være ærlig at indrømme, at var det ikke, fordi, Petersen skriver så forbandet godt, var jeg nok aldrig kommet gennem de sidste små hundrede sider, hvor alting for alvor går over gevind og mest af alt minder om en parodi på en David Lynch-film.

Et sted godt gemt i den Den gode amerikaner gemmer der sig vist en historie om, hvordan børn gøres fortræd på vej ind vor civiliserede samfunds voksenverden, og der er som nævnt også ansats til en gedigen krimi. I stedet har vi fået en roman, der i sin gennemførte uforståelighed og overlegne håndtering af sproget på én gang skuffer og begejstrer.

På flappen oplyses det i øvrigt om forfatteren, der er født i 1962, at han (som fortælleren?) bor i Tyskland og har udgivet fire kriminalromaner på tysk, deriblandt Die Täuscher (1999), der har modtaget en vis Philip Marlove-pris for årets bedste tyske krimi. Lad os da endelig få den på dansk, mens vi venter på den næste danske roman fra Hans Schmidt Petersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her