Læsetid: 3 min.

Det globale slagtehus

30. april 2005

"Skal der kun lugte af gylle herhjemme? Jeg kunne godt forestille mig, at det blev sådan, at vi kun får gyllen, mens de andre lande får det finere arbejde, forædlingen. Hvordan forhindrer vi det? Det kan vi kun gøre gennem samarbejde f.eks. om mere produktudvikling."

"Det er jo et håndværk at være pølsemager. Men arbejdsgiverne er ved at skyde sig selv i foden, fordi de har lukket for lærlingetilgang. Så lukker den uddannelse selvfølgelig. Og hvis der ikke er nogen pølsemagere herhjemme, så er der heller ikke nogen produktudvikling. Det kommer jo fra bunden af alt sammen."

"Jeg håber, at vi gennem samarbejde finder en løsning. Vi har fuld forståelse for, at arbejdsgiverne vil tjene penge - det vil vi også selv. Det er sgu' ikke for sjov at være på et slagteri. Slagteriarbejdere tjener ikke én krone for meget. Det gør de ikke. Alle, der siger noget andet, skulle selv prøve at arbejde på et slagteri.".

"Hvis man kan få forbrugerne til at købe mere dansk, kan vi måske redde nogle arbejdspladser. For der er jo ikke noget bedre end at få en pølse ved en pølsevogn," siger Bent Hansen.

Omkostnings-tilpasning

Direktør Kjeld Johannesen, Danish Crown

"Internationalt bliver der færre og større kæder med større indkøbsvolumen. Hvis du ikke har dine varer på hylderne hos dem, kan du ikke opretholde en stor produktion. Det giver et enormt pres for at træffe hurtige beslutninger og finde billigere løsninger, som godt kan virke drastisk på medarbejderne og den danske befolkning."

"Det hjælper jo ikke, at du bliver verdensmester i parmaskinke, hvis dit livsgrundlag er at drive konkurrencedygtige gårde med opvækst af levende svin. Der skal man være de mest konkurrencedygtige i verden, også inden for slagtning og opskæring."

"Husk på: Hver dag slagter vi 80.000 grise i Danish Crown. Det betyder, at vi har 160.000 skinker, 160.000 forender og 160.000 mørbrader, og vi har også 320.000 grisetæer. Inden vi går hjem i morgen, skal vi vide, om de skal til Kina, Japan eller England. Og af de 160.000 skinker er der højst 10.000, der går til Italien."

"DC kan ikke forklare forbrugeren, at forudsætningen for at bevare Jens Hansens bondegård er at sikre konkurrencedygtighed ved at rykke til Tyskland," siger Kjeld Johannesen.

Strategien

Danish Crown forudser afskedigelse af næsten hver fjerde ansatte

Det grundlæggende problem for Danish Crown i globaliseringens tidsalder er, at ni ud af 10 opdrættede danske svin skal ud i verden. Og derude er man bedøvende ligeglad med, at en høj pris skal betale en høj løn til danske slagteriarbejdere.

For fem år siden fremlagde ledelsen af Danish Crown derfor en strukturplan: Koncernen vil samle sine aktiviteter på færre, men større slagterier og planlægger i den forbindelse at afskedige op til 4.000 ansatte "i de kommende år".

Ifølge Kjeld Johannesen vil automatisering være årsag til halvdelen af afskedigelserne, mens "nødvendig udflagning" til lavtlønslande tegner sig for resten. Udflagning vil især ramme de dele af produktionen, som er meget arbejdskrævende.

I dag beskæftiger DC-koncernen, der som andelsselskab ejes af danske svineproducenter, ca. 17.000 medarbejdere i Danmark. Totalt beskæftiger den danske svinesektor og følgeindustri 50.000-60.000 personer.

De seneste fem år har DC samlet investeret ca. seks mia. kr. i danske fabrikker og dermed i bevarelse af arbejdspladser, påpeger koncernen. Seks procent af den danske vareeksport er produkter fra DC.

Jobbanken

Der er gode erfaringer med genbeskæftigelse efter lukning af 10 slagterier, viser en Danish Crown-opgørelse

Lemvig afdeling af DC lukket maj 2001. Ingen tilbage i jobbanken, dvs. ingen ledige.

Struer afdeling af DC lukket oktober 2002. Af 211 ansatte er der under 10 i jobbanken.

Ebeltoft afdeling lukket afdeling juni 2003. Af 182 ansatte er der 78 i jobbanken.

Sdr. Felding afdeling lukket september 2003. Af 53 ansatte er der fire i jobbanken.

Silkeborg afdeling lukket ultimo 2001. Af 75 ansatte er der 12 i jobbanken.

Slagelse afdeling lukket februar 2004. Af 53 ansatte er der 20 i jobbanken.

Nørresundby afdeling lukket juni 2004. Af 472 ansatte er der 117 i jobbanken.

Bjerringbro afdeling lukket februar 2005. Af 473 ansatte er der 130 tilbage i jobbanken.

Tulip afdeling i Vejle lukket oktober 2004. Af 226 ansatte er der 96 i jobbanken.

Tulip afdeling i Viby: Dato for endelig lukning ikke meldt ud. Af 65 afskedigede er der godt 20 tilbage i jobbanken.

"Vi har forståelse for, at konkurrencens pris kan være en bitter pille at sluge i de områder, hvor udviklingen går en anden vej." (Kjeld Johannesen i kronik i Jyllands-Posten den 28. januar 2005).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her