Læsetid: 2 min.

Gode råd kan være dyre

Stol aldrig på de råd, der lover en nem have uden besvær
3. april 2007

Jeg har lige genset min have. I 14 dage rejste vi ned til foråret i syd med blomstrende forsytiaer, mandler og ferskner. Nu er vi hjemme igen og får det hele en gang til.

Forsytiaerne står på spring, lyset er så stærkt, at farverne overvældet går i pastel.

Luften er fuld af stærelyd, gærdesmutten synger klingende kraftigt, rødkælken tager æbletræerne på række. Den sidder i pigeonen, hopper ned på jorden, så op i ananastræet, ned på jorden igen, videre til gravenstenen, ned på jorden, et par hop i filippaen og væk i buskadset.

Man kommer tilbage til havevejr. Med 14 dages forsømmelse hobet op.

Jeg fjerner sidste sommers visne tusindstrålestilke, gyldenrisstilke, solbrudestilke, høstanemone-, akeleje-, pæon-, og riddersporesstilke fra staudebedet. 30 meter visne staværer, der har stået vinteren over som beskyttelse og læ for alt det nye. Men ind imellem har brændenælderne bredt sig. Mellem staudebedet og hækken, hvor der er lagt fibertex med flis over, kan jeg triumferende rulle brændenælderødder sammen som et væg-til-væg-tæppe. Fibertexen, der skal forpurre ukrudt i selve staudebedet, virker derimod ikke efter hensigten. Brændenælder har forceret mægtigere forhindringer.

Blomster uden bevær

Mens jeg klipper og graver, løber havelitteraturens overflødighedshorn af gode råd gennem hovedet. De færreste virker i praksis.

Se nu den ende, hvor røllikerne står. Alt græs er blevet gravet af i et spadestiks dybde, skåret til græstørv og lagt til side. Dernæst er der gravet endnu et spadestik ned og jorden lagt til side. Græstørvene er blevet lagt i bunden med græsset nedad og rødder opad og dækket med jorden. Forklaring: Græsset vil visne, når det bliver bundvendt og dækket, og man får den fineste, ukrudtfri havejord, hentet i to spadestiks dybde.

Nej, man gør ej.

Aldrig har jeg haft et bed, hvor græsset groede så tæt. Men selvfølgelig først efter at det var blevet plantet til med stauder, så blomster- og græsrødder nu optræder i ét sammenfiltret bundt. Omkring mine haverølliker, der burde være store og kraftige, men i flere år har skrantet, har græsset direkte etableret en tue. Det hele må graves op og renses, hvis der skal komme røllike ud af det til sommer.

I praksis lader det sig blot ikke gøre. Jeg står med en tæt sammenkittet klump filter, der ikke kan flås fra hinanden, og de nye røllikespirer er spæde og skrøbelige. Jeg må forsigtigt nøjes med at fjerne så meget græs som muligt. Det skal nok komme igen.

Nu er gode råd flere ting, indrømmet. Der er råd om gødskning og sammenplantning af afgrøder, som, givet af erfarne havefolk, er guld værd. Men de råd, der sælger sig som arbejdsbesparende, ender for det meste med at give mere besvær.

På et tysk hotelværelse så jeg i tv en reklame for en art tæppe, som man blot skulle lægge på jorden og vande. 40 euro pr. meter, så ville man få et myldrende blomstertæppe uden mindste besvær. Uden at så, passe, grave og luge. Jamen, hvad skal man så med en have? Gode råd kan også være dyre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her