Læsetid: 3 min.

Glat fjæs - ormædt sind

10. marts 1999

Toogfyrre procent af stemmerne. Så meget gav vælgerne i den østrigske delstat Kärnten højrenationalisten Jörg Haider. På hans glatte ansigt, fristes man til at sige. Det opstrammede barbiedoll-fjæs på den 49-årige vidner om kirurgisk bistand til opretholdelse af ungdommelig appel.
Men hvad gemmer sig bag glatheden? Selv afviser Haider, at fremgangen på ni procentpoint for hans Frihedsparti er udtryk for en fascistisk genvækkelse i Østrig. "Vi er en meget traditionel demokratisk bevægelse," bedyrer han og erklærer sig rede til at overtage magten i Kärnten som ministerpræsident.
"Og sidenhen i hele landet" tilføjer han.

HAIDER har været ministerpræsident i Kärnten før. I 1989 hjalp en alliance med det konservative parti ham til posten. Den holdt han kun i to år. Nemlig frem til, en famøs ordveksling i Landdagen udløste hans fald.
Under en debat om beskæftigelsen råbte en socialdemokrat til den talende Haider, at hans forslag lignede noget fra Det Tredje Rige. Haider svirpede tilbage:
"I Det Tredje Rige lavede de en ordentlig beskæftigelsespolitik, og det er Deres regering i Wien ikke engang i stand til."
En fortalelse? Ja, taktisk set, måske. Men gennem hele sin karriere har Haider leget med den fascistiske ild. Han ved, den fænger langt rundt og ned i det Østrig, der aldrig har taget det pinefulde opgør med fortiden, som Forbundsrepublikken Tyskland har søgt.
Efterkrigstidens Østrig har heller aldrig fundet sin egen nationale identitet: Er landet andet og mere end en konstruktion, påtvunget af de to verdenskriges sejrherrer - for at forhindre østrigerne i at følge deres tilbøjelighed og sammensmelte sig med sprog- og kulturfællerne i den store nordlige nabostat?
Haider krydser hyppigt grænsen og holder flammende taler ved nationalistiske stævner på Sydtysklands højrefløj.
Ved 50-året for Anschluss - Hitlers indlemmelse af Østrig i 1938 - kaldte Haider Østrig for en Missgeburt - et misfoster. Tilfældigt eller ej, samme udtryk bruger Hitler i Mein Kampf om sit fødeland. Haiders brændstof er østrigsk-tysk genforening: Den tysk-tyske sammensmeltning viste, at det ved dristig handling er muligt at stille de europæiske magter over for en 'demokratisk' fuldbyrdet kendsgerning, som de tænderskærende må nikke til. Så hvorfor ikke, hvis de tyske folkestammer nu vil det?
Andre vil mene, at sådant politisk drivmiddel er det stof, eksplosioner er gjort af. Yderligere tysk fusion vil drive Frankrig fra traume til psykose og betyde enden på Europa, som vi kender det i dag.
Og begyndelse på Europa, som vi tidligere har kendt det.

DEN TYSKE nationalisme blomster i Kärnten. Haider vandrede rundt iført nationaldragt og lovede højere børnepenge, billigere boliger og lavere el-priser. Populismens milde åsyn, virksomt vekslende med dens hadefulde grimasser: Haider hetzede mod delstatens fireprocents slovenske mindretal og deres fæller syd for grænsen. "Slovenerne er ude efter Kärnten!" lød kampråbet. Men ét fjendebillede er ikke nok. Agitationen blev også rettet mod EU og dets udvidelse mod Øst: De vil tage vores job! Haider kunne tillige spille på uviljen mod Wien, hvor socialdemokrater og konservative regerer i en endeløs rød-sort koalition, der fordeler alle godbidder i dunkelbroderlighed. Filz - sammenfiltring - er navnet på den særlige østrigske halvkorruption.
Haiders sejr i Kärnten og markante resultater i Salzburg og Tirol sætter de to regeringspartier under pres. Hvis de rykker tættere sammen, giver de Haider endnu bedre argumenter.
Er det klogt at lade Haider komme til i Kärnten? På den måde skaffer man ham af vejen inden junis valg til Europaparlamentet, hvor proteststemmer er nemme at aflokke folk.
Eller gør man? Måske giver man ham en endnu bedre platform - også til det forbundsvalg, der skal holdes senest i oktober. Centraleuropæiske erfaringer med at lukke luften ud af fascister ved at lade dem komme til magten er ikke de bedste.

Bemærkelsesværdigt er det, at Haider kan oppiske så høj en stemmeandel, uden at der er tale om en dyb økonomisk krise. Hvad er så hans muligheder, hvis Europa virkelig rammes af tilbagegang? (Og - inden vi kommer for godt i gang - hvad er Pia Kjærsgaards?)
Hvis Haiders fremgang lammer Østrigs støtte til EU-optagelsen af Østeuropa - og den allerede skrantende proces går i stå - vil skuffelsen og rådvildheden i øst give frit spil for skikkelser, der til forveksling minder om Haider.
Pudsigt som Europas fascister i deres anti-internationale agitation har fællesskab over grænserne. dr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her