Læsetid: 2 min.

Gældsafviklingsplan i modvind

Hovedorganisationerne LO og FTF vil bremse gældsafviklingen for at sikre velfærden. Det møder politisk modstand
7. juni 2005

Der er ikke støtte i Folketinget til et forslag fra de to store lønmodtagerorganisationer om at slække på afviklingen af den offentlige gæld for til gengæld at bruge flere penge på velfærd, forskning og uddannelse.

Finansminister Thor Pedersen (V) lægger dog op til en debat om gældsafviklingen til næste forår.

LO og FTF, der repræsenterer knapt to millioner lønmodtagere, frygter, at børn og ældre bliver sorteper i slagsmålet om de offentlige kroner. De ønsker derfor halveringen gælden udsat i fem år fra 2010, der er målet i dag, til 2015.

"Hvis man vil løse fremtidens problemer med forskning, uddannelse og en ny kommunestruktur, så er man nødt til at sprænge rammerne for gældsafvikling. Det er vigtigt, at man ikke sparer så meget, at samfundet går i stå," siger LO's formand, Hans Jensen, til dagbladet Politiken.

Afviser tanken

Thor Pedersen afviser tanken om at slække på gældsafviklingen her og nu, men han minder om, at regeringen allerede har bebudet en 2015-plan.

"Vi kommer i foråret 2006 med en plan ud over 2010, som har været endemålet for den plan, vi har for nærværende. Til den tid kan man passende tage en debat om, hvordan det går med afdragene på den offentlige gæld og om, hvordan vi sikrer stadig vækst i offentlig service fremover," siger finansministeren.

Den udmelding bekymrer den radikale leder, Marianne Jelved, der ikke vil være med til at bremse gældsafviklingen. Hun vil dog godt tale med om på et tidspunkt at øge vækstrammen, men pengene skal i så fald ikke bruges på velfærd, men forskning og uddannelse for at skaffe job.

S-støtte til dele af forslag

Det advarer skatteminister Kristian Jensen imod.

"Så skal skatten sættes i vejret. Hvis man skal bruge flere offentlige penge, men holde fast i vores mål for gældsafviklingen, er man nødt til at kræve flere penge ind fra skatteborgerne," siger han.

Socialdemokraternes finansordfører, Henrik Sass Larsen, siger, at hans parti kan støtte "den del af forslaget, der handler om at bruge flere penge på forskning og uddannelse".

Hverken SF eller Dansk Folkeparti vil tale med om at slække på gældsafviklingen. Det vil sende regningen videre til de næste generationer, mener Kristian Thulesen Dahl (DF) og Ole Sohn (SF). Thulesen Dahl vil gerne være med til at diskutere den offentlige vækst - men først fra 2011.

"Jeg håber, at vi kan sætte en bremse i den udvikling, der er i gang med, at man skal forbruge mere nu ved at overlade en gæld til de fremtidige generationer. Den danske økonomi er jo sund, og det betyder, at vi har mulighed for at betale af på vores gæld. Det skal vi benytte os af og ikke sende regningen videre til de kommende generationer," siger Kristian Thulesen Dahl.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her