Læsetid: 3 min.

Gode hjerter og forkerte meninger

31. august 2005

I debatten om misbrugerne på Vesterbro, bl.a. i Information den 30. juli, påstås en minoritet af intolerante borgere at ville lave Vesterbro om til et ligusterkvarter.

Det fortælles, at 'minoriteten' er tilflyttere (som 90 pct. af Vesterbros befolkning), er egoister med millionlejligheder, og at alle kører C5. Samtidig lovprises ludere og udstødte som en palette af livskolorit. Om disse også deler opfattelsen af at være en festlig kulisse i et Onkel Danny wannabe-hysteri vides ikke.

At skulle retfærdiggøre en kamp for synliggørelse af misbrugernes problemer, for at stoppe narkohandel, og for trygge omgivelser og nattesøvn, virker urimelig. Undertegnede kan dog indledningsvis oplyse, at jeg bor i lejelejlighed, kører Ford Escort fra 1992, og har været vesterbro'er i knap 10 år.

Tavshed som løsning

Når kritikere af beboernes røst mener, at 'tilflytteres' ret til at mene noget må være begrænset, kan der kun gisnes om sammes holdning til indvandreres ditto.

Disse - med 'de store hjerter' - fortæller beredvilligt, hvad indehaverne af 'de forkerte meninger' mener, og at de er dårlige mennesker. Igen, som med 'tilflytterne', er der altså nogle, man ikke kan lide og føler sig bedre end.

Men beboerne, mange født på Vesterbro, mener at gøre et pokkers godt stykke arbejde for at få de udstødte højere op på den politiske dagsorden.

'De store hjerter' mener modsat, at løsningen på problemerne er tavshed, og at fokus vil ramme misbrugerne dobbelt.

Samme opfattelse prægede som bekendt indvandrerdebatten i 1980'erne, og det er alle i dag enige om, var en dårlig hjælp.

Menighedsrådsvalg

Desuden bekæmper beboerne det faktum, at politi og politikere accepterer den åbenlyse handel med narkotika. Sidste år blev 167 personer sigtet i politikreds København for salg af narko (flot), mens alle i området dagligt oplever 10-15 handler.

Påstanden om, at debatten skabes af 'de få rå', er forkert. Ca. 150 personer mødte frem til stiftelsesmøde hos Narkofritvesterbro.dk, og over hundrede personer - alene i Viktoria- og Abel Cathrines Gade - skrev forrige år under på en erklæring, der krævede mere politi i de to gader.

Til menighedsrådsvalget i Mariakirken stemte et flertal i sognet for en kraftig afdæmpning af livet ved kirkepladsen, og kun fordi medlemmerne i det daværende menighedsråd (Mariakirkens) fik venner og familie uden for sognet til at løse sognebånd, fik 'de gode hjerter' et spinkelt flertal (fem mod fire). Antallet af fremmede stemmer udgjorde knap 20 pct. af alle afgivende.

Utrygge teenagebørn

Endelig er den nuværende kamp ikke ny. Den er kæmpet i årtier - af vesterbro'ere.

Den er ikke et udtryk for hetz, men almindelige mennesker kan ikke kan leve med, at folk, der er skubbet ud over kanten, bliver overladt til utilstrækkelige private tiltag, at gader og gårde flyder med sprøjter, og at nattesøvnen ødelægges og råb og skrig. Selv teenagebørn, der er født i kvarteret, er utrygge ved at gå til skole.

Så venligst - lad være med at foregøgle lægmand et romantisk Vesterbro, der ikke eksisterer. Stop forsøget på at fastholde bydelen som monument over 30 års forfejlet narkopolitik og sidst af alt: Lad være med at bekæmpe alle dem, som deltager i bydelens udvikling - hvad vej den end tager.

På Vesterbro kan folk stadig stå sammen, og selvom de politisk korrekte kan prale af at ikke at have gjort en skid for misbrugerne i 30 år (når ja, de støttede junk-blokaden på Christiania??), skal de ikke stoppe almindelige mennesker fra at prøve.

Slut jer i stedet for til kampen om opmærksomheden. Fremvises en iltdød fjord eller golde koralrev, vokser midlerne til at løfte opgaven. Den store fejl er at tie det hele ihjel i den politiske korrektheds navn, i misforstået omsorg for de trængende, eller fordi man synes, det er god underholdning i gadebilledet.

Hvorfor beboerne skal angribes for at ville hjælpe folk i armod og for at ville en bedre bydel, er uforståeligt. Læs og hør, hvad beboerne siger, frem for at tillægge dem holdninger som ikke er der.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her