Læsetid: 5 min.

Der er gået politik i de britiske flagsvingende fodboldfans

Briterne flager ikke normalt med Union Jack. Det engelske regionale flag, St. George's Cross, svinges imidlertid flittigt under Englands landsholdskampe i fodbold. Men nu er flaget blevet genstand for politisk korrekt kritik og forbud, hvilket har kastet den berygtede britiske tabloidavis, The Sun, ud i en massiv kampagne til støtte for de flagsvingende fodboldfans
9. juni 2006

Ansatte i den britiske kabel-, telefon-, og netgigant NTL (National Transcommunications Limited) må ikke det, virksomheden vil ikke provokere muslimer, og i en udtalelse sagde firmaet i sidste uge, at "vi arbejder i mange multikulturelle områder og i andre britiske regioner, så vi ønsker at bibeholde vort professionelle image og vor upartiskhed".

Chauffører, der arbejder for NTL og bryder forbudet mod det får en skriftlig advarsel. I Heathrow-lufthavnen må bygningsarbejderne heller ikke - det er en fare for flysikkerheden, hedder det. Taxichauffører i badebyen Blackpool og Cheltenham i Gloucstershire samt byerne Ipswich og Manchester er også ramt og vil modtage bøder, hvis de ikke makker ret. Brandmændene i Barking i London og arbejderne på Jaguar-fabrikkerne står også på forbudslisten, der er lang.

Og hvad er det så? Hvad er det arbejderne ikke må ?

Jo, de skal afholde sig fra visuelt at demonstrere deres entusiasme for det engelske fodboldlandshold op til VM, der som bekendt starter i dag.

Racisme og løse flag

Chaufførerne i taxa-selskaberne og lastbilerne må ikke have flag på deres biler - i Heathrow er ledelsen angiveligt bange for, at de små flag løsriver sig fra bilerne og forvilder sig ud på runway'en. Og taxachaufførerne må ikke bære trøjer med det hvide og røde engelske nationalflag, St. Georges Cross, for ikke at fornærme kunderne, der kunne tro, at de nationalpatriotiske chauffører havde racistiske tendenser.

Da rygterne dukkede op i pressen om de mange virksomheders og et par byråds forbud mod patriotiske T-shirts, hatte, flag og andre beklædningsgenstande med St. Georges' Cross på, så den verdensberømte britiske tabloidavis The Sun en chance for at fastslå sin rolle som den konsekvent politisk ukorrekte forsvarer for engelsk patriotisk stolthed med en massiv kampagne til fordel for det omstridte flag.

Bladet, der under forhandlingerne om Maastricht-traktaten blev kendt i hele EU med forsiden Up yours, Delors - en forsideoverskrift, som i direkte vendinger fortalte den daværende franske, socialistiske Europa-kommissionsformand, at han kunne stikke sin nye EU-traktat derop, hvor solen aldrig skinner - har de sidste par uger tæppebombet læserne med opfordringer til "med stolthed" at fejre det engelske VM-hold ved så megen flag-fremvisning som muligt.

Virksomheder og offentlige institutioner, som har forsøgt sig med forklaringer på flagforbudet om multikulturel tolerance og respekt er blevet hængt nådesløst ud i bladets spalter som "politisk korrekte, dødkedelige party-poopers" og den Rupert Murdoch-ejede avis, der siden 1997 har bakket op om Tony Blairs New Labour, har endog fået kulturminister Tessa Jowell til at tilslutte sig avisens linje.

Kampagnen har fået en af Storbritanniens største pub-kæder til at omgøre sin beslutning om et forbud mod flaget i alle pubber. I en leder skrev avisen i denne uge:

"Intet kan forene en nation bedre end passionen for sport. Og intet kan få advarselslamperne hos småtskårne killjoys til at lyse rødt hurtigere end, når de ser symboler på national stolthed. Synet af de engelske flag, som stolt vajer over hele landet forud for verdensmesterskaberne i fodbold, har fået en sølle horde af smålige mennesker op på barrikaderne. De stempler enhver som vover at vise sin kærlighed til nationen som racister - og snerrer hånligt af enhver, som er stolt over at være engelsk," skriver avisen og fortsætter:

Ikke et uartigt ord

"Men vi har en nyhed til dem: patriotisme er ikke et uartigt ord. St. Georges Cross tilhører hverken de maniske og smålige folk, der vil stikke deres næse i alting eller de foragtelige racister. Det flag tilhører os - englænderne - uanset hvilken hudfarve, vi har, og uanset vores kulturelle eller religiøse baggrund."

I lederens slutning opfordrer avisen alle dens læsere til at indsende muntre og fantasifulde fotos, som viser, hvordan man kan bruge flaget mest fantasifuldt.

Læserne har fulgt opfordringen, og The Sun har følgelig i denne uge bugnet med billeder af halvnøgne engelske kvinder med påmalede engelske flag, dekorerede græsplæner og de sædvanlige småbørn med malede hvid-røde ansigter.

Korstogene

Avisens korstog er ikke stødt på nogen bred modstand, men det lykkedes dog ihærdige journalister på den stærkt anti-europæiske avis at støve et par radikale muslimer op, som kunne retfærdiggøre såvel de lokale autoriteter og firmaer, der har tilsluttet sig forbuds-linjen som bladets egen kampagne. Massoud Shadjareh, som er leder af den britiske, islamiske menneskerettighedskommission udtalte i denne uge, at både det regionale engelske St. George's Cross og det britiske Union Jack for mange mennesker fortsat fremkaldte "billeder forbundet med racisme og BNP". (det højrepopulistiske British National Party, red.).

Bladet fandt også frem til Anjem Choudary - en tidligere leder af den ekstreme islamistiske gruppe Al-Muhajiroun - som til avisen påstod at det engelske flag symboliserede "kristendommen men for muslimer også korstogenes historie med besættelse og drab".

Bange for hooligans

Det er dog ikke alle myndigheder, som har brugt 'etniske' eller religiøse argumenter som begrundelse for et forbud mod demonstrationen af engelsk entusiasme. I Storbritanniens næststørste, engelske by, Birmingham, henviser en talsmand til frygten for bølleopførsel fra de notorisk uberegnelige engelske fans.

Bystyret har besluttet sig for at vise alle VM-kampene på enorme storskærme i bymidten - undtagen de engelske.

Ønsker fansene at se England spille, må de dels forføje sig til særligt afgrænsede områder, dels betale en afgift på 40 kroner pr. hoved. En talsmand for bystyret siger til The Sun, at "vi vurderer simpelthen, at sandsynligheden for ballade er for høj, når det gælder Englands fans".

Midt i kampagnens grøftegravning er det af og til lykkedes for fornuftens stemme også at blive hørt: den kendte britiske journalist Anila Baig, som udover at være fastansat kommentator ved The Sun, er enlig mor og tørklædebærende muslim, skrev i denne uge: "De muslimske ledere som siger, at de ikke kan bakke op om den engelske landshold i fodbold på grund af St. Georges' Cross har virkelig scoret et selvmål-. Hvorfor i alverden trække middelalderens historie ind i fodbold- når nogle siger, at korset i St. George repræsenterer korstogene gør de alle en bjørnetjeneste. St. George var født i Tyrkiet, døde i Palæstina og var agtet af både kristne og muslimer."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her