Læsetid: 2 min.

Gammel historie med nye biler

Animationsstudiet Pixar menneskeliggør på opfindsom vis biler i en nostalgisk kærlighedserklæring til gode, gammeldags benzinslugere og den legendariske Route 66
1. september 2006

Legetøj, insekter, monstre, fisk. Pixar har med en fremragende række film vist, at man kan puste liv i alt, når det ikke skorter på opfindsomhed og teknisk snilde. Efter den speedede superheltesaga De utrolige er turen denne gang kommet til biler - og ikke bare et par stykker af slagsen. Pixar lader i sin nye film hele verden være befolket af intet andet end biler, og de tager sig strålende ud på lærredet.

De taler med deres brede kølermunde, blinker med øjnene i forruden og har svaj i hele karrosseriet, når kroppen skal fortælle. Deres lakerede overflader reflekterer alt, og når de skyder fuld fart i landskaber med detaljerede blade på træerne og sol/skygge-virkninger i baggrundens bjerglandskab, glemmer man i øjeblikke, at det jo altså 'bare' er animeret det her.

Teknisk er der sket meget siden Toy Story (1995), men for første gang fornemmer man en vis metaltræthed i historien, hvor der er for lidt på spil. Der er langt mellem de skøre indfald, som gør et mesterværk som Find Nemo til en fornøjelse for både børn og voksne.

Traktorvæltning

Antallet af gode, verbale jokes om biler er trods alt begrænset, og når historien er en overraskende nostalgisk fortælling om, at man ikke kan bedømme de indre kvaliteter på et rustent ydre, så går der efterhånden lidt tomgang i en ellers original præmis.

Det starter ellers i højeste gear med præsentationen af den selvoptagede racerbil McQueen, der er lige ved at komme til tops og få den attraktive sponsor, som er indbegrebet af succes. På vej til et afgørende løb havner han i en lille by på Route 66. Her gik livet i stå, da den nybyggede motorvej for mange år siden fik folk til kun at fokusere på at komme hurtigt frem i stedet for også at nyde turen og genoplade batterierne undervejs. I denne tidslomme skal McQueen lære betydningen af venskab, og den dannelseshistorie kører lidt for lige ud ad landevejen.

Der er nogle krumspring, som når hillbilly-sidekicket Bumle lokker McQueen ud til natlig traktorvæltning på marken, eller når universets insekter er små Volksvagen-beetles med vinger. Men idérigdommen er størst i den indledende Pixar-kortfilm One Man Band og siden i efterteksterne til Biler, der leger med at lave scener fra tidligere Pixar-hits med biler i hovedrollerne.

Når det er sagt, kender jeg et hav af både små og store bilentusiaster, som vil elske at fortabe sig i det monomane univers med fokus på klassiske, benzinmonstre frem for politisk korrekte hybridmodeller. Biler har en stor prædisponeret målgruppe, som vil være fortrinligt underholdt, når bare der er flot animerede biler på lærredet - og det er der vitterlig her.

nBiler. Instruktion: John Lasseter. Manuskript: Dan Fogelman, John Lasseteer, Joe Ranft, Kiel Murray, Phil Lorin og Jørgen Klubien. Amerikansk (74 biografer landet over)

var id = window.location.search.substring(1);var player1 = new FlashObject("http://filmtrailer.com/trailers/flashplayer/player2_vers01/mediaplayer2.swf?" + "nocache=" + new Date().getTime() + "", "Mediaplayer", "403", "401", "7", "#ffffff", true);player1.addParam("scale","noscale");player1.addParam("salign","TL");player1.addVariable("direct_id", id);player1.addVariable("customer_id", '8385');player1.addVariable("film_id", '000026');player1.addVariable("color", 0xDDDDDD);player1.addVariable("tekstColor", 0x666666);
player1.addVariable("autoStart", false);player1.write("filmtrailer");

Trailer vises i samarbejde med Filmtrailer.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu