Læsetid: 5 min.

'Jeg gider ikke folk, der taler grimt'

Forbrugerombudsmanden i Norge overvejer at forbyde ham på grund af grimt sprog, han kalder konsekvent pigerne for trunter - og så er han en buddhist, der ikke gider folk, der taler grimt til hinanden. Nu har multikunstneren Anders 'Anden' Matthesen fået opfyldt en 15 år gammel drøm med udsendelsen af sit debutalbum
15. februar 2006

Det første, der møder en, når man træder ind i stuen i Anders Matthesens hvide villa på Frederiksberg, er en plakatsøjle på omkring 1,5 gange 2 meter, der afbilder ham som den excentriske Simon Spies med stor vom, et halv-skummelt smil og stort tjavset gråt skæg.

"Ja, den stjal min far til mig på Østre Gasværk," griner den 30-årige stand-up-komiker og multikunstner.

Og den store plakatsøjle er nærmest den bedste gave Anders Matthesens far kunne give sin søn lige efter, der var fløjtet af for første sæson med den anmelderroste teaterforestilling om Simon Spies på Østre Gasværk fra 2004. Anders Matthesen havde nemlig hovedrollen som en sprudlende Simon Spies, der hygger sig med morgen-bolle-damer og sprut. En bedrift som han betegner som et af de stolteste øjeblikke i løbet af de 12 år, hvor han har været en synlig del af den danske underholdningsscene.

"Det var helt nyt og spændende, og så var det en virkelig stor udfordring at spille skuespil."

Det er imidlertid ikke de skrå brædder, men stand-up-scenen, der siden 1993 har lagt grunden til Anders Matthesens vej ind i den danske offentlighed under aliaset 'Anden'. Siden er blandt andet fulgt diverse satiriske radioprogrammer, den politisk ukorrekte børne-/ungdomsfilm Terkel i Knibe og en julekalender om den rå og alkoholiske Steward, hvor Anders Matthesen spillede alle 12 roller.

Meritterne er mange, og med udgivelsen af debutalbummet Søvnløs i mandags kan Anden nu også føje titlen musiker til cv'et.

Det er dog ikke fordi musikbranchen er ukendt land for den mangesidede kunstner - så langt fra.

Kunstnernavnet er et levn fra tiden i slutningen af 80'erne og starten af 90'erne, hvor Anders Matthesen kaldte sig for DJ And.

Han battlede på rim i gruppen The Human Beat Boys og havde ikke havde andet i hovedet end musik.

Drømmen brast

"Jeg brugte al min energi på musikken, fra jeg var 12 år gammel - det var hver dag hele tiden. Jeg skrev tekster natten lang og fistrede rundt for at få det til at køre rundt."

Og det var da også i 1991 næsten ved at lykkes for Anders Matthesen at få hevet en regulær pladeudgivelse i land sammen med sin bedste ven og broren, der tilsammen udgjorde The Human Beat Boys. Trioen vandt nemlig en pladekontrakt med Mega Records i et TV-program, da DJ And var 15 år. Såvel pladeselskab som folkene bag tv-programmet "skred" imidlertid ifølge Anders Matthesen fra aftalen.

"Vi blev snydt. Det var en kæmpe skuffelse og vildt frustrerende. Nu havde man kæmpet så hårdt for det for bare at blive røvrendt," siger Anders Matthesen, der ikke lægger skjul på, at han stadig kan føle sig lidt bitter ved mindet om den forliste pladekontrakt her 15 år senere.

Han lægger armene over kors og dæmper stemmen til en dyb mumlen, idet han sætter punktum for, hvordan DJ And fik slået et ordentlig skår i sin ungdomsnaivitet.

"Frustrationen førte jo til, at bandet gik i opløsning. Og det var jo helt forfærdeligt - især fordi de andre i gruppen var min bror og min bedste ven. Det var en drøm, der blev knust," siger Anders Matthesen.

Kunstnernavnet blev streget ud og musikken foreløbig lagt i syltekrukken, men to år senere kom nogle jokes på tværs, og stand-up-komikeren Anden sprang ud for siden at udvikle sig til en af Danmarks mest kendte komikere med sceneshow, hvor der bliver gjort grin med alt og alle. Inklusive de nærmeste, der med glimt i øjet ikke bliver sparet for jokes af typen:

"Jeg spurgte min kæreste: 'Nåh skat... Hvordan gik din IQ-test?'... 'Fint, jeg fik 13!"

Bortset fra simple drillerier serverer Anden også en humor, der kan virke grovkornet, hvor ord som 'pikfjæs', 'trunter' og en masse bandeord generelt indgår. Et faktum, der i forbindelse med Terkel i Knibe har ført til, at ombudsmanden i Norge overvejer at forbyde den til visning for de norske poder på grund af et sprog, der kan virke anstødeligt og en handling, hvor en tyk pige bliver mobbet, til hun begår selvmord.

"Men jeg fortæller bare en historie om en relevant problemstilling, som hedder mobning. Hvis forældre finder sproget grimt og er bekymrede for deres børn, skal de lade være med at vise filmen. Men de skal ikke beskylde min person for at være et dårligt menneske med et grimt sprog," siger Anders Matthesen.

Storkæftet buddhist

Billedet af hans person ud fra de historier, han fortæller på scenen, og det sprog, han bruger som instrument i humoren, står nemlig i skarp kontrast til Anders Matthesens person. På scenen kan han fremstå usympatisk, men som privatperson er han en fredelig buddhist, der mener, at mange har en tendens til at behandle hinanden ringe.

"Jeg oplever dagligt, at folk har fordomme om mig, hvor de nærmest tror, jeg er lidt halvpsykopatisk. Men jeg synes faktisk, at jeg er et af de mest høflige mennesker, jeg har mødt i mit liv," siger Anders Matthesen, der har været buddhist, siden han var 18 år gammel.

"Den buddhistiske livsfilosofi betyder stadig mere for mig med alderen. Især at man skal behandle andre, som man selv vil behandles, og at livet er en illusion, hvor vi alle har et meget højere potentiale, end vi efterlever," siger Anden.

Han slår fast, at han ikke taler grimt til folk i sit privatliv. Derfor går det ham ekstra meget på, når folk konstant forventer, at han altid 'er på' som i sine shows.

"Jeg oplever nærmest dagligt, at nogle dasker mig på skulderen og siger: 'Hva' så pikfjæs'. Så siger jeg til dem, at jeg ikke gider folk, der taler grimt. Mange tror, det er for sjov og griner høfligt, men jeg mener det," siger Anders Matthesen og giver endnu et eksempel:

"Det er det samme, når piger kommer hen og siger, at jeg har grimt hår. Så siger jeg: 'Ja, du ville også være pænere uden hår'!

Begyndelse eller slutning

Efter udgivelsen af debutalbummet ved Anders Matthesen ikke helt, hvilken retning karrieren nu skal tage. Det er i høj grad hans buddhistiske livsfilosofi om at stræbe efter det højere potentiale i sig selv, der er afgørende, forklarer han.

"Det betyder meget for mig hele tiden at blive bedre og ikke gentage mig selv. Det er også derfor, jeg ikke gider job i reklamefilm og som gæstebartender, selvom det giver mange penge," siger Anden og tilføjer:

"Med den her debutplade har jeg fået afsluttet en 15 år gammel drøm, og følelsen er helt ubeskrivelig. Om det er afslutningen på noget, eller startskuddet på noget andet, kan jeg imidlertid ikke svare på. Men jeg har helt sikkert lyst til at lave mere musik."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her