Læsetid: 2 min.

Den gamle grønne revolution

3. juli 2006

Information bragte den 26. juni under rubrikken "Gamle nyheder" en på datoen 25 år gammel nyhed:

SF lancerer en ny energiplan for årene frem til 2000. Denne plan regnede med, at landets energiforbrug kunne nedsættes til 60 procent af det daværende forbrug ved investering i vedvarende energi og bedre energiudnyttelse i boligsektoren.

SF's gamle 'grønne revolution' var ambitiøs - og vi er bestemt ikke blevet mindre ambitiøse med årene. Men, som alle kan konstatere, soves der Tornerosesøvn i flertalsdanmark, der gerne bruger uger og måneder på at forhandle velfærdssystemer i 2040 - uden så meget som at nævne global opvarmning, afhængigheden af fossile brændsler eller de store muligheder for investeringer i vedvarende energi, energibesparelser, intelligent energistyring eller omlægning i den olie-storforbrugende transportsektor som afgørende for fremtidig velfærd.

Det er tilsyneladende ikke en del af flertalsdanmarks forestilling for de kommende 35 år, at vi både skal forbruge og producere energi på en radikal anderledes måde, hvis kommende generationer skal have mindst lige så gode muligheder, som vi har.

Gad vide, hvad de forestiller sig? Et endnu større udslip af drivhusgasser fra endnu flere benzinslugere? Eller at vindmølleindustrien fortsat er et stolt flagskib med 40 procent af verdensmarkedet, uden at denne industri har fået mulighed for et ekspanderende hjemmemarked? Eller at Tyskland, der faktisk investerer massivt i vedvarende energi, redder os, mens danske virksomheder må søge andre markeder? Eller hvad?

Var det ikke en idé, at Information fulgte op på sit tema om "den nye grønne revolution" og gik lidt i flæsket på flertalsdanmark, og hermed fik taget fat på et af avisens egne spørgsmål: Den manglende politiske vilje til at handle.

Det er i hvert fald ikke hos os, den mangler. Her knokles der konsekvent for at skabe resultater. De er måske ikke ligefrem pralværdige: to ekstra havmølleparker på fire år, nogle hundrede mio. kroner ekstra forskningspenge til at fylde i de huller, der er blevet skabt de seneste år, en udskiftningsordning for møller på land, der lider under, at regeringen ikke har fået planlægningen på plads, permanentgørelse af, at solcellestrøm må bruge el-nettet som gratis lager, konstant kamp for at vindmøllebranchen kan få lov til at opstille demonstrationsmøller; en energispareaftale, der skal nedsætte energiforbruget, men hvor implementeringen stadig ikke er på plads osv.

Helt enig: Det er ikke resultater, der vil gå over i historien som enestående. Men det er sikkert som amen i kirken, at der ikke havde været så meget som et af disse resultater, hvis det ikke havde været for SF og andre gode kræfter i oppositionen, der har holdt drømmen om den grønne revolution i live.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu