Læsetid: 2 min.

Geniet Anja

Det budskab, Dansk Håndboldforbund nu går forrest med, kan opsummeres til følgende: Del ikke din skaberkraft og begejstring med andre. Sport skal sgu ikke være vedkommende og sjov, samle og gøre forskel. Kom ikke her og gør håndbold til en vindermetafor for kunsten at spille sammen! For så vanker der.
14. marts 2006

HVISSPORT(også) er underholdning, hvad kalder man så dem, der fjerner sportsgrenens topnavn? Folkeviddet har svar parat: De Hjernelammes Forbund.

Baggrunden er, at Dansk Håndforbund (DHF) netop har idømt Anja Andersen et helt års karantæne fra dansk håndbold. Desuden er hun på forbundets opfordring udelukket fra europæisk håndbold frem til 30. juni. Det afholder hende fra at træne Slagelses kvinder til klubholdsturneringen Champions League og desuden fra at passe sit job som landstræner for Serbien-Montenegros landshold.

Så kan hun lære det.

INGENBENÆGTER, at Anja er vanskelig, barnagtig, temperamentsfuld og samler på røde kort, som børn samler trofæer. Men hun er også et geni, og de er ofte besværlige, måske fordi, de har så unaturligt gode erfaringer med ikke at følge andres råd. Michael Jackson, Mozart, John McEnroe og H.C. Andersen bekræfter reglen, Michael Laudrup er undtagelsen.

Anja har selv antydet, at hun måske straffes hårdere end andre. Men det benægter DHF's generalsekretær Hans-Christian Jacobsen: "Jeg oplever ikke, at vi som forbund har noget negativt kørende med Anja. (...) Men den respekt skal ikke føre til, at vi er mere tolerante over for hende end over for andre."

Det synes heller ikke at være tilfældet. Sagen har nemlig tre fortilfælde med en træner, der udvandrer med sit hold i protest mod en dommerkendelse, alle pådømt straffe mere i proportion med forseelsen. Her er to af dem:

-I 1990 udvandrede Herlev fra en kvindehåndboldkamp i Danmarksserien. Træneren fik tre spilledages karantæne. Han ankede sagen til DIF, der anså karantænen for passende.

-I en kamp i herrernes Danmarksserie 2001-02 forlod Nordfalster banen i pausen. Klubben fik en bøde på 600 kr. Træneren fik ikke karantæne. Afgørelsen stadfæstedes af DHF's forretningsudvalg den 27. november 2001.

ANJAANDERSENHARoffentligt anerkendt sportens regler og beklaget sin opførsel. Alligevel rammes hun bevisligt langt hårdere end sine mandlige kolleger. Den virkeligt skadelidte part er dog ikke så meget hende, som flere klubber allerede har haft bud efter, og som næppe lader sig kue, men Slagelse og håndboldsporten, der mister sit topnavn.

Slagelse rammes forståeligt hårdt ved udelukkelsen af den guldfugl, man havde mod og skarpsyn til at fange, da Anja tiltrådte som træner og sportschef i maj 2000. Hun påtog sig på tre år at gøre den ukendte klub til et superhold. Det tog fire, men så har Slagelse også vundet Champions League de seneste to gange. Desuden har Danmark Europas bedste håndboldliga. Hvor Anja er, vil alle spille.

Det budskab, DHF nu går forrest med, kan derfor opsummeres til følgende: Del ikke din skaberkraft og begejstring med andre. Sport skal sgu ikke være vedkommende og sjov, samle og gøre forskel. Kom ikke her og gør håndbold til en vindermetafor for kunsten at spille sammen! For så vanker der.

Hvis nogen troede noget andet, kan de henvende sig på dhf@dhf.dk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her