Læsetid: 3 min.

Globale koncerner appellerer om klima-indgreb

Ny alliance af virk-somheder og miljøfolk forpligter sig til at gå i spidsen med skrappe CO2-reduktioner
3. februar 2007

Mens regeringsrepræsentanter og statsmeteorologer fra alverdens lande de seneste dage har forhandlet i Paris om hvert et videnskabeligt komma i den fjerde statusrapport fra FN's internationale klimapanel, har en række af verdens ledende industrikoncerner holdt møde sammesteds for at aftale konkret handling mod de truende klimaforandringer.

I modsætning til demokratiske forsamlinger som nationale parlamenter, regionale unioner og globale institutioner kan topstyrede private koncerner træffe hurtige beslutninger og føre dem målrettet ud i livet. Og det er, hvad foreløbig 12 selskaber, forenede i alliancen Climate Savers, har aftalt at gøre.

Fra deres møde i Paris siger koncernerne, at de i fællesskab "appellerer til verdens erhvervsledere og politiske ledere om at tage del i vore bestræbelser på at redde klimaet. Vi mener, at alle nødvendige skridt må tages for at begrænse den globale gennemsnitstemperaturs stigning til maksimalt to grader".

De to grader er den omtrentlige 'smertetærskel' over hvilken, ukontrollable og selvforstærkende processer risikerer at tage fart. IPCC-rapporten konkluderer, at temperaturen i dette århundrede kan stige med 1,1-6,4 grader afhængigt af de fortsatte CO2-udledninger. Mest sandsynlig anses en stigning på tre grader at være.

Der er derfor behov for dramatisk handling, hvis risikoen for at overskride de to grader skal begrænses. Og det er sådan en handling, selskaberne forpligter sig på.

Samarbejdet, som er bragt i stand af miljøorganisationen WWF, omfatter virksomheder som IBM, Lafarge - verdens største cementproducent, Nike, Sony, Polaroid Corporation, svenske Tetra Pak samt danske Novo Nordisk.

Tilsammen forpligter de 12 selskaber sig til i 2010 at have mindsket deres fælles årlige CO2-udledninger med 10 mio. ton. Dermed præsterer de tilsammen lige så meget, som Danmark har forpligtet sig til at reducere sin nationale CO2-udledning med i 2008-12, målt i forhold til 1990-niveauet.

Mulige mål

"Hvis yderligere 1.300 store virksomheder tog del i denne indsats, ville Kyoto-aftalens mål for den industrialiserede verden blive nået," siger Climate Savers-virksomhederne og WWF i en udtalelse fra Paris-mødet.

"At bekæmpe klimaændringerne er ikke blot nødvendigt, men også muligt og økonomisk attraktivt. Vi tror på, at kampen mod klimaændringer skaber nye muligheder for erhvervslivet, driver innovationen og skabe nye arbejdspladser i alle dele af verden."

Generalsekretær i WWF Danmark, Kim Carstensen, siger, at virksomhederne handler, hvor verdens regeringer svigter: "Desværre er fraværet af handling markant blandt verdens politikere, og heller ikke herhjemme giver den danske regerings energiudspil grund til optimisme. Politikerne spiller hasard med vores alle sammens fremtid, og det er uansvarligt," siger Kim Carstensen.

"Virksomhedernes ambitionsniveau er til gengæld højt, og visionerne store. De går forrest og viser, at det faktisk godt kan lade sig gøre."

Hos Novo Nordisk ville koncernens forventede globale vækst indebære en ledsagende vækst i CO2-udledningerne på 67 pct. i tiden frem til 2014. Men virksomheden har med deltagelsen i Climate Savers-programmet i stedet forpligtet sig til at reducere udledningerne fra forbruget af fossil energi, el, varm og damp med 10 pct. i samme tidsrum.

"Vi er klar til de udfordringer, vi nu har foran os, i form af at mindske vores energiforbrug og skifte til vedvarende energikilder som vind og biomasse," siger Lise Kingo, vicedirektør i Novo Nordisk. Hun understreger, at koncernens evne til at leve op til løftet vil blive kontrolleret af uafhængige fagfolk.

Mange andre internationale virksomheder har indledt målrettede kampagner for at bremse den globale opvarmning. Verdens største virksomhed, Wal-Mart, har lige som den britiske supermarkedskæde Tesco og tøjkæden Mark & Spencers fremlagt forpligtende planer for markante CO2-reduktioner, og for nylig præsenterede en alliance af 10 store energi- og industriselskaber - som General Electric, DuPont, BP, Duke Energy - og tre amerikanske miljøorganisationer et fælles krav til Det Hvide Hus om ny lovgivning, der sikrer 20-40 pct. CO2-reduktion i USA i 2050, målt i forhold til dagens udledninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her