Læsetid: 3 min.

Den globale CO2-handel: Kina vinder, Afrika taber

I-landenes støtter kun reduktion af drivhus-gasudledning der, hvor CDM-projekter giver markante CO2-kreditter. Det hjælper Kina mod bæredygtighed, mens Afrika ignoreres
26. marts 2007

Når i-landene vil reducere deres udledninger af drivhusgasser ved at købe såkaldte CO2-kreditter i udviklingslandene, retter de blikket mod lande, hvor der er noget at reducere. Dvs. udviklingslande med et relativt højt fossilt energiforbrug og et betydeligt antal klimabelastende industrier. De retter øjnene mod vækstøkonomier som Kina. Og dernæst mod lande som Indien og Brasilien.

Temmelig uinteressante er derimod fattige lande med et kun ringe udviklet energiforsyningssystem og ringe industriudvikling.

Sådanne lande har ikke nogen stor udledning af drivhusgasser og er derfor ikke attraktive for i-landene som sælgere af de CO2-kreditter, der f.eks. af Danmarks udviklingsminister Ulla Tørnæs beskrives som et vigtigt redskab til "at fremme overførsel af miljøeffektiv teknologi og bæredygtig udvikling i projektlandene."

Så med drivhusgasudledninger, der for hele Afrika er en beskeden brøkdel af Kinas, bliver dette kontinent stort set forbigået i i-landenes store jagt på de såkaldte CDM-projekter, hvor virksomheder eller regeringer i i-lande køber sig til udledningsrettigheder.

Statistik fra UNFCCC, FN's klimakonvention, der overvåger projekterne, viser, at der er 42 godkendte CDM-projekter i Kina og 178 i Indien mod kun otte i Afrika syd for Sahara: ét i Nigeria, ét i Uganda og resten i Sydafrika. Ifølge Xiao Xuezhi fra den kinesiske miljøstyrelse er der foruden de allerede UNFCCC-registrerede projekter hele 300 CDM-projekter undervejs i Kina.

Ser man ikke på antal, men i stedet på den årlige reduktion af drivhusgasudledninger repæsenteret ved de UNFCCC-registrerede projekter, bliver det endnu mere skævt: CDM-projekterne i Kina står for 40 pct. af de samlede reduktioner under hele CDM-ordningen, Indien og Brasilien står hver for 14 pct., mens Afrika står for blot 1,5 pct.

"Det er let at identificere CDM-projekter i lande som Kina og Indien, men ikke i Afrika. Det betyder, at Kina og Indien via i-landenes projektstøtte i form af kreditkøb bevæger sig mod et mere bæredygtigt og fremtidsorienteret energisystem med bl.a. vedvarende energianlæg til erstatning for de fossilt fyrede anlæg, mens der ikke sker noget i Afrika," siger den britiske klimaøkonom Michael Grubb, vicedirektør i rådgivningsfirmaet Carbon Trust.

Lyspunkt

På en udviklingskonference i Nairobi, Kenya, i sidste uge, påpegede lederen af FN's miljøprogram Achim Steiner, at Afrika rummer store potentialer for bæredygtig energiforsyning i form af f.eks. vind, sol og geotermisk energi. Han frarådede kraftigt de afrikanske lande at kopiere strategien fra i-landene med fossilt fyrede kraftværker og store vandkraftværker.

"Afrika bør ikke følge den teknologiske vej, som resten af verden er villig til at give den adgang til," sagde Steiner.

Men da det ekspanderende CDM-system ikke giver i-landene nogen tilskyndelse til at bistå Afrika med de klimavenlige energiløsninger, fordi det ikke kan udløse nævneværdige CO2-kreditter til i-landene selv, må der ifølge Michael Grubb andre, skræddersyede løsninger til. I Danmark har regeringen netop i erkendelse af CDM-systemets skævheder besluttet at etablere en 'Grøn udviklingsfacilitet', der "skal fremme de fattigste landes muligheder for at få fordel af den teknologioverførsel og finansiering, der kan realiseres gennem reduktion i drivhusgasudledning eller øget optag af CO2."

De nærmere detaljer om denne facilitet er ikke offentliggjort.

For Afrika er et lille lyspunkt i CDM-mørket, at kontrolmyndigheden under UNFCCC netop har afgjort, at uddeling af elsparepærer til fattige hustande kan godkendes som CDM-projekt.

En sådan gratisuddeling har forsøgsvis været gennemført i Ghana og vist potentiale for væsentlige elbesparelser. I-lande kan således høste afrikanske CO2-kreditter og afrikanske lande kan mindske deres elforbrug, hvis i-landene indkøber elsparepærer og deler dem ud som godkendte CDM-projekter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her