Læsetid: 3 min.

Giraffenland

20. november 1998

BOGMESSEN åbner i dag i Forum i København, men selvom hverken kalenderpigen Tina Kjær eller Colorado-forfatterinden Jane Aamund, to af publikums-magneterne, stiller op i år, forventes det læsende publikum at møde op i stort tal for at møde deres forfatterhelte og -heltinder.
For man kan jo så i stedet få et gedigent glimt af Trine Gregorius, Morten Sabroe, Henrik Nordbrandt, Super Brian eller sågar Georg Metz. Ikke for ingenting er giraffen blevet messens vartegn.
Den kompakte, firkantede boks, bogen af pap og papir, som blev resultatet af Gutenbergs opfindelse i Mainz i 1440, fejrer stadig triumfer, omend der ymtes mere og mere om truslen fra bl.a. den elektroniske bog, fra desktop publishing og anden ny teknik.
Blandt de værker, der præsenteres i år, er to erindringsbøger af skribenter, som vil være Informations læsere bekendt, nemlig vor litteraturkritiker par excellence Torben Brostrøms Tegn og Træf samt vor tidligerer chefredaktør Lasse Ellegaards Efter Tryk.
Brostrøm benytter lejligheden - bogen - til at komme med en bekendelse. Der er noget, der har trykket ham gennem et langt liv, en skyldfølelse, som han nu gerne vil lette sit hjerte for - altså: bogen som skriftestol.
Engang for mange, mange år siden, da han var yngre end nu, traf han om bord på Oslo-båden en bagermester Høiseth, som gæstfrit inviterede på gratis ophold i sit hjem i tre dage. Brostrøm og en rejsefælle lovede til gengæld at sende en ægte dansk, rød-hvid spegepølse.
Brostrøm bekender nu med skam at melde, at han aldrig fik sendt den spegepølse.
Hvor Torben Brostrøm - med et udtryk fra musikken - skriver pianissimo i en fin og mesterligt behersket prosa med stor nuancerigdom, er redaktør Ellegaards erindringer nærmest furioso.
Han skriver om sit turbulente liv, et begivenhedsrigt journalistliv på en række dagblade og som liv i ungdomsoprørets og feminismens dage - morsomt, anekdotisk, tankefuldt og aggressivt. Her er der knald på prosaen og smæk for skillingen - og ikke så få opgør med navngivne personer.
De to bøger er i deres spændvidde et godt eksempel på, hvad de firkantede småbokse kan, og som er så fascinerende. Bøger rummer liv, følelser og tanker.

OM DE også vil overleve det kommende århundrede, er noget, bogfolket diskuterer med computernørderne. De sidstnævnte er redebonne til at skrive papirbøgernes gravskrift.
Allerede i 1999 ventes den elektroniske bog offensivt markedsført i forretningerne, en lille hård, smart, bærbar sag, der fylder som en bog, men er en skærm lidt à la powerbook'en. Samtidig kan man downloade software (oh, hvilket sprog) fra Internettet og zappe mellem forskellige værker. Der er ingen grænser for herlighederne.
Forlæggerne og boghandlerne afviser - i hvert fald i første omgang - truslen mod deres brød. Pap- og papirbogen skal nok klare sig, siger de. I frisk erindring har de den megen snak for fem år siden, hvor nørderne hævdede, at cd-rom'en ville rive tæppet væk under bøgerne, specielt leksika. Det er der indtil videre intet, der tyder på vil ske.
Dog ... nørderne vil hævde, at vi kun lige er ved begyndelsen af en farbar, bærbar, elektronisk og digital vej ind i fremtiden.

BÆRBAR har bogen nu altid været, og på ét punkt vil papirbogen vise sig at være den elektroniske bog absolut overlegen: Den behøver ikke brændstof. Forestil Dem kære læser, at De har taget Brødrene Karamassov af Dostojevskij med til stranden på en solrig dag, og på det allermest spændende sted, hvor lidenskaberne koger og buldrer løs ... udløber - ak og ve - batteriet.
Eller De sidder i den den gode lænestol i hjemmet og er i gang med Romeo og Julie. Midt i Shakespeare ryger - oh, skræk - sikringen! Det er søndag, og De har glemt at købe ekstra.
Se, den slags risikerer man ikke med en bog af den gode, gamle slags, som også er en fornøjelse at have i hånden, især når der er tale om godt, solidt boghåndværk og et smukt omslag. Den pynter jo også gevaldigt på reolen, sammenlignet med de små, upersonlige og mindre synlige disketter.
Naturligvis skal man lade fremtiden om at bestemme, hvad der er fremtiden for bogen, forfatteren og læseren. De sidstnævnte kan måske nok drømme om en situation, hvor omkostningerne ved bogfremstilling reduceres, distributionen lettes, og de dyre boghandler-avancer spares.
Men foreløbig er der i Forum dækket op til endnu en messe for bogen, som vi kender den. En messe, hvor den i sit arbejde så ensomme forfatter oplever at være giraf for en dag.Bjørk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her