Læsetid: 2 min.

Glade amatører

DR har det bedst med en flok glade amatører i spidsen. Ganske vist synes problemerne at hagle ned over DR. Næsten hver dag bringer dårligt nyt fra Amager: budgetoverskridelser, nedskæringer, faldende seertal, fyringer, politisk kritik, identitetskrise, intern splid, flytterod og pladsmangel. Meget kunne derfor tale for, at der er brug for økonomisk indsigt i lokalet, når den nyudnævnte bestyrelse træder sammen første gang om godt to uger. Men hvad der er endnu mere brug for, er folkelig forankring i bestyrelsen, for at de nu endnu flere danskere, der skal betale den nye medielicens, oplever, at den indkrævning har en vis legitimitet. Det er svært at se, hvordan professionelle bestyrelsesmedlemmer skulle kunne levere den - med mindre legitimitet kan opnås med fokusgrupper og seerundersøgelser. Men det kan den ikke. DR's aktiviteter er et offentligt anliggende, og ledelsen af DR er derfor politisk. På sin vis har DR brug for Katrine Winkel Holm.
6. januar 2007

Da medieforliget faldt på plads sidste år, måtte kulturminister Brian Mikkelsen sande, at han ikke fik indfriet sit ønske om en professionel bestyrelse i Danmark Radio. Efter et farceagtigt forløb med promoveringslystne politikere, mente ministeren, at det var på tide at afpolitisere bestyrelsen. Men nej, Dansk Folkeparti ville det anderledes - og Mikkelsen måtte som tidligere nøjes med at udpege tre af de 11 bestyrelsesmedlemmer. Det var der mange, der blev glade for, da ministeren for en måneds tid siden udpegede debattøren Katrine Winkel Holm til DR's bestyrelse. En politisk modstander betegnende Winkel Holm som 'et af de mest højreorienterede mennesker, der findes i dette land'. Og andre sagde spydigt: Hvis Katrine Winkel Holm er udtryk for det, kulturministeren mener med 'professionel', så er det fint med en flok glade amatører i bestyrelseslokalet.

Og netop:

Politikerne har ikke givet meget plads til bestyrelsen. Selv fører de noget nær detailstyring af DR med specifikke krav i medieforlig og endnu mere specifikke krav i den såkaldte public service kontrakt. De overordnede linjer for DR er altså formuleret - og da bestyrelsesmedlemmerne ikke må blande sig i enkelte programmer, fristes man til at spørge: Hvad må de så? Katrine Winkel Holm er blevet kritiseret for sine første udmeldinger efter udnævnelsen: Hun har kritiseret lanceringen af dokumentarfilmen Den hemmelige krig, betegnet TV-Avisen som tendentiøs, og hun har ytret frygt for, at DR udvikler sig til en agent for multikulturalismen i Danmark. Det er næppe en bekymring, hun står alene med - og selv om hendes konklusioner er tvivlsomme, er analysen korrekt, hvad angår den multikulturelle interesse: DR2's store satsning hedder DR 2 i farver og har som ambition at sætte fokus på etnicitet, tro og normalitet. Det er en flot satsning, som DR fortjener ros for, men er naturligvis også udtryk for den overordnede linje, som bestyrelsen skal forholde sig til. Igen: Hvordan ellers skulle DR opnå bred legitimitet for sit virke? Heldigvis er det også andre standpunkter repræsenteret i bestyrelsen end Katrine Winkel Holms.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her