Læsetid: 4 min.

Giftig moral

4. juni 1997

DET ER naivt at tro, at erhvervsledere skulle have en højere moral end andre mennesker. Moralen afspejler tiden, og den er blevet mere fleksibel.
Dette udsagn blev ØK's og koncernchef Michael Fiorini refereret for her i avisen i april 1993. I disse dage både bekræftes og dementeres udsagnet. At erhvervsledere ikke har en i særklasse ædel moral, synes således bekræftet af dagspressens afsløringer af ØK's produktion af det farlige, herhjemme forbudte, sprøjtemiddel paraquat på en fabrik i Thailand. Samt af virksomhedens satsning på eksport af sprøjtegiften til det internationalt sortlistede militærregime i nabolandet Burma. At moralen er et spejl af tidsånden og som sådan skulle være blevet mere fleksibel, dementeres til gengæld af de stærke reaktioner, som oplysningerne om ØK's sprøjtegift-eventyr har affødt.
"ØK-ledelsen lader hånt om moralen," sagde de radikales medlem af Folketingets udenrigspolitiske nævn, Jørgen Estrup, i går til Politiken.
"ØK begår en dobbelt fejl ved at producere sprøjtegiften og samtidig eksportere den til Burma," sekunderede Ove Fich, socialdemokratisk udenrigsordfører.
Andre stærke reaktioner er kommet fra Burma-komiteen og - mere opsigtsvækkende - fra flere af ØK's ejere. Ove Christensen, formand for Kommunernes Pensionsforsikring der har en aktiepost i ØK, "væmmes" over ØK's sprøjtemiddelsalg til Burma. Magistrenes Pensionskasse er også aktionær og vil på bagrund af en redegørelse fra ØK "overveje" sin stilling. PFA, der ejer 5,4 pct. af ØK-aktierne, forlangte for nylig en redegørelse om sagen fra ØK og vil nu "forholde sig" til de yderligere oplysninger, som man forventer fremlagt af ØK.

UDVIKLINGEN ER unægtelig interessant. Det er kun få år siden, industrivirksomheder i de rige lande helt frit og legalt kunne eksportere deres farlige affald til dumping i forsvarsløse u-lande. Den trafik blev stoppet - i øvrigt på dansk initiativ - ved en opstramning i 1994 af FN's Baselkonvention om farligt affald. Da det skete, var det fortsat god tone og en fuldstændig privatsag for vestlige virksomheder at eksportere udtjente, miljøbelastende produktionsanlæg til tredieverdenslande med svage miljøregler og for lidt kapital til at investere i tidssvarende teknologi. Netop ØK forsøgte således i 1994 at sælge sin nedslidte Sojakagefabrik på Islands Brygge til et pakistansk firma, og netop ØK opdagede ved den lejlighed, hvordan der skete et ryk i den offentlige moral. Protesterne i både Pakistan og Danmark over den planlagte problemeksport tog et sådant omfang, at den pakistanske køber i sidste øjeblik sprang fra, mens regeringen herhjemme indførte indberetningspligt om alle miljømæssige detaljer ved eventuelt kommende eksport af danske virksomheders brugte teknologi til u-lande.
Fra farligt affald over farlig teknologi er moralen så i dag nået til de farlige produkter. Kemiproducenten Cheminova besluttede for ti dage siden at stoppe sin eksport til Nicaragua af den i Danmark ikke-godkendte sprøjtegift methylparathion. Det skete under indtryk af protesterne fra offentlighed og aktionærer efter DR-TV's afsløring af, hvordan sprøjtemidlet fører til forgiftninger og dødsfald blandt fattige landarbejdere i de mellemamerikanske bomuldsmarker. Forud for beslutningen havde bl.a. Magistrenes Pensionskasse solgt sin aktiepost i Cheminova.
Dette hændelsesforløb over de senere år indikerer, at sund erhvervsmoral ikke længere kan indskrænkes til at handle om rimeligt afkast til investorerne. Virksomheder, der opererer på den globale scene, er under pres for at også at påtage sig et globalt ansvar, dvs. overholde samme etiske standarder for menneskerettigheder og samme normer for miljøbeskyttelse i udlandet som i hjemlandet. Mange virksomheder har indset, at dét kombineret med en høj grad af åbenhed i dag er et vilkår for at opretholde et rimeligt renommé. Men der er så sandelig også virksomheder, der mener at kunne give pokker i det hjemlige omdømme. "Vi kan ikke drive vores forretning på, hvad der gør os populære i Danmark," sagde ØK's Fiorini tirsdag i TV 2 Nyhederne. Som Cheminova - og som en lang række andre sprøjtemiddelproducenter verden over - forestiller ØK sig, at man kan blive ved med at profitere på f.eks. u-landes manglende evne til at stille og håndhæve rimelige sundheds- og miljøkrav. Loven er jo overholdt, sagde Fiorini, vel vidende at Folketinget ikke kan lovgive for danskejede virksomheder på den anden side af kloden.

ØKONOMIEN og produktionen er blevet global, de nationale lovgivninger er kommet til kort, og derfor er etiske retningslinier for erhvervslivet blevet et nødvendigt nyt styringsredskab, egnet til at opfange hvad der er tidssvarende samfundsmoral, omend endnu ikke international lov. I det omfang virksomhedernes daglige ledelser ikke vil respektere det, må deres ejere, aktionærerne, træde til. De hjemlige pensionskasser forvalter snart en billion danske lønmodtagerkroner, som i vidt omfang er investeret i danske virksomheder. Forløbet omkring Cheminova- og ØK-sagerne tydeliggør, at pensionskasserne for nogles vedkommende er i bevægelse, men også at de som helhed er overordentlig usikre og inkonsekvente i deres holdninger til de virksomheder, de ejer aktier i. Det er derfor, der er så hårdt brug for det "direkte demokrati" omkring pensionskassemilliarderne, som Jørgen Estrup talte for under Folketingets afslutningsdebat sidste uge. Altså direkte muligheder for lønmodtagerne til at påvirke, hvor og til hvad deres opsparede pensionsmidler anvendes. Så meget mere nedslående var det at høre samme Estrup krybe uden om, da SF's Steen Gade forsøgte at aftvinge ham et svar på, hvornår og hvordan de radikale så vil medvirke til denne pensionskasse-demokratisering.
Man kan drømme om den dag, hvor ØK- og Cheminova-direktører af egen drift dropper giftproduktionen. Der er vi imidlertid ikke endnu, og derfor må de have hjælp udefra. Ingen har sagt det klarere end Michael Fiorini. I 1993:
"Når man ikke kan forlade sig på moralen, må man skærpe kontrollen, internt som eksternt."

jsn (Jørgen Steen Nielsen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her