Læsetid: 1 min.

Global dansk bygningskunst

20. januar 2007

*Kendte danske tegnestuer tjener flere penge i udlandet end på hjemmefronten. De økonomiske betingelser i udlandet er bedre og opgaverne mere udfordrende. Og der er interesse for dansk arkitektur overalt i verden.

Derfor er der også et marked for mere billedmæssig oplysning om, hvad vi kan præstere, mener arkitekten Mariannne Ibler. Hun har på sit Århus-forlag Archipress netop udgivet første nummer i en serie om nyere dansk bygningskunst - Global Danish Architecture.

Tidsskriftet har karakter af bog, men er frit og muntert layoutet. Man blader rundt i tegnestuernes gengivelser af projekter og færdige huse både hjemme og i udlandet - i tegninger, fotos og computerbilleder med forklarende og kommenterende tekster af redaktøren. Udvalget er redigeret efter bygningskategorier - boliger, skoler, uddannelse, kultur og kontorer.

Det danske Kulturinstitut og Dansk Arkitektur Center har mærket behovet for oplysning om dansk arkitektur, nu hvor begrebet 'Danish Modern' ikke længere er en så fasttømret størrelse som i 1960'erne. Derfor har Marianne Ibler taget springet og kaldt den nye trend 'Global Danish', som ifølge hende er karakteriseret ved et friere og mere eksperimenterende forhold til funktioner og materialer.

På længere sigt er det vigtigt at dokumentere og fastholde kvaliteten, hvis det økonomiske opsving på et tidspunkt dykker. Eksemplariske bygninger af høj standard er også den bedste markedsføring. Og eksempler på hjemmemarkedet den bedste begyndelse for mindre kendte tegnestuer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her