Læsetid: 3 min.

Giv Ruhr en chance

Når du starter Renaulten for at køre ned til den angiveligt uspolerede, men reelt overrendte, landsby i Provence, burde du gøre holdt i Ruhr-området og gøre nogle etnologiske feltstudier
30. juli 2005

Indrøm det: Du er også sådan en forfængelig rejsende, der afskyr turister og derfor kun booker billet til verdens fjerneste, mest øde og uspolerede egne - der hvor man virkelig kommer i kontakt med den ustressede lokalbefolkning og lærer deres oprindelige skikke at kende. På deres egne præmisser, naturligvis, for der skal ikke være penge mellem gæst og beboer. Kun grænseløst venskab. Dér, hvor du ønsker dig hen, er der ingen tjener, der så meget som tænker på at tale dansk til dig. Ingen går i vestligt mærkevaretøj, og det er næsten ikke til at opdrive en Heineken - selvom bryggeriet afsætter produktet i mere end 170 lande. Men det er blevet svært, ikke sandt? Først kom Thor Heyerdahl på tømmerflåde, så kom Troels Kløvedal med sit tv-hold og til sidst kom Henrik Dahl med en rammende livsstilsanalyse. Sikke et renderi. Siden min gamle matematiklærer blev antruffet iført badetøfler på Marshall-øerne, ved jeg, at man aldrig er den første. Den, der tror på prospekternes forsikringer om 'uendelige strande og ensomme palmelunde' eller 'eventyr i den uendelige ødemark', er blot en naiv postkortkøber. For sådan er det: En rejsende er en gæst, to er turisme. Men Jorden er alligevel ikke så fladtrådt en planet, som jeg har beskrevet. Bortset fra Ikast er der stadig ét område på kloden, hvor ingen turist sætter sin fod; ét sted på kloden, hvor man stadig kan indrette sin ferie som et etnologisk feltstudie med masser af ærlig kontakt med de indfødte - uden at man af den grund behøver at undvære moderne bekvemmeligheder som cykeludlejning og afkølet fadøl: Ruhr-området!
Jeg ved, det lyder som en ammestuehistorie fra Eventyrernes Klub, men under mine ekspeditioner til Ruhr-området har jeg ikke observeret en eneste bil med udenlandske nummerplader. Et sikkert tegn på uspolerethed. Indbyggerne i Ruhr er overvejende helt nede på jorden: Ingen pølsemand gør det ringeste forsøg på at sige guddagh, når man bestiller egnsretten Pommes Bahnschranke (pomfrit a la jernbanebom m. ketchup og mayonnaise). I Gelsenkirchen kan man f.eks. observere charmerende eksempler på den såkaldte 'gelsenkirchener barok'-kitsch bestående af brølende kronhjorte og klunker. Byen er dog især kendt for Bundesligaholdet, Schalke 04, som giver omsætning til et utal af fanatiske fanshops. I det hele taget synes fodbold at være meget vigtigt i Ruhr-området, også selvom den enkelte by ikke er repræsenteret i liga'en. Indbyggerne i Hamm hepper uden problemer på Dortmund. De indfødte plejer en rå, men hjertelig dialekt, der ligger tæt op ad tysk. Fyldor jau er en vigtig del af konversationen. Klædedragten er uprætentiøs, mærkevaretøj nærmest utænkeligt - alene på grund af prisen i dette arbejdsløshedsområde. Og Heineken drømmer man ikke om at drikke, for enhver by i Ruhr har sit eget bryggeri, og det svælger indbyggerne i. Byggestilen er i første omgang frastødende. Den synes at ville dementere alle æstetiske grundregler, men med tiden opdager man, at det nihilistiske udtryk er tidsbegrænset; store industriområder er allerede arbejderfri, så naturen kan erobre de murstensmurede og betonstøbte klippelandskaber tilbage. Flere vil følge, efterhånden som industrisamfundet afvikles og Ruhr, som vi kender det, forvitrer. Det er dog muligt at finde fungerende kulminer og stålværker (rundvisning efter aftale). Blandt de mere traditionelle attraktioner kan nævnes: CentrO (Europas største shoppingcenter i Oberhausen), Gasometer (verdens største udstillingslokale med højt til loftet, 117 meter), Bermudatrekanten i Bochum (Ruhrs største party), kunstudstillingerne i Villa Hügel (Krupp-familiens palæ i Essen), AlpinCenter (en indoor, allyear skibakke, på toppen ligger der en østrigsk skihytte med udendørsservering og udsigt over Bottrops stålindustri) og Landschaftspark-Nord (et af Duisburgs stålværker indrettet som museum). Og hvis du mener, at Duisburg er den hæsligste by, du nogensinde har set, er det fordi, du endnu ikke har været i Hamm. God opdagelsesrejse. Du er alene nu.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her