Læsetid: 2 min.

Gaarder: Israel er historie

Den norske succesforfatter Jostein Gaarder udløser følelsesladet debat om Israel, efter han i en kronik stiller spørgsmål ved Israels ret til at eksistere
10. august 2006

Det har vakt enorm opsigt i Norge, at den verdensberømte forfatter Jostein Gaarder i en kronik har stillet spørgsmål ved Israels ret til at eksistere. Det har sat gang i en voldsom debat, og Aftenposten, som trykte Gaarders kronik, melder om ny rekord i læserreaktioner.

Selv meddelte Gaarder i går, at han står ved, hvad han har skrevet, men ikke længere ønsker at tage del i debatten.

Kronikken, der blev trykt lørdag under overskriften "Guds udvalgte folk", er holdt i gammeltestamentlig tone. Det hedder bl.a., at "vi anerkender staten Israel af 1948, men ikke den af 1967", hvor den jødiske stat besatte arabisk land.

Gaarder siger, at han skrev kronikken i afsky for den krig, som Israel fører i Libanon.

'Som Mein kampf'

I kronikken siger han videre, at israelerne kan fortabe retten til deres eget land.

"Hvis hele den israelske nation skulle falde for egen hånd, og dele af befolkningen må flygte fra sine besatte områder tilbage til nok en dia-spora, så siger vi: Må omgivelserne være sindige og vise miskundhed med dem nu. Det er for evigt og altid en forbrydelse uden formildende omstændigheder at lægge hånd på flygtninge og statsløse," skriver han.

"Nu må vi vænne os til tanken: Staten Israel i sin nuværende form er historie," konstaterer han.

Det er "ikke alene dumt og arrogant at optræde som Guds udvalgte folk, men en forbrydelse mod menneskeheden," skriver han også.

"Vi kalder det racisme. Men staten Israel har med sin skruppelløse krigskunst og sine modbydelige våben massakreret sin egen legitimitet," siger han.

Kommentatoren Mona Levin, der selv har jødisk baggrund, siger, at hun og hendes nærmeste føler sig skadet og truet af Gaarders kronik og sammenligner den med nazilederen Adolf Hitlers kampskrift.

"Det er det værste, jeg har læst siden Mein Kampf. Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle læse noget som dette, siger hun til Aftenposten.

Gaarder får støtte fra forfatteren Levi Henriksen, der mener, at Gaarder peger på vigtige problemstillinger.

"Det, som sker, er først og fremmest vældig trist, og det proisraelske ståsted, jeg er vokset op med, har fået nogle skud for boven. Gaarder peger på vigtige punkter, dette er et stort og vanskeligt tema, som alle, uanset baggrund, bør tage op til ny vurdering nu. Men det er vigtigt at få med, at der også går israelske liv tabt i denne konflikt," siger han.

Rasende over civile tab

Gaarder er Norges bedst sælgende forfatter. Hans bøger er oversat til 45 sprog. Hans mest kendte roman er Sofies verden, der introducerer børn i filosofiens verden. Bogen er solgt i 20 millioner eksemplarer.

Gaarder meddelte onsdag, at han ikke længere tager del i den debat, som han selv satte i gang.

"Men det skal ikke misforstås med, at jeg stikker hovedet i sandet. Jeg er stået frem, og forhåbentlig kan dette diskuteres videre," siger han til det norske nyhedsbureau NTB.

"Dette var en kronik. Jeg var rasende over, at 1000 libanesere er dræbt," siger han.

Han tager skarpt afstand fra påstanden om, at hans kronik er udtryk for antisemitisme.

"Jeg vil advare mod en voldsspiral og en ondskabsfuld krig i Mellemøsten. Selvfølgelig har Hizbollah og Hamas ansvar for dette, men det har også Israel, som er en demokratisk stat," mener han.

kulturinformation.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her