Læsetid: 3 min.

Global opvarmning kan udtørre Middelhavs-region

Det kan blive hedt at befinde sig i Spanien, Portugal og andre middelhavslande om få årtier. WWF beder G8-lande sætte klimamål for at imødegå skadelige følger
4. juli 2005

De globale klimaforandringer vil gøre somrene varmere og mere tørre i Middelhavs-regionen og påvirke to vigtige indtægtskilder, landbrug og turisme. Det konstaterer Verdensnaturfonden (WWF) i en ny undersøgelse.

Den dystre langtidsprognose udsendes, mens Spanien, Portugal, Italien og Grækenland er plaget af hedebølge. Store områder i Spanien og Portugal er samtidig udsat for den værste tørke i flere årtier.

I WWF-undersøgelsen beskrives, hvad der vil ske, hvis gennemsnittemperaturen stiger med to grader celcius i perioden 2031-2060. Det er en opvarmning, som mange videnskabsfolk regner for sandsynlig på grund af udslippet af CO2 og andre såkaldte drivhusgasser fra biler og industri til atmosfæren.

"Med mindre der gøres noget for at takle den globale opvarmning, vil Middelhavs-regionen ikke være det samme sted, som folk hidtil har nydt godt af," siger Jennifer Morgan, leder af WWF's program om klimaændringer.

"Dette paradis vil ikke længere være et paradis. Det vil være varmere, det vil have betydelige landbrugsproblemer, og det vil ikke være sted, hvor folk ønsker at komme på ferie," siger Morgan til det britiske nyhedsbureau Reuters.

Førende turistmål

Middelhavs-regionen er i øjeblikket et af de førende turistmål på jordkloden og står for omkring 30 procent af verdens turisme, uanset om den måles i besøgende eller i indtægter.

En alvorlig vejrmæssig følge vil være en forøgelse af antallet af meget varme dage - der er tale om op mod seks uger mere med ekstrem varme - det vil sige med temperaturer over 35 grader.

En anden ubehagelig konsekvens vil være, at mængden af nedbør i sommermånederne bliver mindsket. I forvejen lider blandt andet Sydspanien under jævnlig vandmangel.

En sådan klimaudvikling vil medføre et lavere udbytte af landbrugsafgrøder - i værste fald bliver høsten 40 procent mindre - samt en faldende turisme, vurderer WWF.

Desuden øges risikoen for skovbrande.

"Vi forventer, at varmere somre i Nordeuropa vil tilskynde nordeuropæere til at holde ferie derhjemme," hedder det i WWF-rapporten.

Landmænd vil også være tvunget til at tilpasse sig de barskere vilkår.

"Modellerne viser, at det bare vil blive værre," siger Morgan. Hun spår, at blandt andet områder i det indre Spanien må imødese en temperaturstigning på i gennemsnit fem grader i de nærmeste årtier.

"Det, vi ser nu, er en forløber for den endnu større indvirkning i fremtiden. Man kan betragte dagens tilstand som en advarsel om, at vi må gøre noget nu," siger WWF's Jennifer Morgan til Reuters.

Tørke i Spanien

Spanien oplever et af de tørreste år nogensinde, og vandreservoirerne er sunket til næsten halvdelen af den normale beholdning, marker af afsvedne, skovbrande er et stadig mere udbredt fænomen, og der sættes fart i den langsomme, men støtte ørkenspredning.

"Spanien er ved at dø af tørst," lyder en skræmmende overskrift i det spanske dagblad El Mundo.

Den spanske miljøminister, Cristina Narbona, søger at berolige og fastslår, at myndighederne har kontrol med situationen. Christina Narbona vil undgå at skræmme potentielle turister bort og lover, at en vandsparekampagne garanterer, at der er vand nok i de større bebyggede områder frem til efter højsæsonen.

Portugal har ikke haft en værre tørke de seneste 60 år. Her betegner det nationale vandinstitut vilkårene som ekstreme i over halvdelen af landet. Brøndene er blevet tørlagt i foreløbig 25 landsbyer, og beboerne må undsættes med vand fra tankvogne.

WWF opfordrer som et første skridt til, at verdens førende industrilande på det såkaldte G8-topmøde i den kommende uge forpligter hinanden på mål - og en tilhørende handlingsplan - for at nedbringe emissionen af drivhusgasser.

G8-værten, den britiske premierminister, Tony Blair, er med på idéen. Men Blair får svært ved at overtale sin nære allierede, den amerikanske præsident, George W. Bush, som hidtil har modsat sig bindende CO2-krav.

Bush kommer til Skotland fra besøget i Danmark. Han har svoret, at han aldrig vil acceptere indgreb, der kan risikere at hæmme USA's økonomiske vækst.ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her