Læsetid: 2 min.

Glyptoteket ændrer forklaring

Kulturminister Brian Mikkelsen ved ikke, om hans egne oplysninger til Folketinget om Glyptotekets gravrov var korrekte.
8. december 2006

Kulturminister Brian Mikkelsen ved ikke, om hans egne oplysninger til Folketinget om Glyptotekets gravrov var korrekte

Kulturministeriet erkendte i går over for Folketingets kulturordførere, at det er muligt, at Brian Mikkelsen har givet forkerte oplysninger i sagen om Glyptotekets kunstsmuglergods.

Det skete efter, at Information onsdag afslørede, at de danske myndigheders undskyldning for at nægte at samarbejde med den italienske efterforskning af Glyptotekets faste kunstsmugler, Giacomo Medici, ikke holdt.

Det italienske politi havde ikke, som hævdet af ministeren, krævet Glyptotekets stjålne genstande udleveret, hvilket ville have gjort det til en sag under den danske straffelov - men blot bedt om hjælp inden for rammerne af det europæiske politisamarbejde.

Brevet til kulturordførerne er forsigtigt.

"Der er opstået en uklarhed," forklarer ministeriet, som nu venter nye redegørelser fra Glyptoteket og justitsministeriet. Mens justitsministeriets svar ventes fredag, har Glyptoteket allerede nu ændret forklaring i sagen.

Ministerens ansvar

Men i mellemtiden har oppositionens kulturordførere tabt tålmodigheden.

Mogens Jensen fra Socialdemokraterne mener ikke, at ministeren kan sende ansvaret over på andre:

"Brian Mikkelsen forsøger nu at skyde sagen over på justitsministeriet og Glyptoteket, og det virker som om, at aben bare skal placeres så langt nede i systemet som muligt. Men en minister skal selvfølgelig stå til regnskab for sine oplysninger til Folketinget, og det kommer Brian Mikkelsen til i samrådet om sagen på onsdag," siger Socialdemokratiets kulturordfører.

Og Enhedslistens Per Clausen mener ikke, ministeriet bør forlade sig på Glyptotekets egne udlægninger:

"Man må stille sig selv spørgsmålet om de danske myndigheders langsommelighed i bekæmpelsen af den internationale kunstsmugling skyldes, at kulturministeren lytter for meget til museerne og kunsthandlen," siger han.

Forskellige forklaringer

Information har fået indblik i de to redegørelser fra Glyptoteket, som kulturministeren har anvendt til sine svar til Folketinget.

Det første brev er skrevet i sommer efter Informations afsløringer af Glyptotekets indkøb hos den dømte storsmugler og efterfølgende afvisning af hjælp til den italienske efterforskning.

Her hævder Glyptoteket, at det i 2001 blev bedt om at "udlevere" et antal specificerede arkæologiske genstande til de italienske myndigheder. Denne påstand afviste den italienske undersøgelsesdommer Paolo Ferri blankt i tirsdagens Information.

Museets nye brev er skrevet efter Ferris tilbagevisning. Nu hævder Glyptotekets direktør, Flemming Friborg, at genstandene skulle "konfiskere(s) som bevismateriale, men at der ikke var noget egentligt udleveringskrav."

Heller ikke denne påstand er dog korrekt. I brevet fra Ferri, som Information er i besiddelse af, anmodes udelukkende om dokumentation til brug for efterforskningen.

Flemming Friborg hævder også, at Glyptotekets advokat, Eskil Trolle, siden tog kontakt til Paolo Ferri for at tale om sagen "bag om officielle, juridiske kanaler," men at denne henvendelse aldrig blev besvaret. Også denne udlægning står i direkte modstrid med den italienske undersøgelsesdommers oplevelse af kommunikationen, der ifølge ham blev afbrudt af Glyptoteket.

Træghed

I brevet til Folketingets kul-turordførere i går åbner Kulturministeriet for, at der er opstået en "misforståelse" i de danske myndigheders behandling af sagen. Denne misforståelse af den italienske undersøgelsesdommers efterforskningsanmodning er i så fald opstået, på trods af at anmodningen var til sagsbehandling i Danmark i hele tre år, før de danske myndigheder i modsætning til de øvrige involverede lande i 2004 totalt afviste at hjælpe den italienske efterforskning.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu