Læsetid: 2 min.

Gangsterskak mod verdensmesteren

Kamsky fejet af brættet mod Topalov
16. januar 2006

Første runde af den stærkt besatte Corus-turnering i hollandske Wijk aan Zee blev præget af Gata Kamskys come back til absolut international topskak. Det faldt just ikke heldigt ud. Med de sorte brikker skulle amerikaneren op mod den sværest tænkelige modstander, verdensmesteren Veselin Topalov fra Bulgarien. Kamsky forsøgte sig med en værre omgang gangsterskak, men blev selv gennemhullet, da Topalov gav sig til at fyre løs fra hoften: 1.e4 d5!?

Skandinavisk! Lidt af et vovestykke mod en mand af Topalovs kaliber.

2.exd5 Sf6 3.Sf3 Sxd5 4.d4 Lf5 5.Ld3 Lxd3 6.Dxd3 e6 7.0-0 Sc6 8.c4 Sb6 9.Sc3 Le7 10.Lf4 g5 11.Lg3 g4 - det ser mildest talt halsbrækkende ud - 12.Se5 Sxd4 13.c5 Lxc5 14.Tad1 0-0 15.Se4 Le7 16.Sxg4 c5 17.b4 Sd5 18.bxc5 Sf5 19.Df3 Tc8 20.Ld6 Sxd6 21.cxd6 ...

Se diagrammet.

Sort kan ikke slå denne bonde, da 21. - Lxd6 gendrives med 22.Txd5 exd5 23.Sgf6+ etc. I stedet prøver han:

21. - Lh4 22.d7 - slår sort denne bonde er der igen bøllebank på d5 ...

22. - Tc6 23.Se5 Tc7 24.Dg4+ Kh8 25.Sd6 ...

Og Kamsky opgav. En veritabel udspilning!

Afbud fra Kramnik

Topalovs alvorligste konkurrent bliver utvivlsomt den indiske stormester Anand. Han havde i første runde sort mod den unge ukrainer Sergej Karjakin, der som vinder af B-gruppen sidste år debuterer i det fine selskab i A-gruppen. Anand krøllede grønskollingen sammen i løbet af 37 træk. Rundens tredje gevinst faldt i opgøret mellem armeneren Aronian, der vandt FIDE's World Cup i slutningen af det gamle år, og den ukrainske humørspiller Ivanchuk. 'Tjuk' var åbenbart i godt humør, for han sejrede efter 45 træk. Remis fik man i de resterende opgør: Mamedyarov-Bacrot, Gelfand-Lekó, van Wely-Sokolov samt Tiviakov-Adams.

Mamedyarov er rykket op i A-gruppen efter et sent afbud fra Kramnik, der ikke kunne få spillet til at køre under det russiske mesterskab for nylig og efterfølgende har forklaret, at det hang sammen med nogle ledsmerter, der faktisk har plaget ham i flere år. Han vil nu koncentrere sig om at få tacklet den plagsomme sygdom og lover at vende tilbage til brættet for fuld styrke - hvad skakverdenen da også må håbe på. En turnering som den i Wijk aan Zee er underlig ukomplet uden manden, der væltede Kasparov.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her