Læsetid: 2 min.

Gejsermuskler

Iceland Dance Company imponerer med både klipperul og udlændingepolitik omsat til modig dans
22. oktober 2005

Deres ben står fast som smeltet fast i lavaklipperne. Men så strømmer deres arme opad, og deres kroppe bobler med op som gejsere-

Iceland Dance Company er i hvert fald et eksplosivt bekendtskab. Danserne bevæger sig sprudlende omkring i ny dans som hos f.eks. Dansk Danseteater, men med en råstyrke som mere minder om finske dansere - og med en galskab som hos flere israelske ensembler. Men altså med en særlig islandsk glød.

De islandske dansere var torsdag på eksklusivt gæstespil i Baltoppen i Ballerup - og danser i aften og mandag på Gran i Århus. Kompagniet blev allerede grundlagt i 1973 og består i dag af otte unge dansere med stærkt attack. Siden 1996 har det været ledet af danseren og koregrafen Katrin Hall, der har fået den nyeste islandske og europæiske dans til kompagniet, bl.a af islændingen Lára Stefánsdóttir, nordmanden Jo Strømgren, israeleren Itzik Galili og finnen Jorma Uotinen.

Skoldhed og laguneblå

Aftenen bød på to urpremierer. Særligt Peter Andersons Critic's choice? til Otis Redding-musik var tankevækkende. Her stod en kritiker oppe på scenen og kommenterede dansen i en 'live' dialog med koreografen, der sad foran videokameraet hjemme fra Reykjavik- Her fik den ordløse dans både en æstetisk og en politisk overhaling: For hvordan kan man som kunstner skabe meningsfyldt dans, mens man som privatperson harmes over udlændingepolitikkens krav om, at man som islænding skal være 24 år for at kunne blive gift med en udlænding? For eksempel?

Den gudindesmukke danser Lovisa Gunnarsdóttir spillede kritiker med skoldhed bebrejdelse i de laguneblå øjne - og det danske publikum lo og gøs over genkendelsen. Og der bredte sig en befriende respekt for islændingenes mod til at 'kalde et mudderhul for et mudderhul' - midt mellem sære klipperul og skvulpearme.

Og aftenen sluttede tankevækkende af med det underfundige vandspejlsværk Pocket Ocean af den portugisiske koreograf Rui Horta, der har skabt en organisk bølgehyldest til islændingenes sære urstyrke, derude på den lille ø midt i det store Atlanterhav: Gejserstyrken.

Iceland Dance Company: 'Wonderland' af Jóhann Björgvinsson, 'Critic's choice' af Peter Anderson samt 'Pocket Ocean' af Rui Horta Oplevet torsdag i Baltoppen.

Kompagniet danser dette program på GRAN i Århus i aften som del af Rui Horta-festivalen - og mandag 'We are all Marlene Dietrich FOR'.

www.id.is

www.gran-teaterfordans.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu