Læsetid: 4 min.

Globalisering øger salmonella-risiko

Flere danskere risikerer fremover at blive smittet med salmonella i takt med globaliseringen af kødbranchen, vurderer fagfolk. Det er konsekvensen af en øget import fra lande, der er 10 år efter Danmark i bekæmpelsen af salmonella
27. maj 2005

Ønsker du ikke salmonella i dine madvarer, gør du klogt i at vælge dansk kød, når du står i supermarkedet.

Hvert fjerde parti importeret svinekød, som Fødevarestyrelsen undersøger, er nemlig smittet med salmonella. Og der vil med stor sandsynlighed blive endnu flere bakterier i køledisken, for importen af svinekød stiger med stor hast. Selv om Danmark er verdens største eksportør af svinekød, er importen af billigere udenlandske svinekød siden 1990 øget med 375 procent.

Ifølge professor Peter Skinhøj fra Rigshospitalet modvirker globaliseringen de danske myndigheders kamp mod salmonella, der i dag kun findes i 1,4 procent af dansk svinekød:

"Det er grove løjer, at vi efter en kæmpe indsats i Danmark med handlingsplaner og alt muligt nu bare importerer de samme bakterier i billigt kød fra andre lande. Det er alvorligt, jo mere globaliseret vores fødevareindtag bliver. Det vil føre til flere sygdomme," siger Peter Skinhøj.

Smitte med salmonella kan have et meget bredt spektrum:

"Vi ser alt lige fra et par dages ufarlig tynd mave til voldsomme tilfælde med blodforgiftning og død," siger Peter Skinhøj.

Udlandet 10 år bagefter

Danskerne spiser generelt langt mere dansk end importeret kød, men alligevel bliver lige så mange borgere syge af det importerede kød. Forrige år skønnedes knap 300 danskere at være blevet smittet efter at have spist kød fra udlandet, men ifølge Peter Skinhøj er det kun toppen af isbjerget:

"Man regner med, at der er ca. 10-20 gange så mange tilfælde som i statistikken," siger han, men understreger, "at kun få af dem er meget alvorlige."

Det er især fjerkrækød, der er den store synder, mens importeret svinekød 'kun' tegner sig for ca. to procent af samtlige salmonella-infektioner.

Tallet kan dog stige kraftigt, for samtidig med, at importen af svinekød er vokset fra 51 til 70 mio. kg på to år, er procentdelen af salmonella-inficerede partier i importeret kød også steget markant.

I 2003 var syv procent af samtlige Fødevarestyrelsens salmonellaprøver positive. I 2004 var tallet steget til 10 procent. Men ser man alene på svinekød, var 17 procent af de importerede kødpartier positive i 2003, mens mere end hver fjerde parti importeret svinekød (28 procent) var salmonella-inficeret i 2004.

Ifølge vicedirektør Henrik Jensen fra Fødevarestyrelsen skyldes det, at de fleste landes salmonellabekæmpelse halter langt efter Danmark: "Vi har i mange år kørt en særlig indsats herhjemme, og vi er nok 10 år foran de andre EU-lande. Salmonellaforekomsten i importeret kød svarer cirka til, hvis Danmark ikke havde haft en handlingsplan."

Detailhandel har ansvaret

Da dansk produceret kød ikke som det norske, svenske og finske er fuldstændigt frit for salmonella, kan Danmark i henhold til EU-regler ikke afvise import af udenlandsk kød, forklarer Jørgen Højmark Jensen, tidligere chef for Levnedsmiddelkontrollen i København.

"Så det er begrænset, hvor hellige vi kan tillade os at være over for import af kød med salmonella-problemer, når vi selv har relativt meget salmonella. Men supermarkedskæderne kunne jo forlange salmonellafrit kød," foreslår han. Det samme mener veterinærdirektør hos Danske Slagterier, Erik Bisgaard Madsen:

"Det må være detailhandlens ansvar, at deres importører har en vare med en acceptabel kvalitet. Det klogeste, importørerne kunne gøre, var at stille krav til deres leverandører," siger han.

Umiddelbart er der opbakning til den ide fra informationschefen hos Coop Danmark, Jens Juul Nielsen: "Vi er enige i, at der bør stilles krav til leverandørerne om salmonellafrit kød," siger han.

Ifølge Jens Juul Nielsen er "stort set 100 procent" af det ferske svinekød i Coop's kølediske dansk født, opdrættet og slagtet. Anderledes med forarbejdet svinekød, f.eks. pålæg, pølser og bacon: Her er "langt det meste" fra Danmark, oplyser Jens Juul Nielsen, men siden sommeren 2004 er pølser, bacon og pålæg fra Polen blevet et vækstområde.

"Det er høj kvalitet til lavere pris end mærkevaren fra Tulip. Sammenlign 25 kr. for 3x150 gram fra Polen med 39 kr. for tilsvarende vare fra Tulip," bemærker Jens Juul Nielsen.

Forbyde bakterier?

Hos Fødevarestyrelsen mener Henrik Jensen dog ikke, at salmonellaforekomster bare kan forbydes: "Så må man helt forbyde fersk kød. Sådan er det. Derfor er det i stedet vigtigt at have nogle klare mål og handlingsplaner om kontrol og overvågning."

Poul Guldborg, pressechef hos Dansk Supermarked, er enig:

"Det er urealistisk at kræve, at der slet ikke må være salmonella i kødet," som han siger.

"Vi overholder naturligvis den gældende lovgivning og bruger derudover vores sunde fornuft, når vi skal vælge vores leverandører, der skal arbejde seriøst med salmonella og være opmærksomme på det," siger han og tilføjer, at Dansk Supermarked altid opfordrer til "god køkkenhygiejne og gennemstegning af kødet."

En betragtelig del af det importerede svinekød anvendes til fremstilling af pålæg, som varmebehandles under den videre forarbejdning. Herved slås eventuelle bakterier ihjel.

Men ifølge Henrik Jensen vil der også være en del bakteriesmittet fersk svinekød, som ender i kølediskene.

"Selv under den strengeste kontrol vil der altid være noget," som han siger.

"Staten kan ikke stille krav om, at kødet skal ledsages af certifikat om, at det er undersøgt for salmonella," siger Henrik Jensen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu